biggeorge Lyrics

четвъртък, 15 февруари 2024 г.

Иде ли антитерористична диктатура?

Иде ли антитерористична диктатура?
Дали промените в Наказателния кодекс насочени срещу тероризма всъщност атакуват свободата и демокрацията?
 

Затвор очаква всички набедени за терористи!

Вниманието ми към промените в Наказателния кодекс беше привлечено от криминализирането на кражбата на самоличност в Интернет.
В портала на Министерството на правосъдието законопроекта е наименуван "Проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс Период за провеждане на обществени консултации: от 31.01.2024 г. до 14.02.2024 г.".
Има доста статии и дискусии по темата:
Ще ни очаква ли затвор за фалшив профил в социалните мрежи - Здравей, България (01.02.2024)
Проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс
Обрат с Наказателния кодекс. Нова глава засяга всички фирми
Ще има затвор за кражба на самоличност в интернет
Кражбата на самоличност в онлайн среда ще се наказва със затвор. Това ще стане, ако бъде приет предлагания от Министерството на правосъдието проект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК). Той е публикуван вече за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации.
С промените се създава нов специален престъпен състав в главата за компютърни престъпления в НК. Именно той е посветен на кражбата на самоличност в онлайн среда. Подобни деяния са особено опасни, тъй като компрометират правата на личността в интернет пространството (право на име, чест и достойнство, изразяване, търсене и разпространяване на информация и пр.), а могат да доведат до сериозни имуществени или неимуществени вреди (фалшиви поръчки, теглене на кредити на чуждо име, тормоз, безпокойство, стрес и др.), аргументират се вносителите.
Наказателна отговорност в този случай обаче ще се носи единствено при представяне за друго, реално съществуващо лице. Под ударите на закона няма да попадат например представянето за литературен или друг измислен герой, уточняват от Министерството на правосъдието.


Ето и пълния текст на члена, криминализиращ кражбата на самоличност в Интернет:
- В глава девета „а“ се създава чл. 319ж:
„Чл. 319ж. (1) Който чрез информационна система или компютърна мрежа се представи за друго лице, като използва чуждо име, снимка или други лични данни, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до три години и с глоба до 5000 лева.
(2) Ако деянието по ал. 1 е извършено:
1. от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване;
2. с цел извършване на друго престъпление;
3. повторно;
4. по отношение на данни за създаване на електронен подпис,
наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до 5000 хиляди лева.
(3) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили тежки последици, наказанието е до осем години.
(4) За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за защита на личните данни.“

Ето конкретен пример как тази промяна може да бъде използвана срещу гражданите:
Всеки профил без профилна снимка, без имена, без лични данни за образование и работа може да бъде възприет като "фалшив" или като кражба на самоличност.
Така под заплахата да бъдат изтрити профилите им, потребителите могат да бъдат подтикнати да си покажат реалните лице и имена в Интернет.
По този начин всеки опонент на управляващите ще бъде изобличен и превърнат в мишена на привържениците на сглобката.
Освен това на украинските нацисти ще им бъде по-лесно да намерят хората в България, които не ги харесват, да направят списък за убиване и да ги ликвидират.

В статията е описано и създаването на нова глава първа „а“ „Тероризъм“.
С текстовете обаче се правят такива промени в Наказателния кодекс, които ще криминализират нормалното политическо говорене, включително политическите дискусии в медиите и разговорите на политически теми между обикновените граждани.
Ето кои са текстовете, които могат да бъдат използвани от управляващите, за да нарушат правата и свободите на гражданите:
- в чл. 93 се създава нова т. 16:
„16. Деянието е извършено с терористична цел по смисъла на глава първа „а“, когато чрез него деецът се стреми да внесе смут и страх в населението или да заплаши или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо, или да предизвика значително разстройване или разрушаване на основни политически, конституционни, икономически или социални структури на държавата или на международна организация.“


Ето конкретен пример как тази промяна може да бъде използвана срещу гражданите:
Ако някой лекар съобщи в медиите, че населението е заплашено от заболяване и смърт поради инфекциозно заболяване, или ако някой протестиращ поиска оставката на правителството или на негов член, ако някой гражданин заплаши с гражданско неподчинение и блокади, ако някой замери държавна или европейска институция с домати и яйца, ако някой оспори мнението на управляващите и внесе смут и страх в населението, ако някой принуди с протести управляващите да си променят мнението по даден въпрос, може да бъде обвинен в тероризъм.
В закона са предвидени съответните наказания за деянието.

- Член 108 се изменя така:
„Противодържавно проповядване
Чл. 108. (1) Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилственото изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години, пробация или глоба до пет хиляди лева, както и с обществено порицание.
(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено:
1. от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или на функцията му; или
2. чрез средства за масова информация, изявление в социални мрежи или по друг начин, който позволява последващо или масово разпространение на проповедта,
наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и обществено порицание.
(3) Когато деянието по предходните алинеи е извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на група или организация по чл. 111 или по поръчение на чужда държава, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години.“

Ето конкретни примери как тази промяна може да бъде използвана срещу гражданите:
Ако някой слушател на БНР, програма "Хоризонт" се обади в предаването "Политически некоректно" и каже на водещия Петър Волгин, че е на страната на Русия в конфликта в Украйна и слушателя, и водещия могат да бъдат обвинени, че проповядват фашистка или друга антидемократична идеология.
Посолството на Украйна: Предаване по БНР сее руска пропаганда и дезинформация
Ако някой слушател на БНР, програма "Хоризонт" се обади в предаването "Политически некоректно" и каже на водещия Петър Волгин, че иска България да излезе от ЕС и НАТО и слушателя, и водещия могат да бъдат обвинени, че се опитват насилствено да изменят установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй.
Ако някой политик от опозицията излезе е ефира на медия и заяви, че министъра на отбраната Тодор Тагарев има украинско гражданство и трябва да бъде уволнен от поста си и изгонен от България, може да бъде обвинен, че се опитва насилствено да измени установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй.
Ако някой водещ на предаването "Политически некоректно" по БНР, програма "Хоризонт" каже в ефир нещо срещу управляващите може да бъде обвинен, че проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или се опитва насилствено да измени установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй.
Могат да бъдат дадени още много примери, но няма нужда.
С този член управляващите ликвидират с един куршум два заека - опозицията и свободата на словото в медиите.
След приемането на промените БНТ, БНР, Дарик радио, бТВ и Нова телевизия, както и всички кабелни телевизии ще трябва да излъчват само забавни и развлекателни предавания.
Всички политически предавания ще могат единствено да говорят хубави неща за управляващите.
Ако някой каже нещо лошо срещу политиците от сглобката може да бъде обвинен в тероризъм.
В закона са предвидени съответните наказания за деянието.

- Член 108а се изменя така:
„Опетняване на държавни символи
Чл. 108а. Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева.“


Ето конкретен пример как тази промяна може да бъде използвана срещу гражданите:
Ако някой потребител в Интернет направи примерно знаме на измислената организация "Европейски нацистки съюз" може да бъде обвинен по член 108 и член 108а.
Първо, може да бъде обвинен по член 108а, че е опетнил знамето на Европейския съюз.
И второ, може да бъде обвинен по член 108, че проповядва фашистка или друга антидемократична идеология.
В закона са предвидени съответните наказания за деянието.


Примерно знаме на измислената организация "Европейски нацистки съюз"



- Член 109 се изменя така:
„Явно подбуждане
Чл. 109. Който явно подбужда към престъпление по тази глава, се наказва с лишаване от свобода от две до десет години, но с не по-тежко наказание от това, предвидено за самото престъпление.“

Ето конкретен пример как тази промяна може да бъде използвана срещу гражданите:
Всеки, които се обади в ефира на национална или места медия или публикува в социалните мрежи или в сайт призив за протести срещу управляващите може да бъде обвинен в тероризъм.
В закона са предвидени съответните наказания за деянието.

- Член 110 се изменя така:
„Приготовление
Чл. 110. За приготовление към престъпление по тази глава наказанието е лишаване от свобода до шест години, но не повече от наказанието, предвидено за съответното престъпление.“


Ето конкретен пример как тази промяна може да бъде използвана срещу гражданите:
Всеки, които подготвя или организира протести срещу управляващите може да бъде обвинен в тероризъм.
В закона са предвидени съответните наказания за деянието.

- Член 111 се изменя така:
„Организирана противодържавна дейност
Чл. 111. (1) Който образува или ръководи група или организация, която си поставя за цел извършването на престъпления по тази глава, се наказва с лишаване от свобода до дванадесет години, но не повече от наказанието, предвидено за съответното престъпление.
(2) Който участва в такава група или организация, се наказва с лишаване от свобода до десет години, но не повече от наказанието, предвидено за съответното престъпление.
(3) Когато групата или организацията си поставя за цел извършването на престъпление по раздел първи или едновременно по тази глава и тероризъм, наказанието е:
1. по ал. 1 - лишаване от свобода от десет до двадесет години;
2. по ал. 2 - лишаване от свобода от две до десет години.
(4) Участник, който доброволно се предаде на властта, разкрие всичко, което му е известно за групата или организацията и по този начин улесни разкриването и доказването на извършени от нея престъпления по тази глава, се наказва при условията на чл. 55.
(5) Не се наказва участник, който доброволно се предаде на властта и разкрие групата или организацията, преди да е извършено друго престъпление по тази глава.“


Ето конкретен пример как тази промяна може да бъде използвана срещу гражданите:
Всяка политическа партия от опозицията, която подготвя или организира протести срещу управляващите може да бъде обвинена в тероризъм.
По този член опозиционните партии могат да бъдат обявени за терористични организации и да бъдат забранени.
В закона са предвидени съответните наказания за деянието.

- Член 114 се изменя така:
„Допълнителна разпоредба
Чл. 114. (1) За престъпления по тази глава съдът постановява и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 – 10, като може да наложи и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.“
(2) Имуществото, предназначено за извършване на престъпления по тази глава, се отнема в полза на държавата, а ако липсва или е отчуждено, се присъжда неговата равностойност.“


Ето конкретен пример как тази промяна може да бъде използвана срещу гражданите:
По този член всеки гражданин може да бъде обвинен в тероризъм и да му бъде отнето имуществото.
В закона са предвидени съответните наказания за деянието.

- всички членове от „Глава първа „а“ Тероризъм, както и всички останали членове от законопроекта могат да бъдат използвани срещу гражданите.

Всички граждани могат да станат жертви на антитерористичния закон.
Всеки може да бъде обвинен по някой от тези членове и после с години да доказва, че е невинен.
Демокрацията приключва, там където започне борбата срещу тероризма под ударите, на която могат да попаднат обикновените граждани.
Най-лошото е, че управляващите от сглобката не могат да бъдат спрени, защото имат мнозинство в Народното събрание.
Те ще приемат каквото си поискат и ще вкарат в затвора, когото си поискат.
Докато управляващите се борят срещу тероризма ще се постараят да ликвидират свободата и демокрацията в България.
Под същия лозунг на борба с тероризма през 2011 г. Министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов поиска от Фейсбук да дадат кодове за администраторски достъп до профилите на потребителите в България.
В резултат на това днес в социалната мрежа Фейсбук има цензура и доминира мнението на политическите пропагандатори.
Няма как да чуеш опозиционно мнение във Фейсбук, защото то или е скрито, или е атакувано от троловете на управляващите.
Законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс е повторение на Закона за защита на държавата от 1942 г. и цели да елиминира опозицията в Народното събрание в лицето на "Възраждане", БСП и ИТН, президента Румен Радев, русофилите и руското влияние в България.
Идеолог на тези промени е Министъра на отбраната Тодор Тагарев.
Подобни закони бяха приети в Украйна, с което беше ликвидирана опозицията и бяха узаконени убийствата на рускоговорящи украинци.
Всеки несъгласен с действията на киевските нацисти от "Десен сектор" и "Азов" беше обявяван за терорист, преследван и ликвидиран като диво животно.
"Сепаратистите" в Донбас също бяха обявени за терористи.
Ще обяви ли Европа за терористи сепаратистите в Украйна
След като несъгласните с управляващите български граждани бъдат обявени за терористи, политиците от сглобката ще могат на спокойствие да рушат паметници на загиналите във Втората световна война, както украинските им съратници ги разрушиха.
В Лвовска област в Украйна вече няма нито един съветски паметник
Украйна преброи съборените руски паметници за година

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!