biggeorge Lyrics

вторник, 17 юли 2018 г.

Срещата Тръмп-Путин: Лидерът на САЩ направи "добър старт" в Хелзинки

Срещата Тръмп-Путин: Лидерът на САЩ направи "добър старт" в Хелзинки



Американският президент Доналд Тръмп заяви, че срещата "лице в лице" в Хелзинки с руския му колега Владимир Путин е "добър старт".
След два часа разговори на затворени врати двамата лидери отидоха на работен обяд с техните старши съветници.
Говорейки по-рано, Путин каза, че е време да обсъдим "трудни международни въпроси".
Отношенията между Русия и Запада бяха силно затруднени от присъединяването на Крим към Русия през 2014 г.
Русия също е обвинена, че се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., което тя твърдо отрича.
Говорейки преди много очакваната среща на високо равнище в понеделник, г-н Тръмп заяви, че се надява на "извънредни отношения" и обвини предишни администрации за напрежението между САЩ и Русия.
Някои американски политици призоваха срещата да бъде отменена, след като дванайсет руски агенти на военното разузнаване бяха обвинени в петък с хакерските атаки на президентската кампания на кандидата на демократите Хилъри Клинтън.
Но според написаното в Twitter, г-н Тръмп хвърля вината за влошаването на отношенията с Русия върху "безразсъдство и глупост от страна на САЩ и сега заради лова на вещици".
"Нашите отношения с Русия НИКОГА не са били по-лоши благодарение на много години безразсъдство и глупост от страна на САЩ и сега заради лова на вещици"
В отговор министерството на външните работи на Русия написа в Twitter: "Ние сме съгласни".
Тези туитове вероятно ще алармират съветниците на Белия дом, които вече са нервни за риска от твърде много отстъпки към руския лидер по време на преговорите.
Двамата лидери бяха придружени само от техните преводачи по време на двучасовите си преговори.
Тяхната среща на върха идва след бурно европейско турне, в което г-н Тръмп остро критикува дългогодишните съюзници на САЩ за търговските и военните разходи.

Какви са основните източници на напрежение с Русия?

Русия беше критикувана в САЩ поради военната си подкрепа за президента Башар ал-Асад в Сирия, както и дестабилизиращите действия в Украйна.
Взаимоотношенията също бяха нарушени от обвиненията за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., а в кампанията на Тръмп се появиха тайни споразумения.
Обвиненията се разследват от специалния следовател Робърт Мюлер.
Г-н Тръмп постоянно отхвърля разследването като "лов на вещици".
Дванайсетте руснаци, обвинени в петък, бяха посочени като част от разследването на г-н Мюлер.
Демократите, включително председателят на партията Том Перез, призова г-н Тръмп да отмени преговорите, заявявайки, че Путин "не е приятел на САЩ".
От страна на Републиканците сенаторът Джон Маккейн каза, че срещата на върха "не трябва да продължава", освен ако президентът "е готов да държи Путин отговорен".
Русия отхвърли твърденията за хакерска атака и заяви, че очаква за напред преговорите да бъдат средство за подобряване на отношенията.

Какво се обсъжда на срещата на високо равнище?

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън заяви, че и двете страни са се споразумели, че срещата няма да има строго определен дневен ред.
Но той каза, че му е "трудно да повярва", че Путин няма да очаква, че темата за предполагаемата хакерска атака на изборите ще бъде повдигната.
"Това е една от целите на тази среща, за да може президентът Тръмп да се срещне с президента Путин и да го попита за това", каза той пред ABC News.
Г-н Тръмп също така е призован да повдигне темата за отравянето на двама души в Обединеното кралство, които влязоха в контакт с нервнопаралитичния агент Новичок на 30 юни.
Разследващите смятат, че инцидентът е свързан с отравянето на бивш руски шпионин Скрипал и дъщеря му през март.
Г-н Тръмп даде допълнителни подробности какво ще бъде обсъдено на срещата на високо равнище по време на съвместна пресконференция с премиера на Великобритания Тереза ​​Май миналата седмица.
"Ще говорим за Сирия" - каза той.
"Ще говорим за други части на Близкия изток. Ще говоря за разпространението на ядрени оръжия."

Защо Хелзинки?

Това не е първият път, когато американски и руски лидери се срещат в Хелзинки.
Финландия остава политически и военно неутрална след Втората световна война, докато САЩ и Съветският съюз започват Студената война, което я превръща в привлекателно място за срещи на двете суперсили.
Градът е в основата на подписването на Хелзинкските споразумения от 1975 г., които са в основата на подобряване на отношенията между Съветския съюз и западните държави.
Хелзинки остана дестинация през постсъветската епоха, а срещата на високо равнище "Тръмп-Путин" е четвъртата среща в града.

Какво направи досега г-н Тръмп в Европа?

Обиколката му включва срещата на върха на НАТО в Белгия и посещение в Обединеното кралство.
И двете преминаха без спорове.
След срещата на върха на НАТО г-н Тръмп заяви, че съюзниците са обещали "значително" да увеличат бюджетите си за отбрана, но други лидери оспорват това твърдение.
Официалното посещение в Обединеното кралство също имаше своите върхове и спадове, след като г-н Тръмп заяви пред вестник, че САЩ вероятно няма да дадат на Обединеното кралство търговско споразумение съгласно условията на плановете за Брекзит на г-жа Мей и по-късно след това изглежда се оттегли от тази позиция.
Той каза също така, че Европа "губи своя характер" поради имиграцията от Африка и Близкия изток.
В неделя, точно преди да замине за Хелзинки, г-н Тръмп описа Европейския съюз като враг на търговията.
Той каза пред CBS News, че европейските държави се възползват от САЩ и не плащат сметките си за НАТО.
---------------------------------------------------------------------------
Източник: Trump-Putin summit: US leader hails 'good start' in Helsinki

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!