biggeorge Lyrics

петък, 26 октомври 2018 г.

Употреба на канабис по света и в България

Употреба на канабис по света и в България




Съществуват страни, където притежанието на марихуана в малки количества или дори търговията с нея в малки количества под стриктен контрол на определени за целта места не се преследва, което е довело на практика до декриминализация.
Най-свободната в това отношение европейска страна е Нидерландия.
Канабисът в Холандия е незаконен, но е декриминализиран за лична употреба от 1972 г.
Тази политика се води с цел да се намалят рисковете при употреба и да се отдели пазарът на марихуана от този на други психоактивни вещества с по-голям потенциал за вреда.

През 1973 г. Орегон става първият щат, който декриминализира канабиса.
През 1996 г. Калифорния става първият щат, който легализира медицинското използване на канабис.
През 2012 г. Колорадо и Вашингтон стават първите щати, които легализират марихуаната за развлекателна употреба.
От януари 2018 г. девет щата (Аляска, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Невада, Орегон, Върмонт и Вашингтон), Окръг Колумбия и Северните Мариански острови легализират развлекателната употреба на канабис, позволяващи неговата търговска продажба.
Към юни 2018 г. тридесет и един щата плюс Гуам, Пуерто Рико и град Вашингтон, Окръг Колумбия са легализирали медицинската употреба на канабис.

На 10 декември 2013 г. Уругвай става първата страна в света, която легализира отглеждането, използването и продажбата на канабис.
Растението може да се продава само на лица над 18-годишна възраст, които биват записвани в национален регистър, за да се следи тяхната употреба.
Цените на марихуаната са фиксирани и се определят от държавата, както и качеството и количеството на произвежданата продукция.

Четири са държавите, в които марихуаната може да се използва за развлекателна употреба: Грузия, Канада, Уругвай и Южна Африка.

Четиресет и една са държавите, в които марихуаната е декриминализирана: Австралия, Австрия, Аржентина, Белгия, Белиз, Боливия, Бразилия, Германия, Грузия, Дания, Еквадор, Естония, Израел, Индия, Испания, Италия, Камбоджа, Канада, Колумбия, Коста Рика, Люксембург, Малта, Мексико, Молдова, Парагвай, Перу, Португалия, Русия, САЩ, Словения, Холандия, Хърватия, Чехия, Чили, Швейцария, Шри Ланка, Тайланд, Украйна, Уругвай, Южна Африка и Ямайка.

Четиресет и една са и държавите, в които марихуаната може да се използва за медицинска употреба: Австралия, Австрия, Аржентина, Белгия, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Зимбабве, Израел, Испания, Италия, Канада, Кипър, Колумбия, Люксембург, Малта, Македония, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Перу, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, САЩ (31 щата), Словения, Турция, Уругвай, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Чили, Швейцария, Шри Ланка, Южна Африка и Ямайка.

Трийсет и три са държавите, в които марихуаната може да се отглежда индивидуално у дома: Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Замбия, Израел, Индия, Испания, Канада, Колумбия, Коста Рика, Лесото, Мексико, Португалия, Русия, САЩ, Словения, Тайланд, Турция, Украйна, Уругвай, Финландия, Холандия, Чехия, Чили, Шри Ланка, Южна Африка и Ямайка.

В България марихуаната е посочена в списък № 1 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.
В този списък са изброени вещества, които според българския законодател са забранени за употреба в хуманната и ветеринарната медицина.
В този списък е и хероина.
Придобиването или държането, на което и да е било от веществата в този списък се наказва по чл. 354а от Наказателния кодекс с лишаване от свобода от 1 до 6 години и с глоба от 2000 до 10 000 лева.

Одобрявате ли легализацията на марихуаната в България?
Споделете в коментар!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!