biggeorge Lyrics

четвъртък, 5 юли 2018 г.

Днес ли е краят на свободния от цензура Интернет? (ОБНОВЕНА)

Днес ли е краят на свободния от цензура Интернет? (ОБНОВЕНА)




Строгият член 13 на ЕС за авторското право е отхвърлен
Европейският парламент отхвърли противоречивия нов закон за авторското право, за който критиците твърдят, че представляват "непосредствена заплаха" за свободата на интернет

Европейският парламент гласува против противоречивия предложение за нов закон за авторското право, за който критиците предупреждаваха, че може да застраши свободния и отворен Интернет.
Директивата за авторското право, която съдържаше по-специалния член 13, беше отхвърлена с 318 гласа "за", 278 "против" и 31 "въздържали се".
Предложените от ЕС реформи в областта на авторското право ще бъдат обсъдени отново през септември, като политиците ще имат повече време да обсъдят и усъвършенстват ключовото досие.
Отхвърлянето на закона в сегашния му вид го връща обратно на чертожната дъска.
"Голям успех! Протестите ви са сработили!" - написа в Twitter Джулия Реда, евродепутатка от пиратската партия, която води кампания срещу законодателството.
"За момента отхвърлянето на директивата означава, че Парламентът има още няколко месеца, за да го направи по-добре", каза евродепутатът Алън Смит, член на Европейския парламент от Шотландия.
"Очаквам с нетърпение да подкрепям колегите в това и ще продължавам да се стремя към постигането на баланс, който да работи за всички".
Отхвърлените предложения биха изисквали много по-голяма отговорност на отделните уебсайтове да проверяват нарушенията на авторските права.
Новият закон спечели подкрепата на бившия член на Бийтълс сър Пол Маккартни, докато сър Тим Бърнърс-Лий, изобретателят на Интернет, предупреди, че директивата заплашва свободата на Интернет.
В отговор на гласуването, BPI, която представлява лейбълите в Обединеното кралство, заяви, че ще продължи да работи с политиците, за да "обясни как предложената директива ще бъде от полза не само за европейското творчество, но и за потребителите на Интернет и технологичния сектор".
Фондацията Mozilla, която прави популярния браузър на Firefox, похвали резултата от гласуването, като каза, че членовете на Европейския парламент "отхвърлиха предложения закон, който би принудил Интернет компаниите да филтрират мрежата и би въвел безпрецедентен данък върху онлайн връзката".
Ключовият вот бе подложен на силно лобиране от двете страни, като притежателите на авторски права твърдят, че Интернет компаниите трябва да направят повече, за да гарантират, че законите се прилагат на техните платформи.
Но за мнозина предложеното законодателство беше прекалено неясно и твърде всеобхватно, защото не успява да разбере как работи Интернет.
Открито писмо, подписано от 70 технологични лидери, включително и Berners-Lee, предупреди, че предложенията са "непосредствена заплаха" за бъдещето на Интернет, както го познаваме.
Съоснователят на Уикипедия Джими Уелс описва плановете като "катастрофални".
Двете най-обсъждани части от Директивата за авторското право на ЕС бяха член 11 и член 13.
Член 11 цели да попречи на агрегаторите на онлайн съдържание да споделят връзки, без да плащат за тях, а член 13 би изисквал уебсайтовете да прилагат по-активно законите за авторското право.
Най-общо казано, Директивата за авторското право е опит да се актуализира законодателството относно закона за авторското право, за да отразява по-добре съвременните технологии, но критиците казват, че някои елементи от него или отиват твърде далеч, или са напълно неприложими.
Въпреки че е предназначен преди всичко за предотвратяване на поточно предаване на пиратска музика и видео, широкият обхват на член 13 би могъл да обхване всякакви защитени с авторски права материали, включително изображения, аудио, видео, компилиран софтуер, код и текстове.
Някои изразиха опасения, че ако бъдат принудени, ще представляват заплаха за мемите, които използват материали, защитени с авторски права.
------------------------------------------------------------------------------------
Източници:
Утре ЕП ще гласува Директивата относно авторското право в интернет
Petition · European Parliament Stop the censorship-machinery! Save the Internet! · Change.org
Иде ли краят на свободния Интернет? - YouTube
Иде ли краят на свободния Интернет? - Vbox7
#SaveYourInternet - official site
Article 13 could "destroy the internet as we know it": What is it, why is it controversial and what will it mean for memes?
Directive on Copyright in the Digital Single Market From Wikipedia, the free encyclopedia
Онлайн филтрирането ще сложи край на свободния интернет
Търговско споразумение за борба с фалшифицирането от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ядосан на Патриотите: Бойко Борисов пощади бездимните цигари!
Наш съд призна правата на гей двойка (ВИДЕО)
Мария Габриел от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бойко Борисов от Уикипедия, свободната енциклопедия
The EU's dodgy Article 13 copyright directive has been rejected

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!