biggeorge Lyrics

петък, 17 август 2018 г.

Стотици американски вестници осъждат нападенията на Тръмп срещу пресата

Стотици американски вестници осъждат нападенията на Тръмп срещу пресата
Повече от 350 американски новинарски агенции се присъединяват към призива на "Бостън Глоуб" да пуснат редакционни материали, насочени срещу "атаката" на Тръмп над свободната преса.



Стотици американски вестници публикуваха редакционни статии, в които осъждат атаките срещу медиите на американския президент Доналд Тръмп, в координирани усилия за насърчаване на свободата на печата.
Повече от 350 новинарски служби последваха призива на "Бостън Глоуб" да публикуват редакционни статии в четвъртък, за да популяризират "свободата на печата в светлината на честите нападения на президента Тръмп върху медиите".
"Журналистите не са враг", се казва в заглавието на редакцията на "Бостън Глоуб" в четвъртък.
Редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс" пише: "Критикуването на новинарските медии - за подминаването или заличаването на истории, за да се получи нещо нередно - е напълно правилно .... Но настояването, че истините, които не ви харесват, са "фалшиви новини" е опасно за жизнената сила на демокрацията, а да се наричат журналисти "врагове на народа" е опасно, крайно."
Откакто зае поста си миналата година, Тръмп многократно критикува пресата, често наричайки някои публикации "фалшиви новини".
Той също така нарече медиите "враг на американския народ" няколко пъти.
В четвъртък Тръмп отново остро нападна медиите, като написа в Туитър: "Медиите с фалшивите новини са нашата опозиция. Това е много лошо за нашата велика страна ... Но ние ще победим!"
Той също така обвини пресата, че "притиска политическия дневен ред или просто се опитва да навреди на хората".



"Използване на плана на нацистите"

Тази година "Репортери без граници" свалиха САЩ с две места до 45-о място от 180 страни в годишната си класация по свободата на медиите.
"Репортери без граници" заявиха, че докато свободата на пресата в САЩ е залегнала в Първата поправка на Конституцията на САЩ, тя "е била подложена на нарастваща атака през последните няколко години, а първата година от президентството на президента Доналд Дж. Тръмп е насърчила по-нататъшното намаляване на правото на журналистите да отразяват."
Според "Бостън Глоуб", участващите в четвъртък вестници са от големи и малки пазари, включително в щати и окръзи, където Тръмп спечели по време на президентските избори през 2016 г.
"Morehead News" от Кентъки, разположен в район, който гласува за Тръмп през 2016 г., публикува заглавие: "Тръмп използва нацистки план, за да удря по медиите".
Редакционният съвет на "Morehead News" казва: "Вярваме, че нацистката тактика за "голямата лъжа" е жива и добре използвана в Белия дом поради продължаващите "фалшиви новини" на президента Доналд Тръм след президентската кампания през 2015 г."
Статията твърди, че Тръмп използва същата тактика като нацисткия ръководител Йозеф Гьобелс, който често е наричан главен пропагандист на нацистка Германия.
През 30-те години на миналия век, Гьобелс казва: "Ако повтаряте лъжа достатъчно често, хората ще повярват и дори самите вие ще повярвате."
В Тексас редакторът на "Dallas Morning News" пише: "Тръмп, разбира се, не е първият президент на САЩ, който изразява оплакванията си от медиите. Президентите от Джон Адамс през Ричард Никсън до Барак Обама често се сблъскват с пресата. Съществената разлика е, че вместо да се оспорва една история или дори поредица от истории, намерението изглежда е да подкопае доверието към пресата като цяло сред голяма част от гражданите ".
Статията допълва: "Виждаме това като опасно поради простата причина, че като ограничим печата, онези, които заемат висок пост, имат по-голяма възможност да управляват без стабилната сила на обществен контрол".



"Вестниците са играчки в ръцете на Тръмп"

Коментарите на Тръмп, че е "враг на пресата" и за "фалшиви новини" станаха фокусна точка тази година, след като масов убиец откри стрелба в новинарския офис на вестник в Мериленд през юни, убивайки пет души и ранявайки поне двама души.
Четирима журналисти от "Capital Gazette" бяха сред убитите.
Този вестник избра да не се присъедини към координираното публикуване в четвъртък, заявявайки, че е "по-загрижен" за възгледите на общността от тези на президента.
Редакционният съвет на "Capital Gazette": "Просто не координираме с други новинарски организации, защото мненито на президента откровено не е толкова важно за нас."
"Ние сме съгласни с опасенията относно езика на президента в речите и социалните медии", пише в редакционния съвет на Capital Gazette.
"За съжаление ние забелязахме болезнената същност на забележките му миналия месец, които призоваха повечето журналисти да бъдат недобросъвестни, докато посещавахме погребенията на петтима приятели и колеги, убити при атаката на 28 юни в нашия новинарски офис", добавиха те.
Други, включително медийният критик от "Politico", Джак Шафер, критикуват координираните усилия на американските вестници, казвайки, че редакторите се тикат "право в ръката на Тръмп".
"Този редакционен отговор спонсориран и координиран от "Бостън Глоуб" със сигурност ще има ответен отговор", пише Джак Шафер във вторник.
"Той ще предостави на Тръмп косвени доказателства за съществуването заговор на националната преса, която е била свикана единствено, за да се противопостави на него".
Въпреки критиките, Майор Причард, главен редактор на редакцията на "Бостън Глоуб" и ръководител на усилията в четвъртък, заяви в Туитър, че е "горд да стои с всички тези отдадени на професията журналисти от цялата страна".
Редакционните статии в четвъртък дойдоха, когато американският сенат единодушно прие резолюция, "потвърждавайки жизненоважната и незаменима роля, която свободната преса върши".
Резолюцията също така потвърждава, че "пресата не е враг на народа".
----------------------------------------------------------------
Източник: Hundreds of US newspapers denounce Trump's attacks on the press

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!