biggeorge Lyrics

сряда, 18 юли 2018 г.

Израелската армия изгони разселените сирийци отвъд Голанските възвишения

Израелската армия изгони разселените сирийци отвъд Голанските възвишения
Десетки разселени сирийци бяха върнати обратно, когато се приближиха до граничната ограда на окупираните от Израел Голански възвишения



Десетки разселени сирийци бяха върнати обратно от израелските армейски части във вторник, когато се опитаха да се доближат до граничната ограда на окупираните от Израел Голански възвишения.
Те спряха на около 200 метра, преди израелски войник да им каже да напуснат.
"Вие сте на границата на държавата Израел. Върнете се, ние не искаме да ви нараним", е казал войникът на арабски език чрез високоговорител на тълпата, показва запис на Reuters TV .
Тълпата, която включваше жени и деца, след това бавно се е върнала към бежанския лагер на вътрешно разселените лица.
Някои се спряха на средата на пътя и махаха с бели дрехи в посока към израелската граница.
Групата е част от десетки хиляди сирийци, които са пристигнали близо до границата през последния месец след подновяване на боевете по протежение на южните провинции Дераа и Кунейтра.
"Върнете се преди да се случи нещо лошо. Ако искате да можем да ви помогнем, върнете се! Върнете се назад!", е казал офицерът от израелската армия на тълпата.
Стефани Декер, кореспондент на Ал Джазира от Западен Йерусалим, каза, че стотината сирийци, които са се събрали по границата във вторник, е нямало къде да отидат.
"Разбира се, ситуацията за хората в Сирия е отчайваща, границите на Израел и Йордания остават затворени", каза Декер.
"Има и друго притеснение - че на хората, които живеят под бунтовнически контрол от години ще им се отразят мерките на сирийското правителство".
"В тези области има активисти, журналисти, семейства, които просто се страхуват от това, което ще им се случи, когато правителството превземе селата, в които живеят".
ООН оценява, че 160 000 сирийци са били разселени поради неотдавнашните размирици, предизвикани предимно от опитите на сирийското правителство и руския му съюзник да превземат контролираната от бунтовниците територия на юг.
Израел е предоставил хуманитарна помощ на вътрешно разселените лица в бежански лагери в близост до израелско-сирийска линия на разоръжаване от 1974 г. на Голанските възвишения, но израелските власти заявиха, че няма да им бъде позволено да прекосят територията, държана от Израел.
Свидетел от сирийската страна на границата каза, че хората търсят подслон, където и да е, тъй като военната офанзива се приближава до тяхното местоположение.
Лама Факих, заместник-директор на отдела на "Хюман Райтс Уоч" за Близкия изток и Северна Африка, заяви пред Ал Джазира, че израелското и йорданското правителство имат задължението да не отблъскват бягащите лица, търсещи убежище.
"Десетките хиляди, които са били разселени, бягат от бомбардировки и в много случаи са останали буквално с дрехите на гърба си", каза Факих.
"Те живеят в райони, където има силни жеги без подходящ подслон, без подходяща хуманитарна помощ и въпреки крайните хуманитарни условия и несигурност в района, както израелското, така и йорданското правителство продължават да не позволяват на търсещите убежище да се опитат да потърсят убежище през границата", добави той.



"Неадекватна, нехуманна реакция"

Според Факих, разселената група включва журналисти, хуманитарни работници и други лица, които сирийското правителство е набелязало, задържало и екзекутирало в миналото.
Факих каза, че реакцията на Израел към събитията по границата не е достатъчна, за да се облекчат страданията на разселените сирийци.
"Очевидно е, че това е неадекватно и нечовешко. Тези хора отчаяно търсят помощ. Отговорът на израелското правителство да осигури помощ през границата е неадекватен. Съществуват сериозни опасения за разселеното население, което остава в Сирия.".
Правителствените сили, подкрепяни от руските военновъздушни сили, са възстановили контрола над големи територии в южната част на Сирия през последните три седмици, напредвайки без да срещнат съпротива от западните и регионалните врагове на Асад в стратегически жизненоважния район близо до Йордания и Израел.
Очаква се кампанията в югозападната част на страната да се насочи към анклави, държани под контрола на бунтовниците, на границата с окупираните от Израел Голански възвишения.
Израел даде знак, че няма да попречи на офанзивата, дори след като порази сирийските военни постове в близост до границата като отмъщение за нахлуване с дрон.

Video: What's the impact of Syrian forces' gain in Deraa?




------------------------------------------------------------------------------
Източник: Israeli army turns away displaced Syrians along Golan Heights

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!