biggeorge Lyrics

вторник, 17 юли 2018 г.

Изстрелване за Шотландия: Съдърланд ще бъде дом на първия космодрум на Обединеното кралство

Изстрелване за Шотландия: Съдърланд ще бъде дом на първия космодрум на Обединеното кралство



Отдалеченият, блатист участък от земя на северния бряг на Шотландия ще стане първият космодрум в Обединеното кралство.
Полуостров А'Мхойн в Съдърланд е избран за най-подходящото място, от което да се изстрелват ракети вертикално, за да се извеждат спътници в орбита.
Космическата агенция на Обединеното кралство предоставя на "Highlands and Islands Enterprise (HIE)" 2,5 млн. паунда за изгради съоръжението.
HIE ще работи в тясно сътрудничество с консорциум, който включва американския космически гигант "Lockheed Martin".
Целта ще бъде да има изстрелвания колкото е възможно по-рано през 2020-те години.
Парите за Шотландия са част от пакета от безвъзмездни средства за насърчаване на възможностите за развитие в Обединеното кралство, обявен от бизнес секретаря Грег Кларк на Международното въздушно изложение във Фарнборго.
Той каза на събитието: "Ние сме една от най-добрите страни в света за изследване, разработка, производство и прилагане на спътници - големи и малки. И когато видим разрастването, което се случва, и нуждата тези спътници да бъдат изстреляни в орбита - има очевидна възможност тук за Обединеното кралство и тя трябва да бъде уловена."



Г-н Кларк описа общо 33,5 млн. паунда безвъзмездна помощ от запазената сума от 50 млн. паунда, за да помогне за развитието на предложенията.
"Lockheed" ще получат лъвския пай от £ 23,5 милиона.
Компанията иска да донесе ракетата "Electron" в Шотландия.
Понастоящем това превозно средство излита от Нова Зеландия.
Британският вариант на ракетата ще има задвижващ блок и сателитен диспенсер, разработен и построен в Амптхил в Бедфордшър, Харуел в Оксфордшир и в Рединг в Бъркшър.
Патрик Ууд е главният изпълнителен директор на Lockheed Martin във Великобритания.
"Като страна ние не инвестирахме в ракети от 1971 г. насам и ot ракетата "Black Arrow", която постави спътника Prospero. Наистина се гордея, че работим с екипа на "Lockheed Martin" и нашите партньори, за да осигурим първото изстрелване от британска земя", каза той пред BBC News.



HIE ще разработи комплекс за изстрелване в А'Мхойн, като еднатс площадка ще се използва от "Lockheed", а втората площадка вероятно ще отиде при "Orbex".
Това е нова компания, която разработва 17-метрова ракета далеч от очите на обществеността.
В понеделник обаче фирмата бе много напреднала в обсъждането на плановете си, които сега бяха подкрепени с помощта на космическа агенция на Обединеното кралство в размер на £ 5,5 милиона.
"Ще пуснем нова фабрика в Шотландия, където ще извършваме основното производство и интегриране на транспортните средства, които ще бъдат транспортирани до Съдърланд", обясни изпълнителният директор на "Orbex" Крис Лармор. "Вътрешно, не мисля, че осъзнахме колко важен е днешния ден, защото сме се съсредоточили върху технически задачи. Но тази сутрин мисля, че започваме да осъзнаваме колко важен е този момент".
Правителството на Обединеното кралство обмисля идеята за космодрум в продължение на десетилетие и актуализира законодателството, което ще ги направи възможно.
Докато водещите новини се съсредоточиха върху Шотландия и изстрелването на ракети от земята, 2 млн. паунда също бяха отделени за бъдещи проучвания за изграждането на космодрум за "хоризонтално изстрелване".
Това може да се получи като модифициран самолет излети от британска писта, изкачи се на височина някъде над океана и след това освободи ракета, която може да издигне спътника в орбита.
В момента се разработват редица такива системи.



В момента технологията за "хоризонтално изстрелване" е собственост на предприемача сър Ричард Брансън.
Компанията "Virgin Orbit", базирана в Лонг Бийч, Калифорния, е променила стария Боинг 747 на "Virgin Atlantic", за да изхвърли ракетата "LauncherOne", на която й предстои полет.
Корнуол, по-специално, много иска да оперира "Virgin Orbit" на летището в Нюкий.
Съветът и компанията от Калифорния подписаха споразумение за партньорство за въздушното шоу.
Първата мисия е насрочена за 2021 г.
"Корнуол показва амбиция", каза Адам Пейнтър, лидер на съвета.
"Преди години изпратихме миньори по целия свят, ръководехме света в минното дело. Индустриалните времена са си отишли, но за Корнуол - виждаме, че имаме редица нови области, в които можем да бъдем лидери и космоса е една от тях".

Защо това е важно?

Великобритания е в уникален момент.
Като пионер в развитието на малки спътници, чрез компании като "Surrey Satellite Technology Limited" и "AAC Clyde Space", тя се е озовала на гребена на нова вълна.
Използването на външни доставчици, ниската цена, миниатюрната потребителска електроника е революция на спътниците.
Наличието на космодрум ще позволи на британската индустрия да предложи пълния продукт "до ключ" на своите клиенти - от дизайна, строителството, пускането в действие.
Целият пакет.

Какъв вид сателити?

Всичко, което можете да си представите.
Сателити за наблюдение на времето, за препредаване на комуникации и за фотографиране на дейности на повърхността на Земята.
Малките сателити могат да направят всичко това и те са склонни да работят в орбити от полярен тип.
Това означава, че обикалят Земята на няколкостотин километра височина, минавайки през Арктика и Антарктика.
Северната част на Шотландия е идеално разположена в това отношение.
Ракетите ще летят на север, през пролуката между Исландия, Фарьорските острови и Шпицберген.
Ако има провали, нищо няма да падне върху населена земя.

Какъв вид ракети?

Споменахме вече три превозни средства, които вече могат да летят от Великобритания - "Electron", "Orbex" и "LauncherOne".
Но има над 60 малки ракети, които се разработват по света.
Някои от тези малки ракети са базирани в Обединеното кралство и те ще считат британския космодрум за огромно послание за техните усилия.

Какво ще стане след това?

Следете часовника.
Времето за Великобритания е кратко, ако иска да улови значителен дял от зараждащия се малък пазар за изстрелване.
Регионалните власти в Обединеното кралство и операторите на ракети ще трябва да действат бързо, ако искат да избегнат възможните инвеститори да отидат в други страни.
Голяма отговорност носи и правителството.
То е актуализирало законодателството, но все още има много подробности, като например правилата за отговорност и изискванията за безопасност.
Ако те станат прекалено обременяващи, то ще повиши цената за изстрелване на сателити.
Цената за килограм полезен товар качен в орбита трябва да бъде конкурентна.

Крис Лармор заяви пред BBC News: "Ако не бяхме в позицията, в която сме днес със компоненти, които се изстрелват, тестват и вече работят - тази възможност няма да съществува за нас и мисля, че тази възможност се изпуска от хора, които нямат тази степен на готовност. ".
--------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Lift-off for Scotland: Sutherland to host first UK spaceport

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!