biggeorge Lyrics

неделя, 30 септември 2018 г.

Бразилия: Хиляди жени протестират срещу крайнодесния Болсонаро

Бразилия: Хиляди жени протестират срещу крайнодесния Болсонаро
Десетки хиляди на национални поход срещу кандидатурата на Жаир Болсонаро за президент преди изборите на 7 октомври.

Жаир Болсонаро

Рио де Жанейро, Бразилия - Хиляди хора излязоха на улицата и протестираха в градове в Бразилия в събота, като част от воден от жени протест срещу крайнодесния кандидат за президент на страната Жаир Болсонаро.
Демонстрациите, проява на движението #EleNao (#НеНего), което бе организирано в социалните медии през последните седмици, започна в ранния следобед в десетки градове в цялата страна, включително метрополията Сао Пауло и столицата Бразилия.
В Рио де Жанейро, което е политическата база на Болсонаро мъже и жени се събраха в квартал Centro на града, за да покажат своите възражения срещу спорната кампания на бившия военен капитан.
Скандирайки "Не него", протестиращи от всички възрасти маршируваха, като много от тях държаха знаци против Болсонаро.
"Аз съм тук, за да се боря срещу хомофобията, в полза на чернокожите, за демокрацията и срещу потисниците", каза Присила Алмейда пред Ал Джазира.
"Не него (Болсонаро), никога него ... всеки друг, но не и Болсонаро", добави Алмейда.

Присила Алмейда, на снимката, заяви, че никога няма да подкрепи Болсаноро [Дейвид Чайлд / Ал Джазира]

Болсаноро, конгресмен от Рио де Жанейро от 1991 г. насам, направи няколко открито женомразки коментари в миналото, както и противоречиви изявления по въпроси, свързани с расата, сексуалността и военното правителство на Бразилия, което беше на власт между 1964 и 1985.
През 2014 г. 63-годишният Болсонаро казал на колежката си конгресмен Мария до Росарио: "Никога няма да ви изнасиля, защото не го заслужавате".
Той повтаряше твърдението, което направи през 2003 година.
През декември 2015 г. Болсонаро бе осъден от по-ниска съдебна инстанция за извършване на морални щети и глоби около 2,500 долара.
По-висш съд потвърди присъдата през август 2017 г., след като той обжалва решението.
Оттогава той отново го обжалва, а делото сега е във Върховния съд на Бразилия.
Миналата година той каза, че да имаш дъщеря е "слабост".
"Болсонаро е опасен, защото не е сам ... много хора мислят като него и са повлияни от изказванията му", каза Лусия Коста, на 68-годишна възраст, за Ал Джазира.
"Той е човек, който мрази всичко, мъже, жени, гейове и чернокожи", добави Коста.

"Период на сянка"

Въпреки че съставляват 52% от бразилските избиратели, жените държат само 13 от общо 81 места в горната камара на сената на страната.
По-малко от 11% от 513 места в Камарата на депутатите в долната камара се държат от жени.
Бразилия се нарежда на 156-о място в света по представителство на жените в парламента, поставяйки ги в най-ниските 20% в световен мащаб, според последните данни, съставени от глобалната организация на националните парламентарни групи Интерпарламентарен съюз.

Десетки хиляди протестиращи срещу Болсонаро се събраха в центъра на Рио [Дейвид Чайлд / Ал Джазира]

Кларис Гургел, професор по хуманитарни науки във Федералния университет в щата Рио, заяви, че движението #NotHim бележи важен момент на съпротива от страна на бразилските жени, но това само по себе си "не би било достатъчно за качествено обновяване на политиката".
"Болсонаро е изразител на мъжествеността и не може да се справи с женствеността, което е най-красивият аспект на жените", каза Гургел пред Ал Джазира.
"Жените, за разлика от мъжете, не се раждаме с илюзията, че имаме оръжие между нашите крака ... сега се намираме в период на сянка, но това, което не можем да направим, е да оставим страха да ни превземе", добави тя.
Коефициентът на отхвърляне на Болсонаро сред жените е 50%, според последното проучване на бразилския Институт за обществено мнение и статистика (IBOPE) и 33% сред мъжете.

"Аз съм патриот"

Часове преди началото на демонстрацията в квартал Centro стотици поддръжници на Болсонаро се събраха по плажа на Копакабана в Рио в подкрепа на кандидатурата му.
Болсонаро, член на Социално-либералната партия, бе намушкан по-рано този месец в очевиден опит за убийство.
Атаката от 6 септември го остави в болница до събота и не може да участва в кампанията.
Заемайки малка част от тротоара, покрит с палмови дървета, привържениците, облечени в класическото зелено и жълто знаме на бразилския флаг, скандираха "Да, него" и обвиниха политическата левица, по-специално Работническата партия (РТ), като крадци и лъжци.
30-годишният Таис Пена заяви, че ще подкрепи Болсонаро на изборите, защото е "патриот" и това би било "начин за демонстриране на недоволство от сегашното състояние на правителството".
"Смятам, че сме в кризисна фаза, икономиката е нарушена, образованието е изоставено, нямаме сигурност и не разполагаме с основните услуги, които трябва да дойдат като резултат от данъците", каза Пена.
"Аз напълно ги уважавам (жените от марша #НеНего), всяка жена има право да изрази това, което според нея е по-добро (за нея и другите жени) и вярвам, че мнозинството от тях се чувстват застрашени или се страхуват от това, което ще дойде, ако Болсонаро спечели, но не мисля, че трябва да бъдат ... медиите изопачават това, което той казва ", добави тя.

Таис Пена, на снимката, се описва като поддръжник на Болсонаро и "патриот" [Дейвид Чайлд / Ал Джазира]

Няколко други поддръжници цитираха сигурността като тяхна основна грижа, заявявайки, че ще гласуват за Болсонаро, защото се е ангажирал да свали престъпността и да повиши обществената сигурност.
"Липсата на сигурност е основният проблем (в Бразилия) ... някои неща трябва да се променят, зле е", каза Даниел Кампос, 40-годишен.
Насилието в Бразилия, където се намират седем от 20-те най-насилствени градове в света, е едно от основните опасения на гласоподавателите на тези избори, заедно със затруднената икономика на страната.
Миналата година убийствата достигнаха рекордно висока стойност от 63 880, което е с 2,9% повече от 2016 г., според бразилския форум за обществена сигурност.
Отвъд предложенията си за въпроси, свързани с сигурността, редица други поддръжници на Болсонаро заявиха, че са представили алтернатива на укрепилата се политическа класа на страната, чиято репутация бе опустошена от поредица от корупционни скандали на високо равнище през последните години.

Стотици поддръжници на Болсонаро демонстрираха на плажната ивица "Копакабана" в Рио [Дейвид Чайлд / Ал Джазира]

"Президентството на Болсонаро ще промени Бразилия за по-добро", каза 57-годишният Елиас Фигейра.
"Достатъчно ми е ... Уморена съм от 25 години лъжи от ляво и дясно, те са двете страни на една и съща монета", добави Фигейра,
имайки предвид Работническата партия (РТ) и Бразилската социалдемократическа партия (PSDB) които бяха на власт между 1994 и 2002 г., преди Работническата партия (РТ) да спечели президентския пост при Луиз Инасио "Лула" да Силва.

Болсонаро води изборите

Съботните маршове се проведоха по-малко от две седмици преди бразилците да трябва да гласуват за следващия президент на страната на 7 октомври в рамките на национални и щатски избори.
Повече от 1600 позиции са свободно избираеми, включително председателството и мнозинството от местата в двукамарния конгрес на Бразилия, като се очаква да участват около 147 милиона гласоподаватели.
Болсонаро има постоянна подкрепа в проучванията на общественото мнение в навечерието на гласуването и се намира точно преди кандидата за президент от Работническата партия Фернандо Хадад.

Бразилските избори 2018 [Ал Джазира]

Според последните данни, публикувани от изследователския институт DataFolha в петък, 28% от избирателите възнамеряват да подкрепят Болсонаро.
Около 22 %, междувременно, възнамеряват да гласуват за Хадад, заместващия кандидат за бившия бразилски президент Лула.
Лула, най-популярният политик в страната, има забрана да бъде избиран поради корупционна присъда и понастоящем е осъден на 12 години затвор.
На фона на ширещата се поляризация в навечерието на изборите, олицетворявана от митингите за и против Болсонаро, които превзеха Рио в събота, Лусия Коста заяви, че моментът, който преживяваме е "много труден".
"Бразилия е много красива и прекрасна страна, но някои бразилски умове не са", каза тя.
"Болсонаро е много опасен, защото не е сам. Мнозина мислят като него ... и той е човек, който мрази всичко: мъже, жени, гейове и черни хора".
---------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Brazil: Thousands of women rally against far-right Bolsonaro

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!