biggeorge Lyrics

четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Зимно часово време

Зимно часово време




1. Какво е зимно часово време?

Зимното часово време е общоприетото астрономическо време.
Извънредно всъщност е лятното часово време.
Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.
При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.
С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.
Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат, поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част на денонощието, в зависимост от сезона на годината.

2. Кога сменяме часа в България?

През пролетта преминаваме от астрономическото време към лятното часово време - всяка година събота срещу неделя, през последната седмица на Март, в 3 часа сутринта местим часовника с един час напред. Тоест 3:00 става автоматично 4:00.

През есента се връщаме към астрономическото време - всяка година събота срещу неделя, през последната седмица на Октомври, точно в 4:00 часа сутринта сменяме часа с един час назад. Тоест в 4:00 часа сутринта става автоматично 3:00 часа сутринта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!