biggeorge Lyrics

сряда, 19 април 2017 г.

Пресконференция на Слави Трифонов и Васил Иванов и реакция на Дарина Сарелска и колегите й от Нова телевизия

Васил Иванов пред Слави: От 3 месеца записвам разговорите с колегите си от Нова тв (обзор, видео)



Васил Иванов е записвал телефонните си разговори със свои колеги от Нова тв, сред които и Силва Зурлева, член на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп". Правил го е през последните 3 месеца, стана ясно от пресконференцията, която той даде заедно със Слави Трифонов, Иво Сиромахов и Ивайло Вълчев.

Причината за пресконференцията е "Шоуто на Слави", което отново беше спряно от Би Ти Ви във вторник вечерта, 18 април. (Първия път беше на 27 март, когато Трифонов е прочел писмото, свързано с референдума му.) Снощи беше излъчено повторение на епизода от деня след Йордановден - концерт на деца, с водещ Иво Сиромахов.

Въпреки това "Шоуто на Слави" няма да прекрати договора си с Би Ти Ви, въпреки че при предишното спиране имаше подобна закана.

Гост в предаването снощи трябваше да бъде Васил Иванов. Разследващият журналист на Нова тв, който ден преди това обяви, че напуска телевизията, изнесе още нещо на пресконференцията - съобщи, че Дарина Сарелска - директор на "Новини и актуални предавания" в "Нова Броудкастинг груп", е снаха на депутата от ГЕРБ Недялко Славов от Златоград. И според Иванов лично тя спира негови разследвания, заради което той си тръгва от Нова тв.

За втори път Би Ти Ви не излъчва издание на "Шоуто на Слави" с обяснението, че то не отговаря на телевизионните стандарти. За втори път Слави Трифонов дава пресконференция по този повод на следващия ден. Този път водещият не само преразказа какво се е случило, но и пресъздаде предаването така, както е било записано във вторник вечерта.

"Преди няколко дни с мен се свърза Васил Иванов и поиска да участва в шоуто, тъй като има да каже някои неща. Попитах го защо не го направи в Нова тв, където работи. Каза ми, че там не може."

С тези думи Слави Трифонов започна пресконференцията. Веднага след това диктор изчете визитката на Иванов, публикувана на сайта на Нова тв. В нея пише колко международни и български награди е получил журналиста за разследванията си и как три пъти е бил обявяван пак за работата си за достоен българин в класацията на в. "24 часа".

Трифонов допълни, че през 2006 г. бомба избухва пред апартамента на Иванов, в който по това време са майка му и сестра му. Вероятно заради негово разследване. "Беше 1 кг тротилов еквивалент", обясни журналистът.

Оттук нататък пресконференцията продължи като интервю, в което Слави Трифонов задаваше въпроси, а Васил Иванов отговаряше. "Журналист съм от 24 години и имам представа къде какво мога да направя. Като се гледа медийната среда, няма къде да се каже на друго място", така Иванов обясни защо се е обадил на Трифонов да потърси трибуна, за да бъде чут.

По разказа му той дава в Нова тв предизвестие за напускане във вторник сутринта, 18 април, след което обявява във фейсбук, че ще гостува в "Шоуто на Слави". "Съобщих го в социалната мрежа, защото исках максимален брой хора и мои познати да го видят", каза Иванов. Получавал множество сигнали за различни нарушения и нямало как да обясни на информаторите си, че спират материалите му. И показа на видеостена, специално поставена в кино "Люмиер", където беше пресконференцията, снимката на Дарина Сарелска - директор на "Новини и актуални предавания" в Нова тв. Според него тя е човекът, който спира разследванията му.

"След тази пресконференция очаквам да махнат от сайта и визитката ми, която казва колко съм велик", каза журналистът. После направи кратък разбор на работата си в Нова тв. Преди изборите за местна власт през 2015 г. е снимал поне 15 кметове и техните нарушения, заради което трима от кметовете били махнати от постовете си. "Дойде 2015 г. и през октомври ГЕРБ спечелиха масово кметските избори", каза Иванов. По думите му на тези избори се плащало по 200 лв. за глас, тъй като с по три обществени поръчки избраните кметове избивали парите си. Няколко месеца по-късно обаче Дарина Сарелска съобщила на Иванов и на Марин Николов (двамата са екипът на предаването "Разследвания"), че повече няма да се занимават с кметове и обществени поръчки.

За да докаже, че такъв разговор е имало, Иванов пусна на пресконференцията записите, които е направил на своите колеги от екипа си - Марин Николов и копродуцента на предаването "Разследвания" Антон Съев. В тези разговори им обяснява как му спират разследванията и ги пита не са ли чули как Сарелска му казва да не се занимава повече с кметове и обществени поръчки. "Когато ми изпадне такъв случай, ще го предлагам", отговаря му Николов.

"Не е много етично да записваш колегите си", каза му Слави Трифонов. "Но е важно за обществото", отговори журналистът. И пусна поредния запис - със Силва Зурлева. Предварително й се извини, че ще го направи. В записа я пита дали ще потвърди пред шефа на "Нова Броудкастинг груп", че в ДАНС са им подали листче, на което пишело името на Дарина Сарелска. Направили го, след като им съобщили, че в екипа на Васил Иванов имало къртица. "Ти нямаш спирка", разсмя се на записа Трифонов.

Журналистът продължи с презентация пред видеостената, на която се появиха снимките на Дарина Сарелска и депутата Недялко Славов от ГЕРБ. Иванов обясни, че двамата са от Златоград и тя му е снаха - омъжена е за брат му. Показа и снимка от семейно тържество, на което са двамата братя и Сарелска. Според обясненията му Славов е бил депутат през първия мандат на ГЕРБ, при втория е областен управител на Златоград, а сега в 44-ото Народно събрание отново е депутат.

Недялко Славов създава своя фирма, регистрирана през 2013 г., когато вече не е в парламента - "Арнед пойнт", и в началото на 2014 г. получава обществена поръчка за 57 336 лв., продължи да разказва Иванов пред ксерокопия от документи, показани на видеостената. Обясни, че според него сумата е такава, тъй като до 60 000 лв. кметът можел сам да възложи поръчката, без да се минава през търг. Цитира две от общо 6 условия за какво е самата поръчка - "мониторинг и контрол и последваща оценка при използване на конкретни политики от общинската администрация" и "обществено консултиране на политики".

Според неговото разследване кметът на Златоград Мирослав Янчев, дал поръчката, е кум на депутата Славов. А съпругата на кмета била счетоводител на фирмата, която получава обществената поръчка, обясни още Иванов.

"Не вярвах, че ще правя разследване срещу собствената си телевизия" - каза журналистът. И допълни - Но чрез ей-такива хора като Сарелска, натегачи, комсомолски тип, на такова средно ниво контролират медиите и журналистите. Това е връзката на телевизията, а този депутат очевидно е суперважен на ГЕРБ, защото е несменяем." След което обяви, че той самият е гласувал за ГЕРБ и харесва Бойко Борисов.

"По силата на договора, който имаме, Би Ти Ви реши да не излъчва предаването, затова ви го пресъздадохме", каза Трифонов, след като Иванов свърши с презентацията си.

На въпрос на "24 часа" защо все пак са направили предаването, въпреки че вероятно са подозирали спирането му, Слави Трифонов отговори:

"Харесвам Канна Рачева (споменава я, защото тя беше на пресконференцията и му зададе въпрос). Тя работи в Би Ти Ви новините. Тя е служител. Аз съм партньор на Би Ти Ви. На мен не могат да ми спират предаването, могат да не ми го излъчват. Моите взаимоотношения са такива. Партньор съм не на нейните мениджъри, а на нейните собственици. Преди време общувах с друг собственик - Ейдриън Сърбу (представител за България на СМЕ - компанията, която притежава Би Ти Ви - б.а), който сега е в затвора."

Слави Трифонов каза, че сегашният мениджър на Би Ти Ви Флориан Скала не му е партньор, а неговите началници са му партньори. Проблемите на Слави започнаха, откакто Скала пое управлението. Той се е разпоредил шоуто да бъде гледано предварително и да се спира, ако бъдат нарушени телевизионните стандарти.

"Аз се съобразявам с моята свободна воля, аз съм си началник", продължи още Трифонов. Той обясни, че при трето евентуално спиране на предаването ще стане ясно, че Би Ти Ви няма намерение да работи с продуцентската му компания "Седем осми".

Тогава пак ще е трудно сам да прекрати договорните си отношения с телевизията, но за да се случи, свалянията трябва да са систематични. "Не е въпрос за казус, а чисто договорни отношения. Не мога да коментирам писмото, което ми пратиха от Би Ти Ви, защото в договора ни има клаузи за конфиденциалност", каза още Слави.

Накрая той обяви, че в предаването тази вечер ще покаже разследване на неговия екип за Валери Симеонов, в което има всички гледни точки. "Най-вероятно и то няма да бъде излъчено", каза Слави. От екипа му раздадоха покани на журналистите за шоуто тази вечер.

И за баланс ...

Дарина Сарелска: Васил Иванов излъга
„Никога не съм се чувала с кмета на Неделино”, категорична е тя. Миролюба Бенатова, Анна Цолова, Ани Салич и други журналисти от NOVA с реакции в социалните мрежи

„И аз имам вина”, призна Дарина Сарелска. „Признавам, виновна съм, че си мислех, че можем да работим с Васил, въпреки неговия морален интегритет. Той има качества на репортер, но сега показа какъв човек е”.

Така директорът на „Новини и актуални предавания” в NOVA отвърна на обвиненията на разследващия журналист Васил Иванов, че е налагала цензура и е злоупотребила със служебното си положение.

Тя подчерта, че Иванов е постъпил напълно неморално, нарушавайки етиката на журналистическата професия, като е записвал свои колеги без тяхно знание.

„Като във всяко активно мероприятие и това има някаква истина”, заяви Сарелска и посочи трите лесноопровержими лъжи в твърденията на Иванов.

„Първо, никога не съм се чувала с кмета на Неделино”, каза Сарелска.

„Васил излъга, че вече не работи в Нова телевизия, а също така излъга и че съм женена”, добави тя.

„Имам роднински отношения с човека, когото той посочи, но никога не са екплоатирани на мястото, на което работя”, добави Сарелска.

„Васил има кум, който е бивш главен секретар на МВР и е работил по теми, свързани с него”, посочи тя.

Редица журналисти подкрепиха Дарина Сарелска, след обвиненията на Васил Иванов.

„Васил Иванов не даде доказателства, че директорът на новините в Нова Телевизия Дарина Сарелска, е изнасяла информация на кмета на Неделино, докато той го разследва. Каза, че в ДАНС са му дали бележка, че Сарелска е къртица, защото е роднина на областния управител от ГЕРБ и е изнасяла на кмета в телефонни разговори информация за хода на разследването. За това твърдение, Васил не приведе доказателства - звук, картина, спрян материал. Факт, неоспорим и видим е, че разследването е излъчено, а части от него - над 37 пъти в различни предавания на Нова ТВ, под ръководството на Сарелска”, коментира Миролюба Бенатова.

„Васил Иванов добре знае, че в личните ни разговори с него десетократно съм му казал, че по отношение на себе си не виждам цензура в Нова. И многократно съм му казвал, че не съм видял забрана да снимаме обществени поръчки, а само мнение на продуцента, че напоследък не са ѝ интересни. Повтарял съм му десетки пъти, че това не е достатъчно да кажа, че срещу мен е имало цензура”, смята Марин Николов, когото Васил Иванов е записал без негово знание.

Водещата на сутрешния блок Анна Цолова написа във ФБ: "Гнус, нечистоплътност, дъно, мръсно, подмяна! Нямам думи! Василе, не мога да повярвам какъв човек си?"

„Дарина Сарелска разбута битието на една „свещена крава”. Слава, поддържана само от заплахата, че който оспори мнението на „топ журналиста” е цензор. Е, пожелавам такъв цензор всекиму!”, заяви Марина Цекова.

„ДЪНОТО!!! Мислех си, че просто обичаш да ровиш мръсотията. Мръсотията е част от теб!”, е коментарът на Генка Шикерова за обвиненията на Васил Иванов към Сарелска.
------------------------------------------------------------------------------------
Източници:
Васил Иванов пред Слави: От 3 месеца записвам разговорите с колегите си от Нова тв (обзор, видео)
Дарина Сарелска: Васил Иванов излъга

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!