biggeorge Lyrics

неделя, 9 септември 2018 г.

Най-красивите атоли в света

Най-красивите атоли в света




Атолите са във фантазиите на почти всеки човек, защото някъде там дълбоко в душата си всеки мечтае за слънце, море, вода, зеленина и спокойствие. По тази причина не е изненадващо, че сред най-често срещаните мечти е прословутото попадане на безлюден остров. Ако припознавате себе си докато говорим за това, може би ще ви е любопитно да видите кои са десетте най-красиви атола в света.

Бора Бора, Френска Полинезия

Някъде там, сред топлите тропически води на Тихия океан, в групата на Дружествените острови (Френска Полинезия), ще откриете място, което често бива наречено “Рай на Земята”.
Тази красота от сънищата трудно може да се опише с думи, защото думите, независимо колко са силни, не могат да дадат реална представа за истинското великолепие на Бора Бора.
Атолът няма равен на себе си по красота и това се дължи на неговото преходно положение. В действителност, Бора Бора все още не се е превърнала в истински атол, ето защо мнозина я наричат полу-атол или почти-атол.
Истината е, че този атол е в етап на своето развитие, в който би била една млада девойка реди да се превърне в истинска жена.
Днес сме свидетели на това как се променя земната повърхност и виждаме как изглеждат островите преди да се скрият под повърхността на океана и преди да се превърнат в атоли.
Ако се чудите с какво пленява Бора Бора, тогава може би никога не сте виждали това място. Атолът няма типична пръстеновидна форма. Той по-скоро напомня за звезда.
Във вътрешността му има остров, който е в процес на потъване, но все още неговият планински връх стърчи високо над повърхността на лагуната.
Заобикалящият риф предлага най-белият пясък, който можете да си представите, а водата е толкова лазурна и прозрачна, че погледната от високо Бора Бора прилича на скъпоценен камък.
Водата в лагуната е винаги огледално спокойна, защото кораловият пръстен, който отдавна вече се е превърнал в остров, играе ролята на непреодолима бариера пред океанските вълни.
Кораловият пръстен се е превърнал в може би най-желаната и шикозна туристическа дестинация на планетата, за която всеки мечтае.
Малки къщички в таитянски стил се издигат над огледалната водна повърхност и там гостите изживяват своя рай. На където и да се обърне човек вижда само кокосови палми, море и тъмно синьо небе.

Рангироа, Френска Полинезия

Рангироа е част от островната група Туамоту. Това е един от най-големите коралови атоли не само във Френска Полинезия, но и на планетата.
Той представлява верига от над 400 коралови острови, които са разположени изключително близо един до друг и са подредени толкова прецизно, че образуват добре оформен пръстен от острови.
Тези острови ограждат огромна по площ и дълбока до 30 – 35 метра коралова лагуна, която е толкова голяма, че през нея на много места дори не се вижда отсрещния бряг.
Атолът е популярна туристическа дестинация, която напълно отговаря на представата за рай.
Предлага снежно-бял коралов пясък, сенчести палмови горички и лагуна, която с кристално чистите си и прозрачни води привлича гмуркачи и любители на подводната фотография от всички краища на света.
Има височина която на места надхвърля 10 метра и в най-високата си точка достига 12 метра над морското равнище. Предполага се, че първите заселници тук са пристигнали преди около 3000 години или приблизително през около 10 век преди Новата ера.
В последствие атолът останал напълно откъснат за света за дълго време докато в началото на 17 век не пристигнали холандски мореплаватели.

Маупити, Френска Полинезия

Често наричат Маупити “По-малката сестра на Бора-Бора”. Островът се нами в тропическите води на Югозападния Пасифик, на по-малко от 50 километра от Бора-Бора и също като него е полу-атол или почти-атол.
Причината за това е, че във вътрешната лагуна все още над водата се подава остров, който при това се издига доста внушително на цели 380 метра на повърхността на океана.
Комбинацията от изключително пищна растителност, състояща се от тропически дървета, храсти отрупани в ярки цветове и кокосови палми, лазурното сияние на лагуната и приканващите със своята гостоприемност плажове, които без грам съмнение са едни от най-белите на планетата, правят Маупити сбъдната мечта за пътешествениците.
Атолът от много дълго време привлича неудържимо и фотографите, включително и любителите на подводната фотография.
През годините се е превръщал не веднъж в сцена на календари и фон за фотосесии към лъскави модни списания.
Тук човек се изумява от огромното разнообразие от нюанси на синия цвят, които могат да накарат и най-напрегнатия човек да се отпусне от стреса на мрачното и сиво ежедневие.

Айтутаки, Острови Кук

Айтутаки се намира на повече от 3000 километра североизточно от Нова Зеландия и е един от островите Кук. Макар че по отношение на туристическата база островът предлага по-малко разнообразие в сравнение с други дестинации като Бора Бора, той е не по-малко прекрасен.
Има славата на едно от най-добрите места за гмуркане в света и това е лесно за обяснение. Лагуната е цялостно доста плитка и пълна с живот, а подводната видимост при определени условия може да надхвърли 50 метра.
Именно тези кристално чисти води и огромното разнообразие от корали и риби привличат не само любители на шноркелинга, но и на подводната фотография.
Мястото е известно с хубавото си врем и температури, които варират между 25 и 29 градуса през цялата година.
Макар че има дъждовен сезон със силни следобедни валежи, сутрините обикновено са слънчеви и безоблачни, правейки мястото същински рай на земята.

Лос Рокес, Венецуела

Лос Рокес е най-големият атол в Западното полукълбо и несъмнено най-красивият. Той се намира в близост до бреговете на Венецуела и до него е лесно да се стигне от столицата Каракас дори и за еднодневна екскурзия.
Погледнат от високо той има форма, която леко наподобява панделка, но това което е от по-голямо значение не е как изглежда той от небето, а какво предлага ако го посетите.
Мястото е обявено за национален парк в началото на 70-те години. Днес тук няма презастрояване и единственото място, на което можете да отседнете е в селището Гран Роке.
Красотата на това място възхитителна. То може да предложи най-фин и бял коралов пясък, а видимостта под вода понякога може да достигне 50 метра!
Разположената в сърцето на атола удивително синя лагуна е пълна с живот и ако обичате шноркелинга, тук буквално ще изпаднете във възторг от безбройните видове, които обитават плитките и топли води.
За разлика от други тропически дестинации, хубавото тук е, че няма дъждовен сезон, който да обърка плановете ви. Времето е постоянно слънчево и безоблачно, дъждовете са рядкост, а температурите варират между 27 и 34 градуса през цялата година.

Оувея, Нова Каледония

Оувея е голям и красив атол, който се намира около 90 километра, от Нова Каледония.
Той има триъгълна форма и едната му страна се състои от голям и масивен коралов остров, който има сравнително голяма надморска височина.
Оувея се слави с разкошния си плаж, който не само е покрит с превъзходен снежно бял пясък, но също така и се простира в продължение на десетки километри.
Покрит с пищна растителност и предлага много спокойствие и възможности за уединение. Атолът се слави с прекрасния си климат.
Тук температурите през годината варират между 24 през зимния сезон и 30 градуса през летния, като нощните са постоянно над 19 градуса.
Освен това през зимните месеци, които тук са между юни и септември, времето е и по-сухо, слънчево и сухо, което прави зимата идеалното време да посетите това магическо място.

Бикини атол, Маршалови острови

Атолът Бикини се намира в северозападната част на Маршаловите острови. Макар и да притежава изключителна красота, това място не е популярна туристическа дестинация и предвид обстоятелства, най-вероятно ще е нужно време за да добие по-голяма популярност.
В периода между 1946 и 1958 тук са проведени поредица от ядрени опити, както под, така и над водата, като техният брой възлиза на 23.
В наши дни радиацията на атола, макар и занижена в сравнение с предишни периоди от време, все още е малко по-висока от нормалното, включително и малко по-висока от тази на съседните острови.
И въпреки това, според редица проучвания мястото се счита за сравнително безопасно ако престоят е краткотраен и ако се избягва консумацията на местна храна.
Въпреки че мнозина все още се съмняват в безопасността на атола, той действително притежава плажове, които са просто възхитителни.
Те са покрити с бял коралов пясък, а малките островчета, които следват очертанията на кораловия риф, са покрити с гори от кокосови палми.
Макар че островът не притежава многобройни туристически атракци както много други атоли и макар много хора да отнасят с известно недоверие към мястото, това е същинска гробница за потънали кораби, което действа като магнит за любителите на гмуркането.
Днес мястото е под егидата на ЮНЕСКО. Тъй като в резултат на ядрените опити островите са останали далеч от съвременната цивилизация, днес всъщност местните рифове гъмжат от живот.
Гмуркачите споделят, че тукашният риф е един от най-вълнуващите на цялата планета, съчетавайки удивителна природна красота с останки от потънали морски съдове.
И все пак, учените считат, че Бикини все още не е подходящ за постоянно пребиваване, защото нивата на радиацията превишават нормалните.
А ако искате да получите актуална информация, посетете страницата на Международната агенция за атомна енергия, където има по-подробна и детайлна информация за радиационния статус на мястото.

Ари атол

Ари атол е една от най-търсените туристически дестинации на планетата в наши дни. Той е част от Малдивите и се намира в централните западни части на прословутата островна страна.
Той има издължена елипсовидна форма в посока север-юг и всъщност не изглежда като класически атол. Макар че има подобна форма, Ари всъщност няма типичния коралов пръстен, който да отделя океана от лагуната.
Вместо това, пръстенът напомня пунктирна линия от малки по размер острови. Самата лагуна също е много нетипична, изпъстрена с множество острови, които наподобяват на нощно звездно небе.
Ари се смята според мнозина за най-добрата дестинация за скуба дайвинг на планетата. Видимостта под водата е повече от 50 метра, а в района могат да се видят стотици видове корали и още повече риби и други морски създания.
Тук ще намерите някои от най-скъпите и луксозни места за почивка на планетата. Туристическата база е от най-висок клас, като същевременно не се прекъсва дълбоката връзка с природата.
Гостите се настаняват в малки къщички в таитянски стил, които се намират над водата. Морето от своя страна е с най-невероятния лазурен нюанс, който можете да си представите и се допълва от плажове бели като сняг.
Сред островчетата в атола има повече от 20, които са превърнати в луксозни курорти комплекси. Островчетата обикновено са съвсем малки, покрите с много пищна и гъста зеленина, създавайки усещането за приказна тропическа градина.

Палау и Каянгел

Палау, подобно на Бора-Бора, е полу-атол или както още го наричат – почти атол.
Именно това е причината, поради която мнозина считат, че страната не отговаря напълно на описанието на атол и често бива пропуснато да се спомене името ѝ когато се говори на тази тема.
Всъщност островът почти е достигнал до този етап от своето развитие. Островът е от вулканичен произход и днес се наблюдава неговото постепенно потъване под повърхността на океана.
Около потъващият остров остават кораловите рифове, като този процес е най-ясно забележим в южните части на страната, където над повърхността не е останало много.
Именно тук, насред пълните с живот океански води на тази красива огромна лагуна, се намира един от най-невероятните в света скални феномени Рок Айлъндс, който е под егидата на ЮНЕСКО от 2012 година.
Ако обаче посетите района и искате да видите атол, който напълно е извървял целият процес на еволюцията и отговаря на 100% на описанието за такъв, тогава трябва просто да се отдалечите на около 35 километра от бреговете на основния остров и ще достигнете до перфектно оформен атол, който е известен под името Каянгел.
Голяма част от него е под водата, но в източната му половина се намират 4 острова, подредени по големина от север на юг, където най-северният остров е най-голям, а най-южният е най-малък.

Каафу, Малдиви

Ако искате да се научите да се гмуркате, но не сте уверени в своите умения, тогава се нуждаете от безопасно място за целта и от хора, които притежават нужния опит и умения за да ви научат.
Счита се, че атолът Каафу е едно от най-добрите места на света за тази цел, тъй като предлага всички необходими за целта условия на едно място.
Атолът има неправилна форма и е разположен в централните източни части на Малдивите.
Кораловият риф, който обгражда лагуната представлява прекъсната линия, която на места остава под вода, а друг път образува малки по площ коралови острови, които са покрити с много гъста растителност и притежават най-белите плажове на света.
Самата лагуна е отрупана с голям брой острови, които също са малки, но и също толкова очарователни.
Много от тях днес са превърнати в курорти от световна клас, които привличат заможни туристи, търсещи уединение, чиста природа и тишина.
Ако си падате по скуба дайвинга или шноркелинга самата лагуна предлага възможности за това, които трудно бихте открили на друго място на планетата. Видимостта под водата достига 50 метра, а според някои може да достигне дори 80 метра!

Манихи, Френска Полинезия

Манихи е сравнително голям атол с дължина над 27 километра и тясна издължена форма. Той е изключително добре оформен с ясно изразен коралов пръстен и голям брой острови, които са разположени непосредствено един до друг в една редица.
На фона на големите си размери, не е изненадващо, че на места лагуната достига и до 30 метра. Атолът е известен със своите перлено бели плажове от коралов пясък, както и с кристално чистите води на лагуната.
Мястото несъмнено попада сред топ дестинациите за гмуркане в света, което го рави притегателен център за любители на скуба дайвинга и особено за шноркелинга.
Видимостта както се очаква е удивителна. За този атол се казва, че това е едно от най-добрите места в света да намерите уединение и спокойствие, откъсвайки се от всички предимства и недостатъци на съвременната цивилизация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!