biggeorge Lyrics

неделя, 2 септември 2018 г.

Държави с еднакви знамена

Държави с еднакви знамена




Забелязали ли сте, че някои знамена много си приличат?
Някои знамена са толкова еднакви, че не можете да различите на коя държава са.
Тези прилики се забелязват най-много на спортни състезания като Олимпийските игри, световни и европейски първенства.

1. Чад и Румъния

Националното знаме на Чад е създадено през 1959 година, малко след независимостта на страната като от знамето на колониалиста Франция белият цвят е заменен с жълт от панафриканските цветове.
Националното знаме на Румъния в сегашния си вид е прието на 27 декември 1989 г.
Използваният дотогава флаг е имал в центъра си герба на комунистическа Румъния.
По време на революцията от 1989 г., довела до свалянето на диктатора Чаушеску протестиращите изрязват комунистическата емблема от знамената.
Флагът на Чад е почти идентичен с този на Румъния, и е подобен на тези на Молдова и Андора като разликите между тях са цветовата гама, съотношението на страните и наличието или не на герб върху знамето.
Всички споменати национални знамена са създадени по подобие на френския национален трикольор.

2. Андора и Молдова

Знамето на Андора е прието през 1866 г. като за образец са използвани цветовете на знамената на Франция и Испания и замества предишното знаме на Андора, което е било в червено и златно.
Знамето на Молдова е прието през 1990 г. и е създадено по модел на румънското национално знаме поради културната и историческа връзка между двете страни.

3. Монако и Индонезия

Знамето на Монако е същото като знамето на Индонезия, но се различава единствено по отношението ширина към дължина.
Знамето на Полша прилича на знамето на Монако, но цветовете са в обратен ред.
Преди години е имало конфликт между Индонезия и Монако поради сходството на знамената.
Националното знаме на Сингапур наподобява знамето на Индонезия, но на сингапурското знаме е изобразен бял полумесец и пет звезди.

4. Нова Зеландия и Австралия

Националното знаме на Нова Зеландия представлява син четириъгълник, на който в горния ляв ъгъл е изобразено знамето на Великобритания, което символизира връзката на страната с британската монархия.
Във втората дясна половина на знамето са изобразени четири червени звезди, с бял кант по краищата им, които представляват съзвездието Южен кръст и символизират местоположението на Нова Зеландия в южното полукълбо.
Националното знаме на Австралийския съюз прилича на знамето на Нова Зеландия.
И при него в лявата горна четвърт е изобразен британският флаг.
Разликата е, че върху синия фон са изобразени 6 бели звезди: 5-те звезди на съзвездието Южен кръст в дясната половина и голяма бяла звезда в центъра на лявата долна четвърт.

5. Кот д'Ивоар и Ирландия

Знамето на Кот д'Ивоар е много сходно с ирландския трикольор, тъй като цветовете на знамената са почти еднакви, но подредбата им е различна, както и отношението на широчината към дължината (2:3 на флага на Кот д'Ивоар и 1:2 на флага на Ирландия).
Двете знамена са почти идентични, дотолкова, че в бягането на 60 метра на световния шампионат по лека атлетика в зала през 2018, котдивоарката Мюриел Ауре взема от публиката знаме на Ирландия и го обръща, за да отпразнува победата.
Знамето на Кот д'Ивоар има същите цветове като знамената на Нигер и Индия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!