biggeorge Lyrics

вторник, 3 октомври 2017 г.

Десет интересни факта за Слънцето

Десет интересни факта за Слънцето



1. Диаметърът на Слънцето е около 1 392 000 км., близо 109 пъти по-голям от този на Земята, а масата му (330 000 пъти повече от земната) съставлява около 99,86 % от общата маса на Слънчевата система.

2. От химическа гледна точка около три четвърти от масата на Слънцето е образувана от водород, а остатъкът е предимно хелий, като 1,69 % от масата (или 5628 пъти повече от масата на Земята) са други по-тежки елементи, като кислород, въглерод, неон, желязо и други.

3. Слънцето често се описва като жълто джудже, защото видимото му излъчване е най-силно в жълто-зелената част на спектъра и защото, макар че цветът му е бял, от повърхността на Земята то обикновено изглежда жълто, заради разсейването на синята светлина в атмосферата.

4. Слънцето освобождава енергията си чрез ядрен синтез на водородни ядра в хелий.
В своето ядро Слънцето преобразува по този начин 620 милиона тона водород всяка секунда.

5. Горещата корона на Слънцето непрекъснато се разширява в пространството, създавайки слънчев вятър, поток от заредени частици, достигащ до хелиопаузата на близо 100 астрономически единици.
Областта в междузвездната среда, образувана от слънчевия вятър, се нарича хелиосфера и е най-голямата непрекъсната структура в Слънчевата система.

6. Слънцето се движи в орбита около галактичния център на Млечния път на разстояние около 24 - 26 хиляди светлинни години, извършвайки едно завъртане по часовниковата стрелка, гледано от галактичния северен полюс, за около 225 - 250 милиона години.

7. Светлината пътува от Слънцето до Земята за около 8 минути.
Енергията на тази слънчева светлина поддържа почти целия живот на Земята чрез процеса на фотосинтеза и направлява климата на планетата.

8. Древните египтяни наричали Слънцето бог Ра.

9. Гърците почитали богът на Слънцето Хелиос.

10. Гибелта на Слънцето ще настъпи най-рано след 5 милиарда години, когато то ще изразходи запасите си от гориво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!