biggeorge Lyrics

вторник, 25 септември 2018 г.

Десетте най-скъпи марки кафе в света

Десетте най-скъпи марки кафе в света




Има хора, които пият само един вид и марка кафе през целия си живот. Има и такива, за които не е важно дали напитката е шварц, еспресо, мокачино, арабика или робуста. За тях най-скъпото кафе е "онова с изчанченото име", за което трябва да платят 5 лв. в Starbucks. Но има и истински ценители, за които чашата кафе е нещо повече от средство за събуждане сутрин. Привличат ги онези сортове, които се произвеждат в ограничени количества в малки ферми по света, тъй като качеството е далеч по-важно. За такова кафе мнозина са склонни да платят и много повече от обикновено. За тях е списъкът на десетте най-скъпи марки в света. И, разбира се, не си и помисляйте да слагате мляко или захар на такова кафе...

10. Сoffee Yauco Selecto AA
Място: Област Яуко, Пуерто Рико
Цена: 24 долара/паунд (0.45 кг)

Yauco е най-известното кафе от сорт арабика на Пуерто Рико. Произвежда се в ограничени количества и много експерти по наричат "Jamaican Blue Mountain за бедни", като го сравняват с друг участник в топ 10. Въпреки подобни коментари марката остава една от най-скъпите в света. Мекият му аромат и страхотен вкус му печелят нови почитатели всяка година.

9. Starbucks Rwanda Blue Bourbon
Място: Гатаре/Каренгера, Руанда
Цена: 24 долара/паунд (0.45 кг)

Aрабика бърбън е един от най-старите и редки сортове кафе в света, които вирее и в определени райони на Руанда. Преди години гигантът Starbucks усеща потенциала в страната и чрез налагането на добри практики успява да стимулира производството на качествено кафе, основно от дребни фермери. Днес марката е сред най-скъпите в света.

8. Hawaiian Kona Coffee
Място: Северна и Южна Кона, Хавай
Цена: 34 долара/паунд (0.45 кг)

Този сорт арабика се отглежда само на стръмните склонове Мауна Лоа и Хуалалай в областите Северна и Южна Кона в Хавай. Само кафе от тези райони може да ползва наименованието Kona. Известно е с мекия си вкус. Много от фермерите продават кафето си само през интернет, за да държат ниски разходи. През последните десетилетия имаше и доста скандали около кафето заради многото случаи на фалшифицирани опаковки.

7. Los Planes
Място: Ситала, Салвадор
Цена: 40 долара/паунд (0.45 кг)

Вкусът на този вид кафе е нетипичен, тъй като включва и лек цитрусов аромат. Собственикът Серхио Тикас наследява земята от дядо си. Фермерът поддържа млади дръвчета, тъй като редовно заменя старите и засажда нови.

6. Blue Mountain
Място: Wallenford Estate, Ямайка
Цена: 49 долара/паунд (0.45 кг)

Една от най-известните премиум марки кафе в света. Отглежда се в Сините планини в Ямайка. Около 80% от реколтата се изнасят в Япония.

5. Fazenda Santa Ines
Място: Mинас Жерайс, Бразилия
Цена: 50 долара/паунд (0.45 кг)

Fazenda Santa Ines е сред малкото марки кафе, които се произвеждат по традиционен начин, за да се намалят пораженията върху реколтата. Редовен победител в различни изложения. Кафето има аромат на плодове, шоколад и карамел.

4. El Injerto
Място: Хуехуетенанго, Гватемала
Цена: 50 долара/паунд (0.45 кг)

Произвежда се от една от най-известните ферми за кафе в света, която отглежда арабика от разновидностите бърбън и пакамара.

3. Island of St. Helena Coffee Company
Място: Остров Света Елена
Цена: 79 долара/паунд (0.45 кг)

St. Helena дължи популярността си на Наполеон Бонапарт, който по време на изгнанието в последните години от живота си засажда сорта кафе на острова. Климатът на Света Елена, който се намира на 2800 км на запад от бреговете на Ангола, е субтропически и идеален за добра реколта.

2. Нacienda La Esmeralda
Място: Бокете, Панама
Цена: 104 долара/паунд (0.45 кг)

Названието на сорта арабика, който Hacienda La Esmeralda отглежда, е Geisha. Считано е за най-доброто кафе в Панама с множество награди през последните няколко години. Макар официалната цена да е 104 долара, на последния търг кафето се продаде за 350 долара за паунд.

1. Kopi Luwak
Място: Индонезия
Цена: 160 долара/паунд (0.45 кг)

Най-скъпото кафе в света всъщност се преработва през храносмилателния тракт на цибетката – малък бозайник, който яде кафеените черешки. Ензимите му придават специфичния по-горчив вкус на кафето. Фермерите събират зърната от фекалиите на животното и произвеждат Kopi Luwak. Годишно се събират няколко тона кафе.

Обичате ли да пиете кафе?
Кое е любимото ви кафе?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!