biggeorge Lyrics

вторник, 21 юни 2016 г.

Десет пещери с праисторически рисунки

Десет пещери с праисторически рисункиСлед като посетил пещерата Алтамира в Северна Испания, Пикасо възкликнал: "След Алтамира всичко останало е упадък".
Той не се шегувал.
Рисунките в тази пещера, както и в много други подобни пещери са сред едни от най-забележителните произведения на изкуството за всички времена.
Те ни позволяват да се докоснем до праисторическия човек, да разберем неговите възгледи за живота и света, независимо че от тогава са минали хилядолетия.

1. Магурата, България

Магурата е една от най-големите пещери в България, а рисунките в нея датират от преди 8 000 – 4 000 години.
По стените на пещерата са открити над 700 изображения, нарисувани с екскременти на прилепи и пресъздаващи сцени на лов, танци, както и голямо разнообразие от животински видове.

2. Пещерата на ръцете, Аржентина

Пещерата на ръцете се намира в изолирана зона в Патагония, Южна Аржентина и освен отпечатъци на ръце тук има много рисунки на щрауси и други животни, както и ловни сцени.
Повечето отпечатъци са от лява ръка, което според изследователите означава, че в дясната си ръка художниците са държали боята.
Рисунките са направени преди около 13 000 – 9 500 години.

3. Бимбетка, Индия

Бимбетка се намира в Централна Индия и съдържа над 600 праисторически жилища, декорирани със скални рисунки.
Използвани са предимно червена и бяла боя, и по-рядко зелена и жълта, като рисунките са изобразявали сцени от живота на хората, които са обитавали пещерите.

4. Сера да Капивара, Бразилия

В националния парк Сера да Капивара в Северна Бразилия има огромен брой скални праисторически жилища, декорирани с рисунки, изобразяващи различни ритуали, сцени на лов, дървета и животни.
Според някои учени най-старите рисунки в тези пещери са на 25 000 години.

5. Лаас Гаал, Сомалия

Лаас Гаал е скален комплекс в Северозападна Сомалия, в който се намират едни от най-старите пещерни рисунки в Африка.
Те изобразяват крави в церемониални одежди, придружавани от хора, домашни кучета и дори жираф.
Въпреки че са на около 11 000 – 5 000 години рисунките са идеално запазени, с ясни очертания и ярки цветове.

6. Тадрарт Акакус, Либия

Тадрарт Акакус е планинска верига в пустинята Сахара в западната част на Либия, известна с праисторическите си пещерни рисунки, датиращи от 12 000 г. пр. Хр. до 100 г. сл. Хр. и изобразяващи климатичните промени в региона.
Преди 9 000 години пустинята Сахара представлявала райска градина с езера, гори и голямо разнообразие от животни, включително жирафи, слонове и щрауси, както може да се види от рисунките.

7. Пещерата Шове, Франция

Пещерата Шове се намира в Южна Франция и съдържа едни от най-старите праисторически пещерни рисунки в света – на около 32 000 години.
Пещерата е открита през 1994 година от екипа на спелеолога Жан-Мари Шове, а рисунките в нея изобразяват животни като мамути, коне, лъвове, мечки, носорози и лъвове.

8. Национален парк Какаду, Австралия

Разположен в северните части на Австралия, националният парк Какаду съдържа едни от най-добре запазените форми на аборигенско изкуство, някои от които датират от преди 20 000 години.
Интересното при тези картини е, че изобразяват не само външната част на животните, но и техните кости и органи.

9. Алтамира, Испания

Открита през 19-ти век, пещерата Алтамира в Северна Испания е първата пещера, в която са намерени праисторически пещерни рисунки.
Изображенията били с такова качество, че учените се усъмнили в автентичността им и дори обвинили техния откривател във фалшификация.
Според много хора праисторическият човек не е имал нужния интелектуален потенциал, за да създаде подобно изкуство.

10. Ласкаукс, Франция

Носеща прозвището "праисторическата Сикстинска капела", пещерата Ласкаукс пази едни от най-впечатляващите пещерни рисунки в света.
Те се намират доста навътре в пещерата и вероятно са рисувани с помощта на свещ.
Най-известната рисунка включва изображения на бикове, коне и елени, като един от биковете е с големина 5,2 метра.

Кои пещерни рисунки ти харесват най-много?
Сподели в коментар под клипа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!