biggeorge Lyrics

сряда, 25 юли 2018 г.

Европейската комисия предлага 6 000 евро за приет мигрант

Европейската комисия предлага 6 000 евро за приет мигрант
Италия отхвърля предложението на комисията, заявявайки, че не иска "благотворителност", за да приеме имигрантите, идващи от Средиземноморието

Мигранти задържани край бреговете на провинция Гибралтар си почиват след пристигането на борда на спасителна лодка в Испания [Jon Nazca / Ройтерс]

Европейската комисия предложи да поеме разходите за приемане на мигранти от плавателни съдове в Средиземно море, като се опита да привлече повече правителства, които да поемат тежестта, след като новото правителство на Италия затвори пристанищата си за спасителните съдове.
В предложението, публикувано във вторник, комисията съобщи, че ще плати 6 000 евро (7 010 долара) за всеки мигрант, приет от държавите-членки на ЕС, както и ще финансира разходите на стотици служители да обработват предимно африкански мигранти, търсещи убежище в Европа.
Вътрешният министър на Италия Матео Салвини отхвърли предложението като твърде малко.
"Не искаме благотворителни подаяния. Всеки търсещ убежище струва на италианския данъкоплатец между 40 000 и 50 000 евро (между 46 700 и 58 400 щатски долара) Брюксел могат да задържат тяхната благотворителност за себе си", каза Салвини пред репортери. "Ние не искаме пари, искаме достойнство."
Планът на комисията е насочен към правителствата на ЕС, създаващи центрове за обработка на мигранти на своя територия.
Този план е резултат от срещата на високо равнище през юни 2018, за която се твърди, че е голям успех в сключването на трудно постигнатото споразумение за контрол на имиграцията, но тази договорка остави много подробности нерешени.
Недекларираната миграция намаля рязко в сравнение с 2015 г., когато повече от един милион души влязоха в ЕС, но проучванията сочат, че това е все още основна грижа за много от 500-те милиона граждани на Европейския съюз.
Правителствата на Италия и Германия са подложени на силен натиск у дома, за да гарантират, че по-малко мигранти ще дойдат на територията им от Средиземно море, докато източноевропейските лидери са твърдо против това да ги приемат.
Италия затвори пристанищата си за хуманитарни спасителни кораби, заявявайки, че носи несправедливата тежест на търсещите убежище.
Публикувайки предложенията си, говорителката на Европейската комисия Наташа Бертауд заяви, че комисията търси "истинска споделена регионална отговорност в отговор на сложни миграционни предизвикателства", въпреки че правителствата все още не са се съгласили да приемат новите центрове за обработка на мигранти.
Очаква се представителите на ЕС да обсъдят предложението в сряда, 25 юли 2018 г., като още една среща е планирана за 30 юли 2018 г. в Женева.




-----------------------------------------------------------------------------------------
Източник: European Commission offers €6,000 to take in a migrant


Европейска комисия - Съобщение за медиите
Управление на миграцията: Комисията доразвива концепциите за дебаркиране и за контролирани центрове

Брюксел, 24 юли 2018 r.

План на Европейската комисия


В отговор на призива, отправен от лидерите на ЕС на Европейския съвет през юни, Комисията доразвива днес концепцията за контролираните центрове, както и краткосрочните мерки, които биха могли да бъдат предприети за подобряване на обработването на досиетата на мигрантите, които биват сваляни на брега в ЕС, и набелязва първи щрихи на възможния начин за постигане на напредък по създаването на регионални платформи за дебаркиране с трети държави. Функционирането на регионалните платформи за дебаркиране следва да се разглежда съвместно с разработването на контролирани центрове в ЕС: взети заедно, двете концепции следва да спомогнат за осигуряването на истинска споделена регионална отговорност при посрещането на сложните предизвикателства, свързани с миграцията.

Комисар Аврамопулос заяви: „Сега повече от всякога се нуждаем от европейски решения в областта на миграцията. Готови сме да помагаме на държавите членки и третите държави, за да си сътрудничат по-добре във връзка със свалянето на брега на спасените в морето хора. За да може обаче сътрудничеството да действа веднага по места, трябва да бъдем единни — не само в момента, но и в дългосрочен план. Необходимо е да работим за устойчиви решения.“

„Контролирани центрове“ в ЕС

За да се подобри надлежното и ефективно обработване на досиетата на лицата, свалени на брега в Европейския съюз, лидерите на ЕС призоваха за създаването на „контролирани центрове“ в ЕС. Основната цел е да се подобри процесът на разграничаване на лицата, нуждаещи се от международна закрила, и незаконните мигранти, които нямат право да останат в ЕС, като същевременно се ускори процесът на връщане.

Центровете ще се управляват от приемащата държава членка с пълната подкрепа на ЕС и агенциите на ЕС и биха могли да имат временен или ad-hoc характер в зависимост от местоположението. Основните характеристики на тези центрове са следните:

- пълна оперативна подкрепа от екипи за дебаркиране, състоящи се от европейски гранични служители, експерти по убежището, служители, извършващи проверки за сигурност, и служители по връщането, като всички разходи се покриват от бюджета на ЕС;
- бърза, сигурна и ефективна обработка на досиетата, която намалява риска от вторични движения и ускорява процеса на определяне на статута на засегнатото лице;
- пълна финансова подкрепа за държавите членки доброволци за покриването на инфраструктурните и оперативните разходи; както и финансова подкрепа за държавите членки, които приемат прехвърлянето в тях на лица, свалени на брега (6 000 EUR на човек).

За да се изпробва концепцията, във възможно най-кратък срок може да бъде стартирана пилотна фаза, при която се прилага гъвкав подход.

Комисията ще осигури също така централно звено за контакт за целите на координацията между държавите членки, които участват в усилия за солидарност, като временна мярка до момента, в който може да бъде създадена една напълно функционираща система в контекста на текущите реформи на общата европейска система за убежище.

Вж. тук информационния документ относно контролираните центрове в ЕС.

Регионални договорености за дебаркиране

В допълнение към призива за създаване на контролирани центрове лидерите на ЕС призоваха Комисията да разгледа концепцията за регионални договорености за платформи за дебаркиране в тясно сътрудничество с МОМ и ВКБООН, както и в партньорство с трети държави.

С регионалните договорености за дебаркиране се цели да се осигури бързо и безопасно дебаркиране от двете страни на Средиземно море на спасени хора в съответствие с международното право, включително принципа на забрана за връщане, и предприемането на отговорни действия след свалянето на брега.

Основните характеристики на регионалните договорености за дебаркиране са следните:

- ясни правила за всички: за да се намалят жертвите в морето и за да се осигури организирано и предсказуемо дебаркиране, всички крайбрежни държави в средиземноморския регион следва да бъдат насърчавани да определят зони за издирване и спасяване и да създават центрове за координация на морските спасителни дейности;
- ВКБООН и МОМ ще допринасят за осигуряването на закрила на тези, които са свалени на брега, ако те се нуждаят от нея, включително чрез схеми на ЕС за презаселване, или за връщането им в техните държави на произход, ако не се нуждаят от закрила, включително чрез програмите за подпомагане на доброволното връщане и за реинтеграция, управлявани от МОМ;
- равноправни партньорства: ще бъде продължена работата със заинтересованите трети държави въз основа на съществуващите партньорства и ще им бъде предложена подкрепа, специално пригодена към тяхното специфично политическо и социално-икономическо положение, а също и към тяхното положение от гледна точка на сигурността;
- елиминиране на притегателните фактори: не на всички свалени на брега лица, нуждаещи се от международна закрила, ще бъдат предоставени възможности за презаселване и точките за прием следва да бъдат създадени възможно най-далече от точките на незаконно заминаване;
- отсъствие на задържане, отсъствие на лагери: регионалните договорености за дебаркиране означават осигуряване на набор от установени процедури и правила за гарантиране на безопасно и организирано дебаркиране, а така също и за обработване на досиета след дебаркиране при пълно зачитане на международното право и правата на човека;
- логистична и финансова подкрепа от ЕС: ЕС е готов да предостави финансова и оперативна подкрепа за дейностите, свързани със свалянето на брега, и за дейностите, следващи свалянето на брега, както и за управлението на границите под формата на оборудване, обучение и под други форми.

Вж. тук информационния документ относно регионалните договорености за дебаркиране.

Следващи стъпки

Очаква се на утрешната си среща (25 юли) посланиците да обсъдят концепцията за контролирани центрове в ЕС и възможността за бързо използване на временна рамка за сваляне на спасените в морето хора на брега в ЕС.

Работата по регионалните договорености за дебаркиране също ще бъде разгледана на утрешната среща и се очаква да бъде продължена по време на срещата с МОМ и ВКБООН в Женева на 30 юли 2018 г. Едва след като бъде договорен общ подход на ЕС, ще бъдат предприети действия за популяризиране на концепцията сред заинтересованите трети държави.

Контекст

В заключенията си от 28—29 юни Европейският съвет прикани Съвета и Комисията да разгледат в кратки срокове „концепцията за регионални платформи за дебаркиране в тясно сътрудничество със съответните трети държави, както и с Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) и Международната организация по миграция (МОМ)“.

Европейският съвет призова и за създаването на „контролирани центрове” на територията на ЕС — нов подход, основан на споделени усилия за обработване на досиетата на лица, които след тяхното спасяване в морето са били свалени на брега в ЕС.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Управление на миграцията: Комисията доразвива концепциите за дебаркиране и за контролирани центрове

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!