biggeorge Lyrics

четвъртък, 17 август 2023 г.

Писмо до Кмета на Община Сливен във връзка със „Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести“ – Сливен

Писмо до Кмета на Община Сливен във връзка със „Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести“ – Сливен



До Кмета
на Община Сливен



Уважаеми г-н Радев,

Казвам се biggeorge и живея в Моя град.

Преди няколко седмици реших да посетя Сливен и да се разходя из града.
Вървейки по бул. „Георги Данчев“ минах покрай „Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести“ – Сливен и с изумление установих, че болницата е полуразрушена и в неизползваемо състояние.
Направих снимки на разрухата, които прилагам в това писмо:

Написах писмо до Министерство на здравеопазването, за да попитам какво се случва със „Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести“ – Сливен.
Отговорът, който получих беше следният, цитирам:
„СБАЛББ-Сливен“ ЕООД, гр. Сливен е обявено в ликвидация през 2010 г., като на дружеството е назначен ликвидатор. Към настоящия момент сгради на лечебното заведение са продадени и са закупени от частен инвеститор. Дейностите по лечение на пациентите с белодробни болести са обезпечени от „Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“ АД, гр. Сливен.
Написах писмо до Областния управител на Област Сливен, за да попитам дали областната управа е собственик на парцела, на който се намираше „Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести“ – Сливен.
Получих отговор, че терена и сградите, бивша собственост на „СБАЛББ-Сливен“ ЕООД, гр. Сливен, към момента са частна собственост на търговско дружество ИНВЕСТ ГРУП Д-Р ПЕНКОВИ ООД и Областна администрация – Сливен няма информация относно бъдещите действия на собствениците.
Според търговския регистър 76 % от ИНВЕСТ ГРУП Д-Р ПЕНКОВИ ООД е собственост на „МБАЛ - ХАДЖИ ДИМИТЪР" ООД.
Безспорен факт е, че сградата на белодробната болница е паметник на културата, а тъне в разруха.
Затова сега се опитвам да намеря отговори на следните въпроси:
Има ли някакъв начин Община Сливен да повлияе на собствениците на ИНВЕСТ ГРУП Д-Р ПЕНКОВИ ООД, така че сградата на белодробната болница да бъде запазена и съхранена за бъдещите поколения на град Сливен?
Възможно ли е Община Сливен да получи информация от собствениците какво ще се случи от тук нататък с терена, на който е построена белодробната болница в Сливен?
Каква е целта на частния инвеститор закупил сградите на лечебното заведение - да съхрани този паметник на културата или да изчака да се разруши, за да може после на негово място да построи нещо друго?
Възможно ли е Община Сливен да предприеме някакви действия за спасяването на руините на белодробната болница в Сливен?
Не е ли редно на мястото на белодробната болница да има болница със същото предназначение и в нея да се лекуват пациенти с белодробни заболявания или поне да има някаква сграда с обществено предназначение, която да се ползва от всички жители на град Сливен и от гостите на града?
Този имот е бил за обществено ползване десетилетия наред и би трябвало да се превърне в събирателно място за сливенци, за да продължи града да се развива за в бъдеще.
Много е странно аз като жител на Моя град да се вълнувам от проблемите на град Сливен, но съм учил шест години в ИПФ-Сливен към ТУ-София и изпитвам топли чувства към вашия град.
Когато бях студент белодробната болница функционираше и преминавайки покрай нея имах усещането, че пътувам назад във времето.
Затова сега ми е трудно да дам оценка на промените настъпили в град Сливен през последните 10-15 години, особено към местата потънали в разруха.

Надявам се с ваша помощ да се намери някакъв начин сградата на белодробната болница в Сливен да бъде спасена от тотално унищожение.



17.08.2023 г. С уважение:
Моя град biggeorge

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!