biggeorge Lyrics

сряда, 18 юли 2018 г.

Мигрантската криза: Италия и неправителствените организации в спор за смъртта на мигрантите

Мигрантската криза: Италия и неправителствените организации в спор за смъртта на мигрантите



Остър спор се разрази между испанското спасително благотворително дружество и италианското правителство, след като телата на мъртви жена и дете-мигранти бяха открити край Либия.
Proactiva Open Arms публикува изображения на телата и спасяването на оцелялата камерунка, която се придържа към дървена част от пробита лодка.
Благотворителната организация каза, че либийската брегова охрана е изоставила тримата мигранти и обвини Италия, че ги подкрепят.
Италия и либийската брегова охрана отричат ​​твърденията на благотворителната организация.
Повече от 1400 души са обявени за мъртви или изчезнали в Средиземно море през 2018 г., а най-малко 16 смъртни случая са докладвани в сряда, когато мигрантска лодка потъна край северен Кипър.
Либийската брегова охрана заяви, че е спасила 165 мигранти в понеделник от повредена лодка в района, където е намерена потъналата лодка, на около 80 морски мили (148 км) от брега.
Те казаха, че мигрантите са били дехидратирани, след като са се носили по водата повече от 60 часа, а също и едно мъртво бебе е било открито.
Бреговата охрана не каза защо останалите трима мигранти са били оставени на повреден сал.
Според Proactiva Open Arms, тримата мигранти са "изоставени от така наречената либийска брегова охрана, която Италия е легитимирала и на която е възложила отговорности".
Благотворителната организация добави, че "всяка смърт е пряка последица от тази политика".
Неправителствените организации обвиняват либийската брегова охрана, че се отнасят лошо с мигрантите и осъждат практиката да ги държат в нехигиенични, пренаселени центрове за задържане, които нарушават човешките права.
Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини се опитва да спре корабите на благотворителните организации, които работят край бреговете на Либия, където спасяват мигранти от ненадеждни лодки.
Той казва, че с такива спасители трябва да се занимава либийската брегова охрана и обвинява благотворителните организации, че насърчават безмилостните контрабандистки банди.
В туит (на италиански език) г-н Салвини заяви: "Два испански кораба на неправителствени организации се завърнаха в Средиземноморието, чакащи да бъдат натоварени с човешки същества. Те трябва да си спестят времето и парите, те ще видят италианските пристанища само на пощенски картички".

Повече мигранти достигат Испания, отколкото Италия

От 2014 г. над 600 000 нелегални мигранти, повечето от които са африканци, са достигнали бреговете на Италия.
Досега през тази година 50,872 души са преминали Средиземно море към Европа - по-малко от половината от данните за същия период на 2017 г., казва Международната организация по миграция.
Повече са пристигнали в Испания, отколкото в Италия: 18 061 от януари, в сравнение с 17 827.
Спадът в броя, достигащ до Италия, се дължи главно на тясното й сътрудничество с либийската брегова охрана.
В друг туит, г-н Салвини заяви, че "лъжите и обидите от страна на някои чуждестранни неправителствени организации потвърждават, че сме в правото си: намаляването на заминаващите и пристигащите означава намаляване на смъртните случаи и намаляване на печалбите на онези, които спекулират с незаконната имиграция".
"Непоколебим съм: пристанищата са затворени, но сърцата ни са отворени", добави той.
---------------------------------------------------------------------------------
Източник: Migrant crisis: Italy and NGO in row over migrant deaths

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!