biggeorge Party Zone

неделя, 8 февруари 2015 г.

Рецепта "Виолетова мусака ала Бигджордж"

Рецепта "Виолетова мусака ала Бигджордж"
(за 6 порции)

1 кг. картофи
1 кг. червено цвекло
3-4 глави кромид лук
250 гр. кайма
2 бр. кисело мляко
4 бр. яйца
3-4 супени лъжици слънчогледово олио
черен пипер
чубрица
готварска сол

Начин на приготвяне:
Сварете картофите.
Обелете ги и ги смелете с месомелачка.
Изсипете картофите в голяма тенджера.
Почистете цвеклото и също го смелете.
Добавете и цвеклото в тенджерата.
Ако нямате месомелачка трябва да нарежете картофите и цвеклото на ситно.
Нарежете лука на ситно и го изсипете в тенджерата.
Друг вариант е да смелите лука с машинката - така ще си спестите излишно рязане.
Към сместа добавете черен пипер, чубрица, сол и олио.
Изпържете на ситно каймата и също я добавете в тенджерата.
Разбъркайте добре, така че съставките да се разпределят равномерно в общото количество.
Добавете вода, за да има течност, която да се изпари по време на печенето на мусаката.
Накрая разделете сместа на две, като я изсипете в подходящи тави.
Пуснете мусаките да се запекат за 1 час при 150 градуса.
След това ги покрийте със заливката.
Тя се приготвя от кисело мляко и яйца - за всяка мусака по едно кисело мляко и по две яйца.
Изсипвате киселото мляко в подходяща съдинка.
В отделна чиния счупете едно по едно яйцата и ги добавете към млякото.
Така ако някое от тях е развалено няма да попадне в общата смес и няма да се наложи да я изхвърлите.
Разбърквате добре до хомогенизиране на сместа и заливате мусаките.
Изчаквате ги да се запекат.
Това се познава по цвета на заливката - става кафеникава.
Ако стане черна, значи е прегоряла.
Щом мусаките са готови ги изваждате и оставяте да изстинат.
Не ви препоръчвам да ги ядете горещи - няма да им усетите вкуса.
Разделете мусаката във всяка тава на три, за да се получат шест порции.
Консумирайте умерено.