biggeorge Lyrics

понеделник, 16 юли 2018 г.

Ядрената сделка с Иран: САЩ отхвърлят молбата на ЕС за освобождаване от санкции

Ядрената сделка с Иран: САЩ отхвърлят молбата на ЕС за освобождаване от санкции



САЩ отхвърлиха молбите на ЕС да гарантират изключения за европейските фирми от санкциите срещу Иран, които ще започнат да се прилагат следващия месец.
Държавният секретар Майк Помпео и министърът на финансите Стивън Мнучин написаха в писмо, че искат да упражнят "безпрецедентен" натиск върху Техеран.
Изключение ще бъде дадено само по причини на национална сигурност или по хуманитарни причини.
Президентът Доналд Тръмп постанови, че санкциите да бъдат наложени отново след изоставянето на ядрена сделка с Иран през май.
Великобритания, Франция и Германия, които също бяха страни по споразумението от 2015 г., заедно с Русия и Китай, обещаха да продължат да спазват ангажиментите си.
Те заявиха, че ще работят по мерки за противодействие на последиците от санкциите, но големите европейски компании като Peugeot и Total още тогава оттеглиха участието си в Иран, за да не рискуват бизнес перспективите си в САЩ.
Иран заяви, че ще остане в сделката, ако все още получава икономически ползи.



Защо САЩ се отказаха от ядрената сделка?

Споразумението, постигнатото от външната политика на бившия президент Барак Обама, показа, че Иран ограничава ядрените си дейности в замяна на свалянето на санкциите.
Обама и европейските му съюзници настояха, че това ще попречи на Иран да разработи ядрено оръжие и че в резултат на това светът ще бъде по-безопасен.
Но г-н Тръмп каза, че това е "ужасна, едностранна сделка, която никога не трябвало да се сключва".
Той заяви, че неговите така наречените "клаузи за отпадане" - при които ограниченията за ядрената програма на Иран ще започне да изтичат - са неприемливи; че договора не се занимава с програмата на Иран за балистични ракети; и че този договор не успял да спре иранското "злонамерено поведение" в съседните страни.
Впоследствие г-н Помпео определи 12 изисквания за ново ядрено споразумение с Иран и отмяна на санкциите на САЩ, включително за прекратяване на обогатяването на уран и разработването на балистични ракети.
Първият пакет от американските санкции ще влезе в сила на 6 август.
Те ще бъдат насочени към иранския автомобилен сектор, търговията със злато и други ключови метали.
Останалите санкции ще бъдат наложени на 4 ноември и ще бъдат насочени към иранския енергиен сектор, транзакциите, базирани на петрол и транзакциите с Централната банка на Иран.

Какво искат европейските власти?

Някои от най-големите фирми в Европа побързаха да започнат бизнес с Иран, след като ядрената сделка беше осъществена преди две години и половина.
През 2017 г. износът на ЕС за Иран (стоки и услуги) възлиза на 10,8 млрд. евро (£ 9,5 млрд. лири, 12,9 млрд. долара), а вносът от Иран възлиза на 10,1 млрд. евро.
Миналия месец министрите от Обединеното кралство, Франция и Германия изпратиха писмо до г-н Помпео и г-н Мнучин, в което се казва, че запазването на ядрената сделка е "най-добрата основа, на която да бъде ангажиран Иран" и е "най-добрия отговор на притесненията на президента Тръмп".
Министрите предупредиха, че няма да предприемат действия, които биха могли да попречат на държавите-членки на ЕС да продължат да спазват ангажиментите си по ядрената сделка.
Това изключва налагането на "вторични санкции" върху европейските компании и физическите лица, които правят бизнес в Иран, особено тези, които участват във фармацевтичния сектор, здравеопазването, енергетиката, автомобилната промишленост, гражданското въздухоплаване и банковия сектор.

Как реагираха длъжностните лица в САЩ?

Г-н Помпео и г-н Мнучин официално отхвърлиха искането за изключения в писмо до европейски министри, което бе изтече в медиите в неделя вечер.
Те са написали, че САЩ възнамеряват да запазят санкциите срещу Иран, докато не видят "осезаема, демонстративна и устойчива промяна в политиките, които изброихме", казаха пред NBC News.
"Ще се стремим да осигурим безпрецедентен финансов натиск върху иранския режим", добавиха те, като отбелязаха, че те "не са в състояние да правят изключения от тази политика, освен при много специфични обстоятелства".
Американските представители също оказват натиск върху други страни да спрат вноса на ирански суров петрол от ноември и призоваха Саудитска Арабия да увеличи износа си, за да покрие загубите и да предотврати сериозни смущения на пазара.
------------------------------------------------------------------------
Източник: Iran nuclear deal: US rejects EU plea for sanctions exemption

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!