biggeorge Lyrics

неделя, 23 юли 2023 г.

Крути мерки или легализация на наркотиците?

Крути мерки или легализация на наркотиците?
Какво може да промени настоящата ситуация със зависимостта от опиоиди в България?



Николай Денков


В средата на тази седмица стана ясно колко много хора в България са наркозависими и че живота им е застрашен, заради широката употреба на фентанил в разпространяващите се в момента наркотици.
Ето какво каза Николай Денков на 19 юли 2023 г.:
Заради навлизането на фентанила: Денков обяви какво ще направи държавата
“От тази седмица се създава нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вносът, организираната престъпност и разпространението на наркотиците, така че да се опитаме да се преборим с този огромен проблем”. Това обяви премиерът Николай Денков преди началото на днешното правителствено заседание.
Конкретният повод да се повдигне въпросът е разпространението на нов синтетичен наркотик, който е около 100 пъти по-активен от хероина. Става дума за фентанил.
Той вече се е появил в България след първоначалното му разпространение в САЩ, а след това и в Западна Европа, добави министър-председателят.
Денков похвали МВР за това, че в последния месец почти всеки ден излиза със съобщение за успешни акции както по отношение на миграцията, така и по отношение на борбата с организираната престъпност.


Фентанил на прах



Какво е фентанил?

Фентанилът е мощен опиоид, използван като болкоуспокояващо. Заедно с други лекарства се използва за анестезия. Използва и като развлекателен наркотик, понякога смесен с хероин, кокаин или метамфетамин, и неговите потенциално смъртоносни ефекти при предозиране могат да бъдат неутрализирани от налоксон. Фентанилът обикновено се използва за създаване на фалшиви лекарства, продавани като Оксикодон, Алпразолам, Adderall и други хапчета. Има бързо действие и ефектите му обикновено продължават под два часа. В медицината се използва чрез инжектиране, назален спрей или кожен пластир, или се абсорбира през бузата като таблетка за смучене или хапче.

Честите нежелани реакции от фентанил включват гадене, повръщане, запек, седация, объркване и наранявания, свързани с лоша координация. Сериозните нежелани реакции могат да включват респираторна депресия, халюцинации, серотонинов синдром, ниско кръвно налягане или развитие на разстройство при употреба на опиоиди. Фентанилът действа основно чрез задействане на μ-опиоидни рецептори. Той е около 100 пъти по-силен от морфина и около 50 пъти по-силен от хероина. Някои аналози на фентанил като карфентанил са до 10 000 пъти по-силни от морфина.

Фентанилът е произведен за първи път от Паул Янсен през 1960 г. и одобрен за медицинска употреба в Съединените щати през 1968 г. През 2015 г. 1,600 kg (3,53 lb) са използвани в здравеопазването в световен мащаб. От 2017 , фентанилът е най-широко използваният синтетичен опиоид в медицината; това e 250-ото най-често предписвано лекарство в Съединените щати, с повече от 1,7 милиона рецепти.

През последните години фентанилът удари пазара на незаконни наркотици в Северна Америка, като се възползва от съществуващото търсене на опиати като хероин и лекарства, отпускани с рецепта. През 2016 г. фентанилът и аналозите му са най-честата причина за смъртни случаи от предозиране в Съединените щати при повече от 20 000, около половината от всички смъртни случаи, свързани с опиоиди. Повечето от тези смъртни случаи при предозиране са породени от незаконно произведен фентанил. Има опасения, че нарастващото търсене може да се окаже изключително привлекателно за организираната престъпност и амбициозните престъпници, особено тези, които действат в райони около Златния триъгълник в Югоизточна Азия и щат Шан в Мианмар, където производството на синтетични наркотици се е разширило драстично през последното десетилетие. В сравнение с хероина, той е по-мощен, има по-високи маржове на печалба и, тъй като е компактен, има по-проста логистика. Може да намали или дори да замени изцяло доставката на хероин и други опиати.

В "Дойче Веле" има цяла статия посветена на фентанила:
Фентанил: опустошителният възход на едно опасно лекарство
Може би най-важната част от статията е тази:
В Америка опиоидната криза вилнее вече от 20 години.
Всяка година там умират десетки хиляди от свръхдоза.

САЩ прилагат крути мерки за борба с наркотрафика и наркоразпространението от десетилетия и ефекта от тях е нулев.
Трафикът на наркотиците не е спрял, даже се засилва с всяка следваща година.
Броят на наркоманите в САЩ се увеличава главоломно.
Според тази статия през 2021 г. 30 милиона американци са употребявали наркотици поне веднъж дневно.


Оксикодон


Причината за крутите мерки, които предлага Денков срещу наркоразпространението са смъртните случаи във Варна заради употребата на дрога смесена с фентанил.
Месят дрога с фентанил заради дефицит на хероин, само 1 от Варна доказано починал от химикала (Обзор)
Употребата му по света все по-масова след забраната на мака в Афганистан

Само един от починалите наркозависими в последните месеци във Варна е употребявал фентанил, става ясно от изявление на полицията и прокуратурата в града. В същото време европейски институции и американската служба за борба с наркотрафика отбелязват, че опасната дрога се налага все повече, особено след забраната за отглеждане на мак в Афганистан, от който се произвежда хероин. Българското правителство анонсира спешни мерки и обеща нов механизъм заради проблема.
В последните дни неправителствени организации и медици от морската столица споделяха неофициално с медии, че фентанил е причината за смъртта на 10 души. Действието на химикала е 50 пъти по-силно от това на хероина, известен като най-пристрастяващата дрога, която нанася най-много поражения.
Предозиралите с наркотици, смесени с фентанил, се познават по няколко признака - отпуснато тяло с висящи крайници, стеснени зеници, бавно дишане, студена, обезцветена и лепкава кожа, особено на устните и ноктите.

Опасната дрога фентанил и аналозите ѝ се разпространяват в ромския квартал “Максуда” във Варна.

Това каза на брифинг днес заместник-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Андрей Ангелов.
По случая с опасната дрога вече са задържани две жени. На 13 юли по време на сделка над 200 грама аналог на фентанил – алфа метилфентанил, и над 50 000 лв. били спипани от униформените. При полицейска операция вчера са арестувани други двама дилъри, на 18 и 36 г., добре познати на полицаите. Те живеели в съседни апартаменти и там продавали дрогата.
От залавянето на двете жени досега няма други случаи на разпространение на фентанил и негови аналози, допълни Ангелов.
От края на май полицията във Варна е наясно с появата на пазара на опасното наркотично вещество и аналозите му. За това признали наркозависими. Разказали, че вече има нов вид хероин, който е много по-силен. Наричали го синтетичен хероин, обясни комисарят.
Той отрече новината за 10 загинали в последната седмица след употреба на фентанил. От 10 април има 9 смъртни случая на наркозависими.
Само в един от тях до тялото на починалия е открита спринцовка, в която има следи от аналог на фентанила.
Назначени са химични изследвания на кръвта на всички починали. Експертизите по две от тях показват, че в кръвта им има метамфетамин. По останалите случаи се чакат резултатите.
Заместник районният прокурор на Варна Ивелина Паскова също опроверга твърденията за голям брой смъртни случаи при наркозависими след употреба на фентанил през последния месец. Има две висящи разследвания, при които са иззети фентанил и производният му алфа-метилфентанил.
При нас няма подобен проблем, казва Юлия Георгиева от “Розовата къща”, която е място, където се грижат за бездомни наркозависими.
Тя припомни, че фентанилът навлиза като добавка към хероина още преди 15 г., когато на пазара има много ниско качество хероин. За да подсилят ефекта, зависимите добавяли и съвсем минимално количество фентанил.

Дрогата става известна като “бял хероин”.

Няколко години преди първото навлизане на фентанила у нас като примес и заместител на хероина талибаните са на власт в Афганистан и забраняват отглеждането на мак, от който се произвежда хероин. Това води до дефицит на пазара в Европа, където над 90% от хероина идват именно от Афганистан. Талибаните превзеха държавата и през 2021 г., а от 2022-а отново има забрна за отглеждане на мак. Затова на Стария континент отново навлизат синтетични заместители, показва анализ на Европейския център за мониторинг на наркотичните вещества.
“Ако забраната на талибаните наистина доведе до драстично намаляване на хероина, произвеждан от опиумен мак, това ще създаде възможност за повече синтетични опиоиди”, предупреди научният директор на центъра Пол Грифитс още през март.
Същия месец при акция на ГДБОП у нас са задържани двама мъже, на 39 и 22 г. От обитавано от тях жилище са иззети 2 кг амфетамини, 4,5 кг хероин и над 700 г фентанил. Разфасовали и смесвали дрогата в жилище в столицата.

Всъщност фентанилът се ползва като примес за хероин за производство на т.нар. розов кокаин, предупреждава експертът от дирекция “Превенции” в община Варна д-р Борислав Станчев. Според него по-големият проблем е, че зависимите от хероин не знаят, че дрогата, която купуват, е с примес. Така предозират и се стига до смърт. Комбинацията се появила в Европа още по време на пандемията от коронавирус.
През 2022 г. при съвместна акция на Агенция “Митници” и американската служба за борба с наркотрафика ДЕА беше разбита схема за трафик на дрога през Darknet. В съдържанието на 200 пратки са открити малки количества наркотици, подготвяни в депа и разпращани от България към крайни клиенти в САЩ, Европа и Австралия. В София и Ловеч са иззети над 120 000 таблетки фентанил, трамадол, оксикодон и диазепам.
За това, че фентанилът е в България отдавна, разкриват и две присъди на затворници, заловени с веществото в комбинация с хероин
На 23 март 2018 г. лишен от свобода в затворническото общежитие в Самораново е пуснат за свиждане с близки за 8 часа. Върнал се вечерта и надзирател направил проверка на дрехите му. Забелязал, че стелката на дясната маратонка на затворника е по-висока от другата. Събул го и под нея открил дрогата. Експертиза показала, че това са марихуана, амфетамини и смес от фентанил, ацетаминофен и кофеин.
През 2022 г. в същото затворническо общежитие е заловен друг лишен от свобода, в чието бельо намерили 2,7 г хероин, оценен на 243 лева, и 0,35 гр фентанил за 12 лв.

Премиерът: Проблемът е огромен. До дни създаваме механизъм за борба с вноса

До дни правителството ще създаде координационен механизъм за борба срещу вноса и разпространението на наркотици в България, обяви премиерът акад. Николай Денков. Той ще трябва да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества. Основната цел на новото звено ще е върху големите вносители и разпространители.
“Ще се опитаме да се преборим с този огромен проблем. Темата е важна и засяга съдбите на изключително много хора”, категоричен бе Денков. Той обясни, че в страната се разпространява нов синтетичен наркотик, който по думите му бил около 100 пъти по-силен от хероина. Предлага се като смес с други наркотични вещества и предозирането му предизвиква сигурна смърт.
Водеща роля в координационния механизъм ще има МВР. Ще се включат също ГДБОП, ДАНС, Гранична полиция, Агенция “Митници”, НСлС, министерствата на образованието, на здравеопазването, както и на електронното управление, тъй като голяма част от разпространението става през онлайн търговия.
Ще бъдат поканени и други институции, както и Националното сдружение на общините. “Те могат да помогнат в тази дейност, тъй като борбата със зависимостите и организацията около общинските училища са част от задълженията на кметовете”, обясни Денков.
Премиерът поздрави МВР за резултатите в борбата с нелегалната миграция и отчете, че за последното денонощие на границата ни с Турция са спрени 805 души, а други 105-има са задържани във вътрешността на страната.

Уби Принс, Кулио и внука на Робърт де Ниро

Музикалните легенди Принс, Кулио, както и внукът на Робърт де Ниро са само малка част от звездите, които починаха от свръхдоза от опиоида през последните години.
“Ню Йорк таймс” разкрива, че Принс е криел дълго пристрастяването си към различни лекарства, като смесвал хапчетата. Певецът почина на 21 април 2016 г. именно от свръхдоза фентанил. По време на пресконференция през 2018 г. прокурор, разследващ смъртта на музиканта, каза, че суперзвездата е “мислил, че приема викодин”, и не е бил наясно с факта, че лекарствата, които е използвал за лечение на хронична болка, са били примесени с фентанил.
Носителят на “Грами” Кулио също си отиде от този свят след коктейл от фентанил, хероин и метамфетамини. 59-годишният рапър беше намерен в безпомощно състояние на пода на банята в къща на приятел в Лос Анджелис миналата година. Само на 19 г. от опионида си отиде и внукът на киноиконата Робърт де Ниро - Леандро де Ниро-Родригес. Младежът предозирал с хапчета, обогатени с фентанил.
Според западни медии през 2021 г. опионидът е убил над 71 000 души.



Наркотиците по света, Източник: Reuters


Информацията, която представих дотук подсказва, че употребата на наркотици се увеличава от средата на 20 век до днес.
Всички държави по света прилагат крути мерки, за да спрат наркоразпространението, но ефект няма.
Без отговор остава въпроса:
Защо не се приложи нов подход и да се легализират всички наркотици?
Наркоманите не са престъпници - те са болни хора, които имат нужда от помощ,
Те трябва да имат избор дали да продължават да се дрогират или да се лекуват.
Легализацията на наркотиците ще заобиколи мрежата за разпространение на наркотрафикантите.
Наркоманите ще имат избор откъде да си купят наркотици - от аптеката или от кварталния пласьор.
Също така наркоманите ще имат избор дали да продължат с употребата на наркотици или да преминат на терапия с метадон.
Наркоманите трябва да имат възможността да постъпят в клиника за лечение или наркокомуна и да се излекуват напълно.
За МВР и прокуратурата ще бъде по-лесно да преследват наркотрафикантите за незаконно разпространение на лекарствени продукти, отколкото за разпространение на наркотици.
Защо правителството предлага да се приложат неефективни мерки за борба с наркоразпространението в България, които няма да дадат търсения резултат?
И какво наистина може да промени настоящата ситуация?



Инструментите на наркоманите


П.п.: През 2004 г. с един колега-състудент водихме дебат на тема "За или против легализацията на наркотиците?".
Тогава аз бях против легализацията, а той беше за.
Спомням си, че през 2004 г. наркоманите имаха право на лична доза.
Народното събрание отмени това и превърна всички наркомани в престъпници:
Кой спечели от поправката за еднократната доза наркотик? - 30 юни 2004 г., Дневник
Гласуването на отпадането на чл. 354, ал.3, т.а от НК относно правото на наркозависимите да притежават количество наркотик, ненадхвърлящо личната им еднократна доза показва или пълна некомпетентност или опит за евтин популизъм от страна на г-н Севлиевски и останалите депутати от Новото време. В предишния си вариант закона по никакъв начин не препятстваше наказването на наркодилърите, а това че нямаше достатъчно осъдени за наркоразпространение и на основание горепосочения член бяха оправдани доста хора, заловени с десетки килограми наркотик е проблем не на закона, а на неговите изпълнители.
Депутатите от Новото време изманипулираха обществото и голяма част от Народните представители, говорейки откровени лъжи и абсолютни неистини, като си позволиха да включат и съдия в "дебата".
Твърдеше се, че по чл. 92 от НК може да се присъждат условни присъди и принудително лечение. Но чл. 92 не дава такива възможности. Той гласи, че освен ефективната присъда може да се наложи и принудително лечение. Имаха и наглостта да заявят, че служебните лица, отговорни за спазването на закона по свое усмотрение ще преценяват дали да приложат закона или не във всеки конкретен случай, като в една демократична страна е абсолютно недопустимо Народни представители дори да си помислят, че законът може да не бъде прилаган. И ако служебните лица могат толкова добре да различават наркозависимите от наркодилърите възниква естествения въпрос защо този закон изобщо беше гласуван и кой спечели и кой загуби от това.
Спечелиха, разбира се, корумпираните служители, които по свое усмотрение ще прилагат закона. Тъй като по всяка вероятност това ще доведе до увеличаване цената на дрогата ще спечелят и големите наркобосове. От където и да го погледнем други печеливши няма.
Губи отново цялото българско общество. Това не само няма да доведе до овладяване на проблема с наркотиците, но и ще повиши риска от заразни заболявания, тъй като от една страна наркозависимите ще се притесняват да посещават местата за обмен на игли и спринцовки, а от друга - ще се повиши количеството на заразните игли и спринцовки по улиците, защото зависимите ще се страхуват да пренасят личната си доза. Също така вместо парите от нашите данъци да се вложат в разумни дейности за превенция и лечение на зависимостите, те ще се изразходват за безкрайни безсмислени съдебни процеси и издръжка на затворниците от тях. Добре известен факт е, че всеки 1 лев инвестиран в лечение на наркозависими спестява на държавата 4 - 7 лева - разходи от престъпления, свързани с употребата на наркотични вещества, съдебните дела по тях и кражбите, извършени от зависимите.
Друг добре известен факт е рестриктивните и репресивни нарко-политики допълнително маргинализират групата на нарко-зависимите и като резултат водят до увеличение разпространението на заразни болести като HIV (СПИН) и HCV (хепатит C)  не само сред употребяващите, но и сред цялото общество.
Другите невинни, които ще пострадат са наркозависимите. Съгласно този закон трима тийнейджъри, които въртят цигара марихуана са вече "група" и подлежат на присъда от 10 до 20 години затвор. Решението на този проблем, според г-н Севлиевски, е всяко българско семейство да прибере по един наркозависим в дома си и да го лекува, защото държавата не е осигурила възможност за лечението на огромната част от тях. Ако г-н Севлиевски публикува личния си адрес, ще насочим първите желаещи за този експеримент.
Основният за нас проблем е липсата на възможности за лечение на зависимите и големия брой непрофесионални терапии. Невероятно е, че при официално обявен брой 240 000 употребяващи различни видове наркотици има само една специализирана клиника – тази в Суходол с 20 легла. Освен това има няколко платени алтернативи и абсурдната възможност зависимите да се лекуват в психиатрична клиника, където няма подготвени специалисти. За съжаление съвсем ограничен е броя на местата в безплатните поддържащи метадонови програми и професионално изградените терапевтични общности.
Ако наистина господа нововремците искат да обявят война на наркотиците, а не на българските деца, жертва на дрогата, нека да гласуват следния текст:
" Всяко служебно лице, което с действие или бездействие подпомага или не възпрепятства разпространението на дрога се наказва с 10 до 20 години затвор."
--------
*Фондация Надежда-София се занимава с проблемите на наркозависимите в България.


През 2014 г. МВР за пореден път се гордееше с успешната си битка с трафика на дрога, като демонстрираха пред медиите колко много наркотици са заловили.
Само че и до днес наркоманията не е изчезнала, което означава че наркотици продължават да се пренасят през границата и да се продават на наркозависимите.
Години след дебата, които водихме като студенти, осъзнах, че крутите мерки не вършат никаква работа.
Единственият начин да се преборим със зависимостта от опиоиди е легализация и контрол, лечение на наркоманите и превенция.
Никой не е умрял от пушене на марихуана, но хората умират от употреба на хероин, кокаин, амфетамини и екстази смесени с вещества като фентанил.
Правителството на Денков-Габриел трябва да предприемат адекватни мерки за легализация на наркотиците и лечение на наркозависимите.
Ако не направят каквото е нужно управляващите ще бъдат убийците на стотици хиляди наркозависими българи.


Николай Денков и Мария Габриел ли са убийците на стотици хиляди наркозависими българи?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!