biggeorge Party Zone

петък, 29 септември 2017 г.

Рецепта "Домашна лютеница ала Бигджордж"



Рецепта "Домашна лютеница ала Бигджордж":
(за 1 доза лютеница)

5 кг. домати рома
5 кг. чушки
2 кг. патладжани
300 мл. олио
300 гр. захар
1 с.л. магданоз
1 с.л. босилек
1 с.л. чубрица
1 с.л. сол

Начин на приготвяне:
Измийте доматите и ги смелете с машинка за мелене.
За да не пръскат доматите при меленето трябва да срежете всеки домат на две.
Изсипете получения доматен сок в десетлитрова тенджера.
Измийте чушките и почистете дръжките и семките.
Изпечете ги във фурна и след като изстинат ги обелете.
Измийте патладжаните и почистете дръжките им.
Изпечете ги на котлон и след като изстинат ги обелете.
Смелете изпечените чушки и патладжани с машинка за мелене.
Изсипете сместа в десетлитровата тенджера.
Поставете тенджерата на котлон и изчакайте сместа да заври.
Лютеницата трябва да ври най-малко един час при периодично разбъркване.
Ако е по-течна може да отнеме до два часа да се сгъсти.
След като лютеницата се свари добавете олиото, захарта, солта, магданоза, босилека и чубрицата.
След като добавите подправките сместа трябва да ври най-малко петнайсет-двайсет минути при непрекъснато разбъркване.
Когато лютеницата е готова я оставете да изстине.

Запечатване на лютеницата:
Измийте буркани и нови капачки и ги изсушете напълно с кърпа.
Напълнете лютеницата в бурканите и със затварачка запечатайте капачките.
Бурканите трябва да се варят най-малко трийсет минути в казанче (или тенджера) от момента на завирането на водата, за да се запечатат капачките.
Успех!

П.п.: Лютеницата е на дози, защото е като наркотик - колкото повече ядеш, толкова повече ти се яде!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!