biggeorge Lyrics

вторник, 17 юли 2018 г.

Силите за сигурност в Никарагуа започнаха смъртоносни нападения

Силите за сигурност в Никарагуа започнаха смъртоносни нападения

Хосе Даниел Ортега Сааведра (р. 11 ноември 1945) – бивш 79-ти и настоящ 83-ти президент на Никарагуа


Най-малко десет души бяха убити в Никарагуа в неделя, тъй като силите за сигурност се преместиха в горещите точки на антиправителствените протести, съобщи една от групите за защита на човешките права.
Според Никарагуанската асоциация за правата на човека четирима от загиналите са били полицейски служители.
Групите по правата на човека казват, че броят на убитите в рамките на трите месеца на антиправителствени протести надхвърля 300.
Жителите на град Масая описват идването на полицията, изпратена да прочисти блокадите като "обсада".

Какво се случва в Масая?

Съществува разминаване между версиите на полицията и паравоенните, верни на правителството, от една страна, и антиправителствените протестиращи, от друга.
Град Масая, който е на 30 километра южно от столицата Манагуа, е в центъра на протестите, откакто за първи път избухнаха преди почти три месеца.
Протестиращите, които настояват за оставката на президента Даниел Ортега, са създали пътни блокади и барикади както в града, така и по пътищата, водещи до него.
Правителството стартира "Операция Прочистване", за да се опита да премахне барикадите и да поеме контрола над града, като каза, че блокадите вредят на бизнеса и нарушават живота на никарагуанците.

Колко са били убити?

Антиправителствените протести започнаха след обявяването на промените в пенсионната система на Никарагуа на 18 април, които след това бяха отменени.
Полицията, подпомагана от паравоенни, лоялни на правителството, се опита да потуши протестите и на втория ден на протестни шествия трима души, включително един полицай, бяха убити.
Убийствата предизвикаха възмущение и протестите нараснаха до исканията на президента Ортега да се оттегли.
Правителството твърди, че протестиращите се опитват да организират преврат срещу Ортега и се опитаха да потушат протеста.
Оттогава са убити още стотици души.
Правителството не е публикувало официални данни през последните седмици, като казва, че всяка смърт трябва да бъде разследвана задълбочено, преди да бъдат дадени точни цифри.
Интерамериканската комисия за правата на човека (IACHR) заяви, че между началото на протестите и 11 юли са били убити 264 души.
Групите по правата на човека в Никарагуа твърдят, че сега броят им е над 300.

Защо протеста е толкова смъртоносен?

Протестиращите твърдят, че силите за сигурност са използвали прекомерна сила, като са използвали бойни патрони и снайперисти срещу демонстранти.
Това е твърдение, което се повтаря от редица групи за правата на човека.
"Амнести Интернешънъл" заяви миналата седмица, че "държавната репресия е достигнала до плачевни нива" в Никарагуа.
"Съобщението, изпратено от най-високопоставените никарагуански власти, е, че са готови да направят всичко, за да заглушат гласовете на онези, които демонстрират срещу това насилие и репресии", каза групата за упражняване на натиск.
Активисти за правата на човека твърдят, че паравоенни групи, лоялни на правителството, известни на местно ниво като "grupos de choque" (шокови сили), стоят зад голяма част от насилието.
Правителството отрича, че насилието е едностранно и посочва използването на ръчноизработени минохвъргачки от протестиращите като доказателство, че силите за сигурност са подложени на атака.
Редица полицейски служители са сред убитите.
Правителството също така посочи случаите, в които привържениците на управляващите са били атакувани, за да подкрепят твърдението си, че протестиращите са "терористи".
Но повечето групи за човешки права се съгласяват, че присъствието на въоръжени паравоенни групи са били смъртоносен фактор, покрити с качулки и маскирани мъже, които откриват огън срещу протестиращите.
Един от жителите на Масая заяви пред френската информационна агенция АФП: "Ние сме атакувани от националната полиция и паравоенни части, въоръжени с AK-47".
Съществуват и твърдения, че членовете на силите за сигурност не позволяват на ранените да бъдат отведени в болница.

Защо е било атакувано и духовенството?

Никарагуанската епископска конференция се опитва да действа като посредник между протестиращите и правителството.
Но след като осъди атаките срещу цивилни граждани, самите членове на духовенството са били обект на проправителствени групи.
В неделя паравоенните повредиха колата на Абелардо Мата, римокатолически епископ на Естели, счупиха предните стъкла и прозорците и спукаха гумите, докато епископа беше вътре.
Църквите също са заобиколени от проправителствени групи, когато протестиращите са потърсили убежище вътре.
В събота десетки студенти в столицата Манагуа бяха обсадени от проправителствени сили в продължение на часове в енорийска църква до Националния автономен университет в Манагуа, преди да им бъде позволено да напуснат след намесата на католическите епископи.
Двама студенти бяха убити, а мнозина заявиха, че смятат, че силите за сигурност са стреляли с цел да ги убият.

Какво следва?

"Националният диалог", в който протестиращите и членовете на правителството се срещаха, е постигнал много малко досега и е спирал многократно.
Налице е широко разпространено международно осъждане на действията на правителството на Никарагуа, което призовава за обуздаването на силите за сигурност.
Въпреки това броят на загиналите се увеличава и през последните две седмици изглежда има все повече операции, започнати от силите за сигурност, които завършват със смъртоносни резултати.
Разрешаването на конфликта изглежда все по-далеч, след като президентът Ортега наскоро отхвърли предсрочните избори, които биха били един от възможните компромиси.
------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Nicaragua security forces launch deadly raids

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!