biggeorge Lyrics

неделя, 15 юли 2018 г.

Федерика Могерини посети Либия, за да отвори отново мисията на ЕС

Федерика Могерини посети Либия, за да отвори отново мисията на ЕС
ЕС премести офиса си от Либия в Тунис през 2014 г. след въстанието през 2011 г., което свали от власт и уби Муамар Кадафи




Федерика Могерини, шеф на външната политика на Европейския съюз, посети Триполи, столицата на Либия, за да отвори отново дипломатическото присъствие на блока и мисията за подпомагане на границата.
"Завръщането на дипломатическото присъствие на ЕС в Либия ще засили още повече сътрудничеството с правителството, местните власти и ООН", заяви блокът в изявление в събота.
ЕС премести делегацията си от Либия в Тунис през 2014 г., след като страната потъна в хаос след въстанието през 2011 г., което свали от власт и уби диктатора Муамар Кадафи.
Могерини се срещна с подкрепяния от ООН либийски премиер Фейез ал Сарадж и външния министър Мохамед ал Тахер Сиала, заедно с представителя на ООН за Либия Гасан Салам.
"Ние сме първият партньор на Либия, когато става дума за хуманитарна помощ, когато става дума за сътрудничество за развитие, но и ние сме първият икономически партньор за Либия, а с президента обсъдихме не само политическата подкрепа, която Европейският съюз дава на политическия процес и подготовката за избори, но също така обсъдихме нови проекти ", добави тя.
С посредничеството на Франция съперничещите си либийски лидери се съгласиха на споразумение през май, за да проведат избори до края на тази година, но все още има опасения дали да се проведе гласуване.
ЕС има желание да види връщане на стабилността в Либия и да помогне да се спре потокът от хиляди африкански мигранти, които предприемат опасното пътуване от Северна Африка през Средиземно море към Европа.
Миналия месец 28-те лидери на ЕС се съгласиха да обмислят създаването на "мигрантски центрове" извън блока, най-вероятно в Северна Африка, с цел да се обезсърчат мигрантите, които се качват на борда на плавателни съдове към ЕС.
Хуманитарните групи са особено критични към вероятността мигрантите да бъдат изпратени в хаотичната ситуация в Либия, където бежанците са изправени пред злоупотреба, експлоатация и трафик.
Могерини обсъди също така обучението на бреговата охрана на Либия и осигуряване на сухопътните граници на страната, се казва в изявлението на ЕС.
Тя каза на Сарадж, че е "облекчена", че неотдавнашната криза на петрола беше разрешена.
Националната петролна корпорация (NOC), базирана в Триполи, обяви повторното отваряне на четири петролни терминала, след като ренегатът генерал Халифа Хафтар се съгласи да предаде контрола върху пристанищата.
------------------------------------------------------------------------------------
Източник: EU's Federica Mogherini visits Libya to reopen bloc's mission

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!