biggeorge Lyrics

четвъртък, 26 юли 2018 г.

Войната в Сирия: Повече от 200 мъртви при самоубийствени атаки

Войната в Сирия: Повече от 200 мъртви при самоубийствени атаки


Изображения на последствията от атаките бяха излъчени от държавните медии [AFP]



Най-малко 215 души са загинали при поредица от очевидно координирани атаки в югозападна Сирия, според местните власти и мониторингова група.
Няколко самоубийствени бомбени атаки бяха извършени в и около правителствения град Ес-Сувейда - главният град в провинцията - в сряда.
Терористичната групировка "Ислямска държава" заяви, че е извършила атаките.
Про-правителствените сили по-късно съобщаваха, че са участвали в престрелки с екстремисти на изток от града.
Сирийското правителство, подкрепено от Русия, наскоро стартира кампания, за да възстанови контрола си над области в южната част на страната, които все още са в ръцете на бунтовниците.
Вълната от сряда беше най-смъртоносната на територията на правителството през последните месеци, коментират кореспондентите.

Сирийската обсерватория за човешки права, мониторингова група базирана в Обединеното кралство, съобщи за поредица от самоубийствени взривове в Ес-Сувейда, на юг от столицата Дамаск, както и в села на север и изток.
Според тях бойци също са обиколили домове в селата и са убивали обитателите.
Според тях най-малко 221 души са били убити, 127 от тях са цивилни.
"Това е най-кървавият атентат в провинция Сувейда от началото на войната през 2011 г.", заяви пред агенция АФП ръководителят на обсерваторията Рами Абдел Рахман.
Здравните органи на Сувейда заявиха пред проправителствената радиостанция Sham FM, че 215 души са били убити и 180 са ранени.

Държавната информационна агенция "Сана" по-рано съобщи за самоубийствен атентат на пазар в Сувейда и каза, че силите за сигурност са убили още двама нападатели, преди да успеят да се взривят.
Бойците също нападнаха три села на североизток от града, казаха от Сана.
Държавната телевизия заяви също така, че правителствените сили "са се насочили към позициите на терористичната група Даеш" в провинцията на изток от Сувейда.
Управителят на Сувейда Амер ал-Еши заяви пред държавната телевизия "Икбария", че градът е "сигурен и спокоен".
През изминалата година "Ислямска държава" е загубила по-голямата част от територията, която някога е имала в Сирия и съседен Ирак.
На върха на своята власт около 10 милиона души живееха в контролирани от "Ислямска държава" зони, но американските военни заявиха по-рано тази година, че територията на джихадистката група е била намалена с 98% от нейната предишна територия.
В Сирия групата все още присъства в малки изолирани територии в южните провинции Сувейда и Дераа, както и в части от източната част на страната.

Какво се случва другаде в страната?

Сирийските военни, подкрепяни от руските сили, наскоро стартираха операция за изтласкване на бунтовниците от останалите им крепости на югозапад.
В сряда руските военни сили съобщиха, че са бомбардирали малки изолирани територии на територията, държана от "Ислямска държава" в Дераа, на запад от Сувейда.
Най-малко 270 000 души са напуснали домовете си в региона, тъй като борбата продължава, заявява ООН.
В неделя Израел допусна евакуацията на стотици бели каски, които бяха заловени в една военна зона в южна Сирия.
Сирийското правителство осъди този ход, описвайки го като "престъпна операция" от Израел и други страни.
--------------------------------------------------------------------------
Източник: Syria war: More than 200 dead in suicide attacks

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!