biggeorge Lyrics

неделя, 15 юли 2018 г.

Домът на Гери Адамс, бившият лидер на "Шин Фейн", е атакуван с експлозиви

Домът на Гери Адамс, бившият лидер на "Шин Фейн", е атакуван с експлозиви
Устройството е било хвърлено в къщата на Адамс в Белфаст, а друга цел е бил виден член на партията "Шин Фейн"



Северноирландската партия "Шин Фейн" заяви, че домовете на бившия лидер Гери Адамс и друг виден член на партията са били атакувани с взривни устройства.
Полицията съобщи в събота, че има "останки от големи промишлени устройства от тип "фойерверк", способни да причинят
сериозни щети или наранявания на мястото на атаките".
Едното взривно устройство било хвърлено в дома на Адамс в Белфаст през нощта, а другото е било насочено към дома на бившия председател на партията Боби Сторий.
Адамс заяви пред журналисти, че никой не е бил наранен при нито една от двете атаки, но че двама от внуците му са били на пътя на бомбата 10 минути преди това и биха могли да бъдат убити.
Атаките в Белфаст дойдоха след дни на улично насилие в Лондондери, втория по големина град в Северна Ирландия, при които полицаите обвиниха ирландските националисти, че се противопоставят на мирната сделка от 1998 г., за която Адамс помагаше с посредничество.
На въпроса дали ирландски националисти-отцепници са отговорни за атаката срещу неговия дом, Адамс каза, че "може да има връзка с това, което се случва в Дери", позовавайки се на събитията в Лондондери.
Адамс по-късно каза, че е готов да се срещне с националисти-отцепници и про-британски групи, замесени в насилието в източен Белфаст, в опит да се сложи край на скорошното улично насилие.

Десетилетия на насилие

Северноирландската мирна сделка до голяма степен прекрати три десетилетия насилие между ирландските националисти, които искаха регионът да се присъедини към Република Ирландия и про-британски юнионисти, които искаха тя да остане част от Великобритания.
Повече от 3000 души загинаха в насилието.
Няколко групи отцепници от ирландските националисти остават активни и извършват случайни атаки, но капацитетът им е малък в сравнение с Ирландската републиканска армия (ИРА), която предаде оръжията си след сделката от 1998 г.
Много от отцепниците смятат, че Адамс и неговата партия "Шин Фейн" - бившето политическо крило на ИРА - са предали ирландската националистическа кауза, като са подписали мирно споразумение с британското правителство.
Политическите лидери в Северна Ирландия предупредиха, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и възможността за повторното издигане на граница между Северна Ирландия и Република Ирландия за първи път от 1998 г. насам може да помогне на отцепниците да привлекат нови членове.
Адамс поведе ирландската републиканска партия "Шин Фейн" от 1983 г., преди да се оттегли през февруари тази година.
------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Former Sinn Fein leader Gerry Adams' house hit with explosives

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!