biggeorge Lyrics

сряда, 18 юли 2018 г.

Националната партия на Хонконг: Стъпки към забрана на група бореща се за независимост, предизвиква загриженост във Великобритания

Националната партия на Хонконг: Стъпки към забрана на група бореща се за независимост, предизвиква загриженост във Великобритания

Знаме на Хонконг


Великобритания заяви, че е "загрижена", след като полицията в Хонконг поиска забрана на малка политическа партия, която се стреми към независимост на територията.
Официалните власти в Хонконг заявяват, че искането за забрана на Националната партия в Хонконг се разглежда по съображения за сигурност.
Великобритания, която предаде суверенитета си над Хонконг на Китай през 1997 г., заявява, че не подкрепя неговата независимост, но че правата и свободите на гражданите на Хонгконг трябва да бъдат зачитани.
Жителите на Хонконг се опасяват, че Пекин иска да ограничи специалния им статут.
Съгласно така наречената формула "една страна, две системи" Хонконг се ползва с висока степен на автономия и с определени права и свободи, които не са позволени в континенталната част на Китай.
За пръв път, откакто територията е върната на Китай, се обмисля забрана на политическа партия.
"Забелязваме със загриженост ... плановете за забрана на продължаването на дейността на Националната партия на Хонконг", се казва в изявление на Министерство на външните работи на Великобритания във вторник.
Министерството заявява, че правата на гражданите да участват на избори, свободата на словото и свободата на сдружаване "са залегнали в Основния закон на специалния административен район Хонконг и в Декларация за правата на гражданите на Хонконг".
"Високата степен на автономия на Хонконг и неговите права и свободи са от основно значение за неговия начин на живот и е важно те да бъдат напълно зачитани", се казва в изявлението.

Местоположение на Хонгконг на картата на Китай


Джон Лий, секретар по сигурността на Хонконг, по-рано каза, че искането на полицията за забрана на Националната партия на Хонконг се разглежда на основание, че групата може да представлява заплаха за националната сигурност.
"В Хонконг имаме свобода на сдружаване, но това право не е без ограничения", каза той пред репортери във вторник.
Г-н Лий, който не разясни подробностите за предложената забрана, заяви, че лидерът на партията Анди Чан е получил 21 дни, за да подаде жалба срещу искането на полицията.
Той добави, че ако партията бъде забранена, хората, които присъстват на партийни срещи или събират финансови средства за партията, ще бъдат глобени и могат да получат присъда до две години затвор.
Междувременно популярният защитник на демокрацията Джошуа Уонг обвини правителството, че следва "твърдия път на Пекин" и се опитва да разтури всяка група, която се застъпва в голяма степен за автономия на града.
През февруари Висшият съд в Хонконг потвърди присъдите произнесени през 2014 г. срещу г-н Уонг и двама други лидери на продемократичната организация "Чадър", които протестираха срещу обвиненията в незаконни събрания.
----------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Hong Kong National Party: Move to ban pro-independence group 'concerns' UK

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!