biggeorge Lyrics

четвъртък, 27 септември 2018 г.

Най-красивите плажове в България

Най-красивите плажове в България





Крайбрежието ни е осеяно с уютни, закътани, девствени плажове, недокоснати от бетонното варварство. Има и от другото - луксозни територии за онези, които обичат купона и не пестят за забавления и изискана кухня. Намираме ги в непрекъснато изникващи нови места, които бързо стават популярни сред местните баровци и летовническия елит. Някъде по средата са традиционните морски комплекси, за които сме се наслушали от социализма чак до днес.
Едната класация е за любителите на дивата природа. Тя включва 15-те най-живописни пясъчни ивици на юг и на север от нос Емине.
Другата класация - на най-оживените и скъпарски плажове е за хората с повече финансови възможности, а всъщност и не толкова. Но които обичат почивката да е с всички екстри от А до Я.

Алепу
Алепу е името на един от най-красивите плажове на юг. В превод от гръцки език означава лисица. Оттам иде наименованието на Лисиче блато, което е на 6,5 км от Созопол. По произход Алепу е лиман. Отделен е от морето с ивица пясъчни дюни, които са защитена местност. Мястото гъмжи от множество защитени видове водолюбиви птици. Любимо място за нудисти, хора с кучета, нежелани на препълнените плажове.

Аркутино
Аркутино е плаж близо до устието на р. Ропотамо. Намира се на около 8-10 км от Созопол. Срещу Аркутино е Мечешкото блато, което е част от резерват Ропотамо. Блатото е отделено с пясъчни дюни, а на самата плажна ивица вирее пясъчна лилия. От залива се разкрива прекрасна гледка към остров Свети Тома - единственото място в България, където се срещат диворастящи кактуси. Хората, които го посещават са основно нудисти.

Маслен нос
Заливите край Маслен нос са живописни места, достъпни за хора търсещи усамотение. Пътищата дотам са каменисти и проходими единствено с мощни джипове и мотори. Другият начин да стигнете до там, е по море. За сметка на това да се гмурнеш в морето край Маслен нос дори само с маска и шнорхел е преживяване, което се помни цял живот. Водата е бистра и под повърхността й цветовете на нейните обитатели напомнят онези, които сме виждали само по филмите. Намира се на около 20-ина км от Созопол и на 5-6 км от Приморско.

Перла
Перла е плаж между Приморско и Маслен нос. По времето на социализма тук е построена една от резиденциите на Тодор Живков. Мястото е избрано правилно, понеже има великолепна дъбова гора, през която се стига до много красив плаж. И в годините на социализма, и сега, Перла е елитно место. Ивицата е много просторна, а пясъкът мек.

Арапя
Между курортите Лозенец и Царево се намира плажът Арапя. В миналото бе по-известен като къмпинг, но днес територията му е осеяна с хотели и частни къщи. Арапя е разположен в живописен залив, заобиколен от борови и широколистни гори. Още от времето на социализма, чак до днес е любимо място полски, чешки и български туристи. Предпочитано място за сърф.

Дарданелите
Дарданелите край с. Варвара е наименование на скали, които са любимо място на гмуркачите. Въпреки че пясъчната ивица е само една и е много малка, тя е една от най-красивите по нашето Черноморие. Селото е обградено от скалисти заливи, подходящи за подводен риболов и гмуркане. Другото удобство на Варвара е планината. Сливането на Странджа планина с Черно море прави Варвара уникално място за България. Върху близкия до селото връх Папия има следи от късноантична и средновековна крепост.

Синеморец
Плажът на Синеморец е място, където, река Велека си проправя път през плажа и рисува незабравима гледка. Ако тръгнете по скалите на югоизток ще стигнете местността Корабите. Според легендата тук са разбивали старите ненужни кораби. Малко по-нататък е Бутамята - централния и единствен охраняем плаж в Синеморец, който е доста оживен. Любителите на дивата природа обаче могат да посетят едни от малкото останали девствени плажове в България - Липите. Заобиколен е от гора и е слабо посещаван. Пътят до там е подходящ и за неопитни туристи и деца. До третия плаж - Листите се стига по козя пътека и само пеша. По тези места през лятото могат да се срещнат елени и сърни.

Силистар
От Ахтопол до южната ни граница Резово има няколко залива с разкошни плажове, един от които е Силистар. Намира се в граничната зона с Турция в близост до Синеморец. Попада на територията на природен парк "Странджа". Част от европейската екологична мрежа "Натура 2000". Недокоснат е от бетонната истерия по черноморието.

Резово
Резово е девствен плаж на самата ни граница с Турция. За него казват, че е място, където времето е спряло. Онова, което прави Резово уникално е ограниченото строителство и наличието на природа. Тук вечерите са тихи и спокойни, без тълпи по улиците. Денем го посещават много хора, които идват тук за да видят най-южната точка до която се простира България.

Болата
Болата е името на малко заливче с пристанище край Калиакра, Добричко. Това е лиман и тясна клисура, която се врязва в брега до бивша военна зона. От двете й страни има скални масиви с издълбани в тях пещери. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. Болата е единственият резерват в България, включващ и морска площ. Тук живеят земеродни рибарчета, воден бик, чапли, гмурци и потапници. Оттук минава Виа Понтика - едно от основните пътища за миграция на прелетните птици. В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр., както и Малтийски кръст - свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Иракли
Иракли - една от последните 9 природни територии по черноморието ни, незасегната от застрояването. Цялата местност Иракли - Емине е в зоната на "Натура 2000". В курорт Иракли е един от най-красивите плажове по южното ни Черноморие. Плажната ивица с дължина от 3 км е разделена от река Вая, която се влива в морето като оформя широк лиман. Като резултат се образуват два плажа-плаж "Иракли" северно от реката и плаж "Вая" намиращ се южно по посока на нос Емине. Плажовете са широки, чисти, и с девствен бял пясък. Централният плаж ДИраклиФ разполага с кафе и малък ресторант, с душове и питейна вода, с тоалетни, кабини за преобличане и чадъри, спасители, доктор и всички неоходими условия за спокойна почивка.

Шкорпиловци
Шкорпиловци е един от най-големитге ни плажове на север. Намира се между Несебър и Варна. Продължават да е място за уединение, но според шефа на НИМ Божидар Димитров бъдещето му изглежда руско. Кметството на Москва е закупило огромни терени, които смята да застрои с хотели за московчани. Почивката в Шкорпиловци е възможно най-нискобюджетната от цялото Черноморие, твърдят започнати. Има заведения за хранене, барове, лятно кино, сърф и кайт училище. Природата около курорта е характерна с уникалното си разнообразие и отдалеченост от други курорти и селища. Плажната ивица е най-голямата в България - 12 км. Големината на плажната ивица осигурява много незаети пространства, дори и в пика на сезона. Бреговата линия е права, без залив, което е предпоставка и за вълни при северни и североизточни ветрове. Мястото е едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт по нашето Черноморие. Тук е и резервата "Камчийски пясъци".

Крапец
Крапец е малко рибарско селце, буквално кацнало на морския бряг, само на 10 км северно от Шабла и на 90 км от Варна. Атмосферата тук е доста различна от претъпканите плажове на Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг. Плажната ивица е дълга повече от 6 км, морето е с меко пясъчно дъно. Само на километър е Дуранкулашкото езеро (блато) - изобилстващо с шаран, сом, платика, каракуда, раци и дори змиорки. На големия остров в езерото се намира храмът на Кибела - един от най-големите праисторически некрополи в света на възраст около две хиляди и петстотин години. Между Крапец и нос Шабла са разположени само километри от непокътнати плажове и ронливи брегове в охра.

Карадере
Карадере е най-южната местност по Варненското черноморие. Намира се между град Бяла и село Горица в близост до северните склонове на Стара планина и недалеч от защитената зона Иракли. Местността е дива, няма инфраструктура и точно затова е много посещавана. Плажът е чист, некаменист, на места граничи с гора, другаде - с храсти. Подходящо място за сърф, палатков туризъм и нудизъм. Недостатък е пълната липса на дървен материал за бивакуване, който обаче може да се набави от гората по главния път Варна-Бургас, на 7-10 км от плажа. Местността е достъпна с автомобил, велосипеди и пеш от Бяла и с. Горица. Проблем е почистването на района от битови отпадъци.

Осем луксозни плажа

Калиакрия
Калиакрия или плажът на "Тракийски скали" - ще срещате все по-често името на този плаж, защото съчетава средиземноморската концепция с местния български архитектурен стил. Намира се между Балчик и Каварна. Тук слизат гости на двете голф игрища "Блексирама" и "Тракийски скали". Плажът не е особено голям, но е добре уреден с наколни легла в морето, които са хит по черноморието. Бамбукови чадъри с шезлонги на пясъка допълват интериора на фона на варовиковите високи скали, от които морската вода побелява.. Има барче и малко ресторантче с превъзходна кухня. Идеално място за ценитери и за бягство от тълпата на големите курорти Таргет на хора с възможности и финансови ресурси. В аратаментите на Калиакрия можете да намерите всичко от лукса на заможните – напълно климатизирани апартаменти, бани с подово отопление, зони за спорт, СПА център и всякакви други екстри.

Какао бийч
"Какао бийч" на Слънчев бряг е може би най-одумваният във форумите плаж. Тук е царството на бицепсите и силиконовите "балкони", където можете да видите български барбита до скъпи коли и млади, яки мъже с обръснати глави, суетящи се край тях. Намира се на плажа в Слънчев бряг и май съществува от около 8-9 години. Има шатри с балдахин с широки бели матраци, от които изтегнат бейски можеш да наблюдаваш как в зноя се полюшват загорелите тела на плажуващите. Място за купони, защото има три дискотеки - една за ретромузика и две с чалга. "Приятно е да си във водата под звуците на музиката и да забравиш всичката мръсотия, която си видял в Слънчев бряг през деня", пише форумец.

"Рапонги бийч"
"Рапонги бийч" - намира се на север от Варна и впечатлява отдалече с уникална палмова гора, която те чака на брега на морето. В сянката са сгушени плажни шатри, обзаведени с елегантна лека мебел. Тук среща си дават не само местните баровци, но и любители на изисканата кухня. Според запознати тук се намира най-хубавият крайбрежен ресторант във Варна. Плажът е върху 5000 m2, а в сянката под дърветата има плажни шатри, обзаведени с елегантна мека мебел. Тикови пътечки пресичат цялата палмовата гора. Централната разделя Rappongi beach на две части и ви отвежда до морето. От едната страна е тихо и можеш да чуеш шума на вълните, но ако си в другата зона, там е купонът. Луксозно, изискано, скъпо, но си струва.

Оазис
Плажът на комплекса "Оазис" край село Лозенец е един от най-модерните по южното ни черноморие в последно време. Огромен хотел опасва плажа, идеално поддържана плаяжна инфраструктура, твърдят запознати. Намира се на 60 км от Бургас, близо е до Царево и Приморско. Половинкилометровият плаж е широк над 40 м, покрит е с мек златист пясък, а отсреща е Странджа планина. Голяма част от района до "Оазис" е природен резерват. Добре уредено място със сърф-училище, три плажни бара, открит плувен басейн с олимпийски размери, детски басейн, много спортни съоръжения. За сигурността на собствениците и гостите е осигурена денонощна охрана и контрол на достъпа. Място за хора с дебели портфейли и домашни любимци.

Русалка
"Русалка" е приказен морски курорт на север от нос Калиакра. Намира се на 20 км източно от Каварна, на 35 км от Балчик и на 90 км от Варна. Разположен е в природния резерват Птичия залив, известен още като Таук лиман и Наневска тузла. Екзотичен с насечения скалист бряг, малки и уютни плажни ивици, вековни дъбове. Край курорта има минерални извори с температура 32 градуса. Богат археологичедки резерват - най-старите паметници тук са от преди 8 000 г. Русалка има 500 двойни бунгала по брега на морето. Тук може да се занимавате с най-различни спортове - от тенис през стрелба с лък до конна езда.

Марина Диневи
Марина Диневи - един от най-модерните плажове във вилното селище Свети Влас. Плажната ивица е дълга около 1,5 км, пясъкът - фин и мек. Пред "Диневи ризорт" и около яхтеното пристанище Марина Диневи се намира плаж "Нов", който е със син флаг за 2007, 2008, 2009, 2010 г. Впрочем тузарите, които идват тук предпочитат заведенията край Марина Диневи. Наоколо има и много магазини, където, казват4, цената на дрешка се измерва в от трицифрени суми нагоре.

Ривиера
Ривиера - от място за отдих на висши партийни кадри от страната и чужбина преди 10-и ноември, днес Ривиера се превърна в процъфтяващо луксозно ваканционно селище. Намира се на 17 км от Варна и е с площ от 12 хектара. Има всички екстри на елитно място - предимствата му са, че се намира сред парк с вековни дървета, на самия морски бряг, със собствени плажове в закътани заливчета. Има и естествен минерален извор. Наблизо е и известния скален манастир Аладжа манастир.

Дюни
Плажът на Дюни е сред най-луксозните по Южното Черноморие. Част е от едноименното ваканционно селище, което е на територията на национален природен резерват. Строено е още в социалистически времена. Проектът е реализиран през 1986 г., след съвместна работа на историци и архитекти. Напълно обновен през 2000 г., комплексът е запазил уюта и романтиката на българското минало.

Кой е любимият ви плаж на Българското Черноморие?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!