biggeorge Lyrics

петък, 7 юни 2019 г.

1 лев субсидия! И какво от това? Управляващите няма кой да ги накаже!

1 лев субсидия! И какво от това? Управляващите няма кой да ги накаже!


Слави Трифонов


На 6 юни 2019 г., управляващите най-накрая решиха да се съобразят с една от точките на референдума от 2016 г., организиран от Слави Трифонов и сценаристите му.
Борисов: Вкарваме закон - 1 лев субсидия на глас
Това се случи 942 дни след провеждането на референдума.
На референдума бяха зададени три въпроса:
1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Засега имаме обещание, че партийната субсидия ще бъде намалена на 1 лев за един действителен глас даден на последните парламентарни избори за всяка партия или коалиция.
Дали ще се случи наистина няма как да знаем!
По въпроса за задължителното гласуване - то е въведено, но реално гласуването не е задължително.
По последният въпрос за мажоритарна избирателна система няма никакъв напредък.
Така че това, което се случва в момента е едно голямо нищо.
Дават се празни обещания, за да се успокои народния гняв за надвзетите субсидии и за да се замаже положението с престъплението извършено от Министъра на финансите Владислав Горанов.
В последните няколко дни политици обикаляха медиите, за да говорят лъжи как според Закона за политическите партии размера на субсидиите се определя въз основа на общия брой на гласувалите на последните парламентарни избори.
Само че в Закона за политическите партии пише следното:
"Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., доп. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове от партиите и коалициите на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България.
(2) Начинът за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите се определя от министъра на финансите."
От този текст можем да си направим логичния извод, че Министъра на финансите Владислав Горанов е нарушил закона, сега трябва да бъде съден и да отиде в затвора.
Но след всичко, което се случи през последните месеци около "Апартаментгейт" и скандала с къщите за гости е ясно, че управляващите няма кой да ги накаже.
Затова е нелепо са очакваме, че заради закононарушението с надвзетите субсидии някой ще понесе наказателна отговорност.
А най-абсурдното е, че през 2016 година милиони хора гласуваха за намаляване на партийната субсидия, но както винаги само един човек в България може да разпореди субсидията да бъде фиксирана на 1 лев за действителен глас даден за партия или коалиция.
Не мисля, че е нормално всичко да зависи от Бойко Борисов и само той да взема решения еднолично за всичко и за всички.
Това не е демокрация, това е еднолично управление или авторитаризъм, което е форма на диктатура.


Бойко Борисов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!