biggeorge Lyrics

неделя, 15 юли 2018 г.

Израелски въздушни нападения убиха двама палестинци тийнейджъри в Газа

Израелски въздушни нападения убиха двама палестинци тийнейджъри в Газа
"Хамас" казва, че е изстреляла ракети и минохвъргачки в отговор на израелските въздушни удари, които са ранили 14 палестинци



Най-малко двама тийнейджъри в ивицата Газа бяха убити от израелски въздушни нападения, според палестински здравни служители, след като Израел извърши най-голямата атака срещу обсадения анклав след войната от 2014 г.
15-годишният Амир ал-Нимри и 16-годишният Луя Кахел умряха от раните си в събота скоро след въздушна атака, насочена срещу Ал-Кутайба, област в Западна Газа, съобщиха от министерството на здравеопазването.
Дванадесет други бяха ранени при атаката.
Площадът Ал-Кутайба е в непосредствена близост до парк, посещаван често от семейства през уикенда, особено през летните месеци, съобщават свидетелите.
"Ето защо толкова много цивилни бяха ранени в последната атака", каза Марам Хумаид, журналист в Газа.
В публикация в Twitter израелската армия потвърди, че нейна мишена е "висока сграда" и заяви, че е "предупредила" жителите да се евакуират преди атаката.
Свидетелите казват, че двамата тийнейджъри, които са загубили живота си, играели на покрива на изоставената сграда и описват сцена, в която "имаше стъкло навсякъде".
Други двама души бяха ранени при по-ранни израелски удари, които бяха насочени към няколко квартала в Газа, като повишиха общия брой на ранените до 14 души.
След нападението над Ал-Кутайба, споразумение за прекратяване на огъня бе постигнато чрез международни и регионални посреднически усилия, заявиха палестински служители в събота.
В публикация в Twitter "Хамас", групата управляваща ивицата Газа заяви, че усилията на "няколко страни", включително съседния Египет, са успели да реализират трайно прекратяване на огъня.
Няма незабавно потвърждение от израелската страна.

По-рано през деня израелските сили казаха, че са нападнали няколко позиции на "Хамас" в ивицата Газа, тъй като десетки ракети и минохвъргачки са били изстреляни срещу Израел от обсадения анклав.
"Израелската армия заяви, че през последните 24 часа са изстреляни над 90 минохвъргачки и ракети, повечето от които не причиняват щети. Някои ракети са уцелили синагога, а също и кола, а четирима израелци леко са ранени", каза Стефани Декер за "Ал Джазира", докладвайки от Йерусалим.
"Това ви показва колко тежка е тази ескалация, със сигурност най-тежката от 2014 г."
Израелската армия заяви, че нейните бойни самолети са насочени към "комплекси, използвани за подготвяне на терористични атаки и учебно заведение за обучение на терористи от "Хамас".
Израелските сили заявиха, че са ударили два тунела на "Хамас", един в Южна Газа и един на север, както и друга инфраструктура в обсадената крайбрежна територия.
Говорителят на "Хамас" Фавзи Бархоум заяви, че групата е отговорна за минохвъргачния огън срещу Израел и че той е извършен "в отговор на израелските въздушни удари".
"Защитата и отбраната на нашия народ е национален дълг и стратегически избор", каза Бархоум.
Запалителни хвърчила от Газа, които са изгорили големи участъци от обработваема земя в израелските гранични райони, увеличиха обществения натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху за по-силен въоръжен отговор.

Palestinian incendiary kites cause fires in Gaza



Завръщането на насилието през март

Ескалацията дойде само часове след като 15-годишен палестинец беше застрелян от израелски сили на протести в ивицата Газа в близост до оградата с Израел, а десетки бяха ранени.
20-годишен почина в събота от огнестрелни рани.
Стотици протестиращи се бяха събрали близо до граничната ограда между Израел и ивицата Газа в петък, за да отпразнуват повече от 100 дни от началото на масовите митинги през март.
Откакто протестите започнаха на 30 март, поне 138 палестинци бяха убити от израелски сили и повече от 160 000 бяха ранени.
Основното послание на протестите е да се призове за правото на завръщане на палестинските бежанци и техните потомци, които бяха изгонени от домовете си на територията, завзета от Израел по време на войната от 1948 г., известна на арабите като Накба.

"Ивицата Газа е затвор под открито небе"

Ивицата Газа е само една от фокусните точки на израелско-палестинския конфликт.
Повече от два милиона палестинци са затворени в ивицата Газа - територия с размери от около 360 кв. км., която е обявена за "най-големият затвор под открито небе в света".
Израел изтегли войските и заселниците си от Газа през 2005 г., но позовавайки се на опасения за сигурността, поддържа строг контрол върху сухоземните и морските си граници, което намали икономиката на Газа до състояние на колапс.
Египет също ограничава движението в и извън Газа на границата си.
Мирните преговори между Израел и палестинците са блокирани от 2014 г. насам и израелските селища в окупираните територии са се разширили, палестинците искат тези селища да станат част от евентуалната им държава.
Газа преживя най-значителния си конфликт през 2014 г., когато най-малко 2 251 палестинци, повечето от които цивилни, бяха убити.
Най-малко 66 израелски войници и шест цивилни евреи бяха убити.
----------------------------------------------------------------------------------
Източник: Israeli air raids kill two Palestinian teens in Gaza

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!