biggeorge Lyrics

четвъртък, 19 юли 2018 г.

Извънредното положение в Турция приключва, но законопроект се стреми да запази някои правомощия

Извънредното положение в Турция приключва, но законопроект се стреми да запази някои правомощия
Извънредното положение наложено през 2016 г. се премахва, тъй като законопроект, който се стреми да запази някои от извънредните правомощия е представен в парламента



Извънредното положение, наложено в Турция след опита за преврат преди две години, приключва в четвъртък, тъй като правителството се стреми да приеме ново законодателство, за да запази някои от правомощията на мярката.
Извънредното положение бе наложено пет дни след неуспешния пуч на 20 юли 2016 г., за да се даде възможност на властите "да предприемат бързи и ефективни действия срещу отговорните" за опита за преврат.
Правителството го удължи седем пъти, изправена пред критики от страна на опозицията и западните съюзници на Турция.
Повече от 250 души (в това число не са включени жертвите сред заговорниците), бяха убити по време на опита за преврат, за който Анкара обвинява движението на Фетхуллах Гюлен, религиозен лидер, живеещ в самоналожено изгнание в Съединените щати.Гюлен отрича всякакво участие.
Турският президент Реджеп Таип Ердоган обеща да сложи край на извънредното положение по време на кампанията си преди извънредните президентски и парламентарни избори провели се миналия месец.
След като спечели изборите на 24 юни, Ердоган стана първият президент на Турция със значително увеличени правомощия.
Правителството наскоро заяви, че няма да търси удължаване на извънредното положение, при което десетки хиляди хора са били уволнени от обществени институции или арестувани.

Реджеп Таип Ердога


"Злоупотреба със сила"

САЩ и много от страните-членки на Европейския съюз, както и международни организации за правата на човека, многократно осъдиха задържанията и чистките в страната.
Андрю Гарднър, старши изследовател на "Амнести интернешънъл" в Турция заяви, че правителството е използвало извънредното положение, за да се противопостави на легитимната опозиция в страната, а не да се насочи към заплахи за националната сигурност.
"Беше напълно разбираемо, че трябва да се предприемат сериозни мерки след опита за преврат, за да се защити националната сигурност на страната", каза Гарднър, но добави, че правителството е злоупотребило с придобитите от него правомощия.
"Независимите институции са били изпразнени отвътре, особено в съдебната система, където липсват основни стандарти за безпристрастност", каза той пред "Ал Джазира".
Гарднър добави, че правителството трябва да спре това, което той нарича, произволни задържания и уволнения, както и да освободи хората, които са били арестувани или уволнени без убедителни доказателства срещу тях.
От своя страна правителството твърди, че прочистването и задържанията са в съответствие с върховенството на закона и са насочени към отстраняване на поддръжниците на Гюлен от държавните органи и от други части на обществото.
Г-н Йълмаз Тунк, заместник-председател на парламентарната комисия по правосъдие, каза, че премахването на извънредното положение няма да промени съществено ежедневието в Турция.
"Двугодишното извънредно положение не се отрази на живота на обикновените граждани - и те ще останат незасегнати. Процесът се отнасяше до терористични групи и хора, свързани с тях", каза Тунк, който е и член на парламента от управляващата партия на Ердоган Партия на справедливостта и развитието (AK Party).
"Въпреки това извънредно положение може все още психологически да създаде положителна среда, особено по отношение на икономиката. Турция ще продължи да се бори срещу терористичните групи в границите на закона, без да оказва отрицателно въздействие върху средностатистическите граждани", каза той пред "Ал Джазира".
Арестите в страната са насочени и към опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите (HDP), включително Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг арестувани през ноември 2016 г., които тогава бяха лидерите на партията.
Те и други членове на Демократична партия на народите, които също са в затвора, са обвинени в тероризъм, както и във връзки с забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която води война срещу държавата за автономия.
Правителството извърши масирана офанзива, главно между 2015 и 2017 г., за да премахне основните елементи на ПКК от преобладаващо кюрдската югоизточна Турция.

Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг


Новият законопроект

Партия на справедливостта и развитието на Ердоган в понеделник внесе нов законопроект, целящ да запази за още три години някои мерки, разрешени при извънредно положение.
Предложеното законодателство се очаква да бъде прието в парламента следващата седмица след обсъжданията в комисията по правосъдие.
Ако законът бъде приет ще се удължи времето, за което задържаните могат да бъдат държани в затвора чрез съдебна заповед за срок до 12 дни - вместо максималния двудневен период, който съществуваше преди опита за преврат.
Законът също така ще позволи на съответните органи в държавните институции да запазят правомощията си да извършват уволнения на държавни служители, за които се твърди, че имат връзки с "тероризма".
Областните управители ще имат правото да предотвратят излизането или навлизането в даден район до 15 дни от съображения за сигурност.
Протестите и събиранията на открито ще се провеждат само през деня, докато протестите и събиранията на закрито ще трябва да приключат до полунощ.
Партия на справедливостта и развитието на Ердоган не разполага с абсолютно мнозинство, но нейният коалиционен партньор крайнодясната Партия на националистическото действие, се очаква да подкрепи предложеното законодателство в парламента.

Парламент (Меджлис) на Турция


"Необходими промени"

Йълмаз Тунк заяви пред "Ал Джазира", че предложените законови промени са необходими, за да може правителството да продължи борбата си срещу терористичните групи, включително организацията на Гюлен.
"Все още има остатъци от членовете на FETO (привържениците на Гюлен) вътре в институциите и се правят разследвания. Ние се нуждаем от промени в нашето законодателство, за да можем да се справим с това и въпросните промени са в съответствие с нашата конституция и Европейската конвенция за правата на човека", каза той.
"Турция функционира в съответствие с принципите на правовата държава, а хората, които са отстранени от държавните институции, имат право да отидат в турските съдилища, включително правото да се обърнат поотделно към Конституционния съд, а също така могат да подадат жалба пред Европейския съд по правата на човека.".
Но Гарднър заяви, че Турция се нуждае от фундаментална промяна, за да се справи с всички проблеми, създадени по време на извънредното положение, като добави, че правителството действа в обратна посока с неотдавнашния законодателен проект.
"Турските власти възнамеряват да внесат в обикновените закони някои от разпоредбите на извънредното положение в страната, включително произволни уволнения, което показва, че репресиите в държавните институции ще продължат", каза той пред "Ал Джазира".
"Забраната на протестите е друг аспект, с който беше злоупотребено от правителството, дори и за митинги, които очевидно нямат нищо общо с тероризма, като например събитията на ЛГБТ. Новото законодателство показва, че това вероятно ще продължи както и досега".
---------------------------------------------------------------------------------
Източник: Turkey's emergency ends as bill seeks to keep some of its powers

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!