biggeorge Lyrics

четвъртък, 6 юли 2023 г.

Защо не може да има американска военноморска база в Черно море?

Защо не може да има американска военноморска база в Черно море?





Пиша тази статия, защото Министърът на отбраната на Република България Тодор Тагарев има някои пропуски в познанията си по международно морско право и е добре преди да дава налудничави идеи за американски военноморски бази на българското Черноморие да прочете това-онова по темата.
Преди броени дни в пропагандните медии излезе новината, че Тодор Тагарев има желание за изграждане на американска военноморска база на българското Черноморие.
Подготвят военноморска база в Бургаския залив за американските фашисти, изцепи се Костадинов
Американските фашисти готвят изграждането на военноморска база в Бургаския залив.
Това обявиха от „Възраждане“ с декларация от парламентарната трибуна. Те взеха като повод изказване на военния министър Тодор Тагарев.
„Решението или по-скоро предложението, което Тагарев започна в момента да прокарва в българското публично пространство, не е новина за нас. Миналата година парламентът на Съединените щати взе решение, с което обяви Черно море за изключителна зона на американските геостратегически интереси. Очевидно е, че новината, която още тогава се прокрадна – че най-вероятно ще се работи за създаването на американска военноморска база в България, даже вече се говори, че вероятно ще бъде в района на Бургаския залив, за съжаление, е вярна“, обяви от трибуната на Народното събрание председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.
Според него конвенцията от Монтрьо, която ограничава присъствието на военни кораби в Черно море, щяла да бъде дезавуирана от САЩ.
„Лицето Тагарев си позволи да каже, че от това няма да последва нищо – един вид няма никакъв проблем. Това въобще не е вярно“, посочи Костадинов.
Той даде пример с историята.
„Сега, очевидно, това, което не беше позволено на германските фашисти, ще бъде позволено на американските фашисти. Ето защо искаме да се обърнем към хората, които в момента управляват държавата и да ги предупредим да не си играят с огъня, защото това наистина е игра с огъня“, добави Костадинов.
От другата проруска партия – БСП, днес също изразиха тревога и поискаха оставката на Тодор Тагарев.


И така защо не може да има американска военноморска база в Черно море?

След търсене в Интернет намерих информация за Конвенцията за черноморските проливи.
Статията в Уикипедия обаче е твърде малка и от нея не става ясно защо американска военноморска база на българското Черноморие е обречена кауза.
Затова намерих един доклад на БАН написан от Борис Колев през 2019 г. озаглавен: "МЕЖДУНАРОДНОПРАВЕН СТАТУТ НА ЧЕРНО МОРЕ".
В документа е цитирано мнението на британския дипломат сър Айри Кроу, който в един свой меморандум от 1-ви януари 1907 г. до Форин Офис (британското министерство на външните работи) споделя, че „една морска държава, казано фигуративно, е съсед на всяка друга държава, намираща се на море”.
Това обяснява защо САЩ искат да предизвикат ядрен инцидент в АЕЦ Козлодуй с вкарването на американско ядрено гориво в пети и шести реактор.
Ако Дунав и Черно море бъдат превърнати в ядрени бунища страната ни ще изгуби така ценния си излаз на Световния океан.
Но нека се върнем на Конвенцията от Монтрьо.
Конвенцията за черноморските проливи, подписана в Монтрьо (Швейцария) на 20 юли 1936 г. е в сила и досега.
Може би тази конвенция, отнасяща се за Черноморските проливи, е най-старият и останал в сила международноправен документ, „преживял” Втората световна война.
Страни по този акт тогава са: Австралия, България, Гърция, Великобритания, Румъния, Съветският съюз, Турция, Франция, Югославия и Япония.
Участието на Австралия и Япония в подписването на тази конвенция е доста странно, но така или иначе и те са сред държавите по изработването и приемането й.
Тук са избрани и представени само някои от нейните основни разпоредби:
– Преди самото навлизане от Дарданелите в Мраморно море, както и в обратна посока, т.е. преди навлизане от Черно море в Босфора, всеки кораб трябва да съобщи името си, флага под който плава, своя тонаж, вида на пренасяния товар, както и направлението на курса си;
– Всеки кораб се подлага на санитарен контрол в пристанището Чанаккале при навлизането в Дарданелите, а при излизане от Черно море и влизане в Босфора, това се прави в истанбулския пункт Бюйюкдере;
– Всеки кораб заплаща такса, определяна от турските пристанищни власти, съобразно тонажа, с която се поддържа санитарният контрол, плавателният път (фарватер), както и функционирането на турската морска спасителна служба;
– Преминаването през протоците се извършва само еднопосочно;
– Всеки транзитно преминаващ кораб има право, ако е необходимо, да остане до 48 часа на рейд в Истанбул;
– Военни кораби на нечерноморски държави, но с известни ограничения на тонажа и размерите им, могат да навлизат в Черно море и да престояват там за не повече от три седмици (21 денонощия), като в този срок трябва да го напуснат (по този въпрос има и други подробни разпоредби). Ето защо военни кораби от нечерноморски държави не могат да престояват в Черно море за по-дълъг срок;
– Надводните военни кораби, както и подводниците, трябва да преминават само денем, а подводниците – само в надводно състояние;
– Турция има право да не допуска преминаване на кораби от държави, с които е във война;
– Самолетоносачи, поради размерите си, както и танкери с втечнен газ, не се допускат за преминаване. За да се избегнат ограниченията за самолетоносачите, руските бойни кораби със самолети на борда формално са определени като „самолетоносни кораби”.

Както се забелязва присъствието на военни кораби на нечерноморски държави може да продължи не повече от 21 денонощия.
Т.е. няма как на българското Черноморие да се изгради американска военноморска база тип "Гуантанамо Бей".
Другият вариант, по който може да се заобиколи Конвенцията от Монтрьо е базата на Черно море да е американска, но американските военноморски сили да плават под български флаг.
Разбира се подобни хитрини няма да останат скрити за Турция и тя може да наложи мораториум над преминаването на военни и граждански кораби под български флаг през Босфора и Дарданелите.
От това ще пострада единствено България, но на българските политици не им пука за това.
Завършвам статията си с един поздрав за Тодор Тагарев:

Тодор Колев - Черно море


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!