biggeorge Lyrics

четвъртък, 19 юли 2018 г.

Швеция се бори с горски пожари от Арктическия кръг до Балтийско море

Швеция се бори с горски пожари от Арктическия кръг до Балтийско море



Горски пожари бушуват из цяла Швеция, като някои са толкова далеч на север, чак до Арктическия кръг, че накараха властите да поискат международна помощ.
В сряда следобед 44 горски пожара горяха от Лапландия, далеч на север, до южния остров Готланд.
Горещото време и продължителната суша са основните причини, а националната метеорологична служба е издала предупреждения за пожари за почти цялата страна.
Италия и Норвегия са изпратили противопожарни самолети на помощ.
Швеция заяви, че Италия е изпратила 13 души в два Canadair CL-415, т. нар. "водни бомбардировачи", всеки от които може да превозва 6000 литра вода наведнъж.
Норвежкият национален телевизионен оператор NRK, междувременно съобщи, че 10 хеликоптера са изпратени, за да помогнат на съседната страна - шест във вторник и още четири в сряда - въпреки риска от подобни огнища в самата Норвегия.
Горските пожари бушуваха в някои местности дни наред без прекъсване в горещото сухо време, като показаха малки признаци за спиране.
Много хора са били евакуирани от домовете си в Швеция, а на други им е било казано да изключат всяка вентилация, за да задържат дима навън.
Началникът на пожарната Брита Рамберг заяви пред шведските медии, че пожарът в Ямтланд е "най-големия и най-бързо разпространяващия се".
Официалните власти съобщават, че пожара е нараснал от 1600 на 3000 хектара само във вторник и че пожарникарите не са могли да го овладеят.
Много от пожарникарите бяха призовани да се приберат от отпуската си, за да се включат в операцията.
Девет важни публични предупреждения също бяха издадени - рекорден брой - тъй като температурите са се задържали в близост или са надхвърлили 30 ° C за продължителен период от време.
"Последният път, когато видяхме горски пожари от този мащаб, беше преди 12 години", каза за АФП спасител в популярния зимен туристически град Йокмок.
Операторът на номера за спешни повиквания в Швеция Sos Alarm заяви, че телефонната услуга е претоварена заради пожарите.
Sos Alarm също така казват, че получават по-голям брой обаждания от хора, които наслаждавайки на дългото слънчево време са изпадали в беда, докато са плували, плавали с лодка или са карали колело.
Противопожарна служба в Стокхолм сподели тази картина, показваща местоположението на всеки от пожарите в страната в 15:00 местно време (13:00 GMT) в сряда:



-------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Sweden battles wildfires from Arctic Circle to Baltic Sea

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!