biggeorge Lyrics

вторник, 17 юли 2018 г.

"Колективно наказание": Израел блокира доставките на гориво за Газа

"Колективно наказание": Израел блокира доставките на гориво за Газа
Израел още повече засили блокадата си на Ивицата Газа, докато група за правата на човека осъди мярката като "морално покварена"

Палестинското момче чака да напълни бутилки с газ за готвене пред бензиностанция в Газа [File: Ismail Zaydah / Reuters]
Израел допълнително затегна блокадата над Ивицата Газа, предотвратявайки доставките на газ и горива чрез единствения търговски пункт с обсадения палестинския анклав седмица, след като израелските власти обявиха затваряне на границата.
Преминаването на пункта "Керем Шалом", известен на палестинците като "Карем Абу Салем", беше закрит на 9 юли и първоначално беше обявено, че в Газа ще бъдат допуснати да влизат само материали, считани за "хуманитарни", като храна, хигиенни и медицински консумативи, гориво и добитък.
Министерството на отбраната на Израел обаче обяви в понеделник, че доставките на горива и газ също ще бъдат преустановени и че преминаването ще остане отворено само за храни и лекарства за всеки отделен случай.
"В светлината на продължаващите терористични действия на Хамас министърът на отбраната Авигдор Либерман реши, след като се консултира с началника на военния щаб, да затвори пункта "Керем Шалом" за преминаването на гориво и газ до неделя", се казва в изявление на министерството.
Освен това риболовната зона във водите на ивицата Газа, управлявана от Израел, също ще бъде намалена от шест морски мили до три - след като вече беше намалена миналата седмица от 12 морски мили.
ООН и "Гиша", правният център за свобода на движение, нарекоха последната мярка на Израел "акт на колективно наказание".
"Няма друг начин да се опише тази мярка, освен като колективно наказание. Претендираме, че знаем от какво се нуждае Газа и се опитваме "да управляваме ситуацията" припомняйки по-ранните повторения на затварянето на границата. Това действие на Израел е морално покварено и представлява умишлен акт на завладяване в нестабилна ситуация", каза говорител на "Гиша".
Хамас, палестинската група, която управлява Газа, описа затварянето на границата като "престъпление срещу човечеството".

Входни и изходни точки на Ивицата Газа

Запалителни хвърчила

Израел твърди, че няма интерес да се въвлича в друга война с Хамас, но заявява, че повече няма да толерира изстрелването на запалителни хвърчила и балони към Израел.
Палестинците в Газа гледат на балоните и хвърчилата като легитимна съпротива срещу блокадата на Израел, която продължава повече от десетина години, което е причинило широки икономически трудности.
Дори след като Хамас се съгласи на примирие в края на събота, запалителни хвърчила и балони продължават да излитат от Газа към Израел, като палят пожари в земеделските земи.
Египет също поддържа блокадата с Израел над Ивицата Газа, в опит да отслаби Хамас.
Говорител на израелската пожарна служба заяви, че около 750 пожара са изгорили около 2600 хектара, оценявайки щетите в милиони шекела (стотици хиляди долари).
Затягането на блокадата идва след най-тежката размяна на огън между Израел и палестинските групи в Газа от събота, след 51-дневното израелско военно нападение срещу Газа през 2014 г.
Израел извърши въздушни удари като частичен отговор на продължаващите месеци наред пожари, започнати от хвърчила-бомби, но и на продължаващите протести и сблъсъци по границата с Газа.
Израел удари десетки обекти в Ивицата Газа в събота, като уби двама палестински тийнейджъри.
Същия ден Хамас каза, че е пуснал ракети и минохвъргачки в отговор на израелските въздушни атаки, които раниха 30 палестинци.
Четирима израелци бяха леко ранени в близкия израелски град Сдерот.
Насилието през уикенда дойде след месеци на ежеседмични гранични демонстрации, насочени срещу израелско-египетската блокада на Газа.
Най-малко 137 палестинци бяха убити от израелски обстрел, след като протестите започнаха на 30 март.
-------------------------------------------------------------------------------
Източник: 'Collective punishment': Israel blocks fuel shipment to Gaza

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!