biggeorge Lyrics

неделя, 15 юли 2018 г.

Премиерът на Хаити Джак Гай Лафонтан подаде оставка след дни на протести

Премиерът на Хаити Джак Гай Лафонтан подаде оставка след дни на протести
Премиерът подаде оставка след дни на бурни протести, предизвикани от неуспешен опит да се повишат цените на горивата



Джак Гай Лафонтан, премиерът на Хаити, обяви оставката си след дни на протести изпълнени с насилие, предизвикани от изоставен към момента план за повишаване на цените на горивата.
"Изпратих оставката си на президента на републиката, който я прие", каза Лафонтан в събота в долната камара на парламента на Хаити.
Лафонтан бе изправен пред потенциален вот на недоверие, ако не се оттегли.
Размириците започнаха след като правителството представи предложение за премахване на субсидиите за гориво, което на свой ред би повишило цените на горивата: 38% за бензина, 47% за дизеловото гориво и 51% за керосина.
Съобщението предизвика масови протести по улиците на столицата Порт-о-Пренс и на други градове, блокирани с барикади от отломки и изгарящи гуми.
Най-малко седем души бяха убити и десетки малки бизнеси бяха ограбени или унищожени по време на тридневните демонстрации.
Лафонтан, който встъпи в длъжност през февруари 2017 г., по-късно обяви, че планът няма да продължи, но протестиращите все пак поискаха оставката му.
Габриел Елисън от "Ал Джазира" съобщи от Порт-о-Пренс, че парламентът повече от три часа е обсъждал дали да даде или не Лафонтан вот на доверие.
След оставката на премиера, Хаити всъщност остана без функциониращо правителство, добави кореспондента на "Ал Джазира".
"Следващата стъпка ще бъде президентът Йовенде Моисей и двамата ръководители на парламента да решат кой ще бъде следващия министър-председател на Хаити".

Пакет от Международния валутен фонд

Лафонтант, който е лекар, се бе изправил пред широка критика дори преди избухването на насилието.
Около 60 % от населението на Хаити живее с по-малко от 2 долара на ден и е изключително чувствително към дори и незначително увеличение на цените почти на всичко.
През февруари страната подписа споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), в което се ангажира да провежда икономически и структурни реформи за насърчаване на растежа.
Едно от тези условия бе премахването на субсидиите за петролните продукти, което доведе до предварително обреченото предложение за повишаване на цената.
Споразумението също така призовава правителството да запази инфлацията под 10%.
От 2015 г. насам инфлацията се движи от 13 до 14% годишно.
В бюджетният план, представен на законодателя в края на юни, все още се предвиждаше процент от 13,6%.
В четвъртък МВФ, базираният в САЩ световен кризисен кредитор, предложи "по-постепенен подход" за прекратяване на субсидиите за гориво, съчетани с "компенсаторни и смекчаващи мерки за защита на най-уязвимите хора".
"Ще продължим да подкрепяме Хаити ... тъй като те разработват ревизирана стратегия за реформи", каза говорителят на МВФ Джери Райс, като отбеляза, че прекратяването на субсидиите ще освободи средства за други програми като образование.
Изработването на ревизирана стратегия, както и обединяването на оскъдните бюджетни ресурси на Хаити, ще бъде деликатна задача.
Решението за отмяна на увеличението на цените означава, че правителството ще трябва да трябва да намери друг начин да събере 300 милиона долара, които това увеличение щеше да предизвика.
Това не е незначителна сума.
Общата сума е повече от 11% от бюджета за 2018-2019 г., представен на парламента през юни за обсъждане.
--------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Haiti PM Jack Guy Lafontant resigns after days of protests

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!