biggeorge Lyrics

събота, 4 август 2018 г.

Могат ли фалшивите новини да бъдат преборени законово?

Могат ли фалшивите новини да бъдат преборени законово?
Интервю на Диана Янкулова с Александър Сиди, доц. Харалан Александров и Асен Григоров за "Неделя 150", програма "Хоризонт", БНР, 29.07.2018 г.

Скъпи читатели, предлагам на вашето внимание едно интервю излъчено в предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" на БНР.
В това интервю стана ясно, че "Обединени патриоти" смятат да се борят с фалшивите новини с всички средства - законови, институционални, силови и т.н.
Депутатът от „Обединени патриоти“ Александър Сиди каза, че авторите на фалшивите новини трябва да бъдат установени на момента и срещу тях да се предприемат крути мерки.
Особено внимание трябва да се обърне на "блоговете, пълни с глупости".
А кои са авторите на "блоговете, пълни с глупости" е основния интерес на "Обединени патриоти"!
А защо това не беше проблем, когато "Атака", НФСБ и ВМРО бяха в опозиция и се възползваха от фалшивите новини?
Защо години наред партиите не се бореха със жълтите вестници, които бълваха помия за популярните хора в България?
Защо чак сега се сетиха за фалшивите новини и то точно в Интернет?

На управляващите не им пука за жълтите медии в реалния или във виртуалния свят, но им пука за "блоговете, пълни с глупости".
Най-абсурдното е, че "Атака" и НФСБ дори имат собствени телевизии.
Телевизията свързана с "Атака" е "Алфа ТВ", а телевизията свързана с НФСБ е "Скат".
Самите партии са способни да произвеждат фалшиви новини, но намерението им е да се борят с тях.
Това е все едно Хитлер да се бори с антисемитизма, а Сталин да защитава гражданските права на чеченския народ.
Освен това няма как да се наложат законови ограничения на Интернет.
Единственото, което управляващите могат да направят е да цензурират Интернет, което е основен признак за настъпващата диктатура.
После социалният антрополог доц. Харалан Александров нарече фалшивите новини "чума по умовете" и ги сравни с чумата по свинете.
Това сравнение не е много приятно, защото всички знаем какво се случва с болните от чума свине - убиват ги и ги закопават в масови гробове.
Дано управляващите да не решат да се справят с "чумата по умовете" по същия начин, както се справят с чумата по свинете.
Накрая се изказа журналиста Асен Григоров, според който един закон не може да ни спаси от фалшивите новини.
За съжаление той е прав!
Още повече, че ако един сайт за фалшиви новини бъде спрян на негово място ще се появят десетина нови.
И ако един сайт за фалшиви новини сега е регистриран в България и го затворят, сайтовете, които ще се появят на негово място ще бъдат регистрирани в някоя държава, където не могат да бъдат затворени.
Примерно домейн в Тувалу или Вануату, или в някоя офшорна зона.
Разбира се, гениалните български политици не разбират от Интернет и няма как да знаят, че фалшивите новини не могат да бъдат спрени.
Единственото, което може да се направи срещу фалшивите новини е да се казва истината.
Както е казал Исус, когато поучавал множествата в храма в Йерусалим: "Ще познаете истината, и истината ще ви освободи.".
Но според мен истинската цел на "Обединени патриоти" не е да спрат фалшивите новини, а да запушат устите на хората, които си казват свободно мнението в Интернет.
Патриотите искат да идентифицират тези хора и да ги спрат веднъж завинаги.
Това обаче е грешка.
Винаги, когато някой диктатор се е опитвал да ликвидира инакомислещите това е подпомагало падането му от власт.
А всяко управление се нуждае от коректив, за да може да разбира дали върви в правилна посока.
В България обаче управляващите нямат нужда от граждански контрол.
Те са си самодостатъчни.
И най-голямата грешка на управляващите е да винят Интернет-а за всичко.
Интернет е среда, в която съществуват всякакви сайтове и хора.
Това, че в Интернет има хора с престъпни намерения не значи, че всички в мрежата са престъпници.
По същият начин това, че сред политиците има мутри, престъпници, зависими, корумпирани и диктаторски мислещи хора не значи, че всички политици са такива.
Затова не съм съгласен "блоговете, пълни с глупости" да бъдат приравнявани на сайтовете пълни с фалшиви новини.
Хайде, моля, политиците да направят това разграничение и да спрат да заплашват мирните Интернет потребители, които кротко си пишат глупости във виртуалния свят!
И от кога виртуала стана толкова реален, че политическата класа се заинтересува от него?
Оправиха всички други проблеми на България, че стигнаха до Интернет.
По-надолу можете да прочетете кратко резюме на интервюто на Диана Янкулова с Александър Сиди, доц. Харалан Александров и Асен Григоров за "Неделя 150", програма "Хоризонт", БНР:
----------------------------------------------------------------------------------
Има необходимост от Закон срещу фалшивите новини, заяви в предаването „Неделя 150“ депутатът от „Обединени патриоти“ Александър Сиди. По думите му фалшивите новини са станали неизменна част от обществото. Не говорим само за фалшивите новини в Странджа, но има и други фрапантни случаи, каза той и добави:

„Все неща, които целят по някакъв начин да убедят обществото, че ние в България живеем ужасно, най-зле на Балканите, в Европа и света като цяло и че видите ли има много по-различни начини, за да се живее, и съответно, че нашето правителство целенасочено се опитва да „умори“ българските граждани“.

Сиди подчерта, че в България има голямо количество медии, които за да привлекат повече трафик към сайтовете си, първото нещо, което видят, го препечатват и пускат: „Оттам нататък тази новина, препечатана от някъде, без да погледне човек източникът, се превръща в новина и съответно начин, по който общественото мнение се манипулира. Това за Странджа достигна до такива размери, че не би трябвало. Ако правителството е допуснало грешка по някакъв начин в борбата с чумата по животните, тези, които са допуснали грешка, трябваше да поемат отговорността си. Някои от тях я поеха, загубвайки работата си. Но не може цялото население да бъде вещо в областта на ветеринарната медицина. Второ – новината, че със самолети се докарват мигранти от Германия и затова се избиват овцете в Странджа, за да може хората да си тръгнат оттам и в опразнените им къщи да се настанят мигранти – това беше абсурдно, но това го чухме от местните хора. Хората вярват“.

Александър Сиди подчерта, че сега нямаме никаква правна възможност да потърсим правата си от хора, които са разпространили фалшиви новини в интернет, в електронни сайтове.

Нашествието на технологиите в живота е толкова бързо, че няма как да предвидим всички ефекти, включително разрушителните, изказа мнение социалният антрополог доц. Харалан Александров.

„Както се случи с Интернет и социалните медии – започнаха с голям ентусиазъм и възторзи, тази възможност беше възприета като освобождаваща, овластяваща, демократизираща публичната сфера, а се оказа, че е анархизираща – оказа се, че тя систематично руши авторитетите, подрива основанията за истината и подменя реалността с някакви фантазии. Проблемът с фалшивите новини е част от много по-големия проблем с размиването на границите между реално и виртуално. Тепърва ще се сблъскваме с него“.

Александров приветства инициативата на ВМРО за закон в тази посока: „Надявам се да намерят механизъм да овладеят тази зараза – то е като чума по умовете. Заразените умове излъчват и активно разпространяват зараза. Това е повече от грижа за истината. Това е някаква политика в тази посока – политика за грижа за психичното здраве на нацията“.

Той припомни, че партиите от този спектър обаче, че неведнъж са били изкушени да се заиграват с подобни страхове и фантазии за целите на собствената си политическа пропаганда. В новата си роля на управляващи започват да говорят и действат по отговорен и загрижен начин, каза той.

"Ако не бъде помогнато на хората да се ориентират в света по по-добър начин, изведнъж светът за голяма част от населението става много страшно място. Това е много удобно за целите на краткосрочните политически амбиции на различни групи и крайно разрушително в дългосрочен план. Това е едно от нещата, което съсипва тази нация. Ако това бъде осъзнато, описано, облечено в нормативен език, ще стане ясно, че това е престъпление. Това нещо трябва да се криминализира и някой трябва да започне да носи отговорност за него", коментира Харалан Александров.

Според журналиста Асен Григоров един закон не може да ни спаси от фалшивите новини: „По пътя на законодателството това трудно може да стане. Може да се предприемат някакви мерки, но те са толкова кратки и прости, че едва ли ще се налага да се пише цял закон“.

Според журналиста не е добре, че обществото проявява толерантност към тези неща. Той подчерта, че фалшивите новини не са само в интернет. Самият факт, че те избягват от темата за вестниците говори, че има лека тенденциозност, смята Григоров. По думите му често се случва и политиците да изричат фалшиви новини.

Цялото интервю можете да чуете в клипа:
Могат ли фалшивите новини да бъдат преборени законово?


----------------------------------------------------------------------------------
Източник: Могат ли фалшивите новини да бъдат преборени законово?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!