biggeorge Lyrics

петък, 12 октомври 2018 г.

Двайсет и петте най-полезни зеленчуци, които да ядете през цялата година

Двайсет и петте най-полезни зеленчуци, които да ядете през цялата година




Много е важно да се ядат сезонни зеленчуци (за предпочитане местни), затова в следващите редове ще споделим двайсет и петте най-полезни зеленчуци, които да ядете през цялата година.

1. Аспержи

Въпреки, че не е особено популярен в България, това е един от най-добрите зеленчуци, които може да сложите на масата си. Сезонът му е от февруари до юни, но вкусът му ще е различен, в зависимост от това къде живеете или по-скоро, от къде го внасят там, където живеете. Аспержите са чудесно средство за успокояване на подутия стомах, особено ако сте прекалили с консумирането на натрий (има добър диуретичен ефект). Освен това, притежават високо съдържание на фибри, витамин А и К.

2. Цвекло

Истината е, че може да намерите цвекло през цялата година, но е най-подходящо при приготвянето на свежите пролетни и летни салати. Освен специфичния вкус, който ще придаде на свежата купа със салата, цвеклото изобилства от антиоксиданти, калций, желязо и магнезий.

3. Броколи

Броколите също са от онези зеленчуци, които може да си осигурите целогодишно, но някои видове не са на разположение в най-горещите летни месеци (юли и август). Радвайте им се през пролетта, преди да изчезнат за няколко месеца през лятото. Като цяло, броколите са богати на калций, магнезий, цинк и витамин А и С. Имат също и анти-стареещи свойства и такива за заздравяване на костите.

4. Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е зеленчук, на който можем да се наслаждаваме с пълна сила през пролетта. И въпреки, че малките зелени топченца най-често се използват в ястията цели, добра идея е да ги нарежете на две и да ги добавите свежи, свежи към салатата си. Пълни са с антиоксиданти, имат противовъзпалителни свойства и дори съдържат калций и омега 3 мастни киселини.

5. Зеле

Един от най-често срещаните зеленчуци на трапезата и то не само през пролетта, но и през цялата година. Консумирането му, освен приятния, хрупкав вкус, ще ви донесе и пробиотици и витамин С, независимо от сезона. В допълнение към това, зелето ще ви даде и добра доза кожно-разкрасяващи нутриенти като витамин А и Е.

6. Моркови

Пролетната ракета носител на витамин А (добра новина за вашата коса). Освен това, съдържат и витамин В, С и К, както и биотин. Чудесен избор, ако искате да добавите нотка сладост към салата си. Независимо дали ще ги консумирате сурови, варени или изпечени, не забравяйте, че за да се усвои максимално добре, мастно разтворимият витамини А, съдържащ се в морковите, те трябва да се консумират в комбинация с малко мазнина.

7. Карфиол

Добре изпечен, направен на пюре или суров, карфиолът е богат на витамини С и К (чудесна новина за вашата кожа), съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства.

8. Царевица

Царевицата като че ли е повече летен зеленчук, но често можем да й се радваме и през последните дни на пролетта.Богата е на антиоксиданти и е добър източник на фибри, което означава, че е качествено средство за прочистване на тялото от хранителни отпадъци.

9. Краставици

Краставиците са страхотна хидратираща храна, която е особено популярна през топлите месеци. Освен очевидните ползи от високото си съдържание на вода, и разбира се свежия вкус, зеленчукът предлагат и витамин С, витамини от група В и електролити. Те са и една от тайните за красива кожа.

10. Домати

Червени или розови, малки или големи, сочни или по-зелени – доматите са хитът на всяка пролет и лято. Невероятно богати на антиоксиданти (особено на ликопен), доматите съдържат и високи нива на витамин С и биотин. Дори и да ги бяхме пропуснали, сигурни сме, че вие нямаше да го направите, когато приготвяте любимата си пролетна салата.

11. Зелен боб

Местният зелен фасул може да започне да се появява по пазарите още през Април. Често този зеленчук се пренебрегва в полза на по-екзотичните, но всъщност зеленият боб е добър източник на витамини от група В, витамин К и манган. Изследвания са установили, че има и високо съдържание на антиоксиданти като лутеин, неоксантин, вилоксантин и бета каротин.

12. Зелен лук

Зеленият лук е идеален за добавяне на малко по-силна интензивност към вкуса и аромата на всяко ястие. Да не говорим, че традиционната българска пролетна салата не би била същата без няколко стръка зелен лук. Съдържа витамин А и лутеин, което означава, че е добър за очите. Ще ви предложи и витамини С и К, за да поддържа тялото и кожата ви красиви.

13. Грах

Зеленият грах обикновено е на разположение от началото до средата на пролетта. Той е добър източник на фолиева киселина, което го прави чудесен избор за жените в детеродна възраст. Съдържа и витамини А, К и С.

14. Кале или къдраво зеле

Познато у нас и като къдраво зеле, калето е чудесна добавка за салата. По-същественото обаче е, че този вид зеле е заредено с аминокиселини, които ще ви направят по-силни, а антиоксидантите в него ще пречистят организма ви от токсини. Много специалисти нарочват калето за една от най-здравословните храни, познати на кулинарията!

15. Алабаш

Алабашът е типично немско растение. Може да си хапвате, както луковиците, така и листата, независимо дали са сурови или сварени. Освен това, алабашът притежава високо съдържание на фибри, което спомага за пречистване на организма. Богат е на витамини С, А и В.

16. Праз

Този типично български зеленчук, неизменна част от множество традиционни български рецепти, е страхотно допълнение към пролетното меню. Представител на семейството на чесъна и лука, празът ще ви осигури много от техните ползи. Чрез него ще получите и добра доза фолиева киселина и витамини В6, С и К.

17. Маруля

Как би изглеждала една пролетна салата без маруля? Може да я намерите в големите супермаркети, но за предпочитане е да си я купите от местните земеделски производители. Не забравяйте, че марулята не е салата айсберг и колкото по-дълго избягвате второто, толкова по-добре (там няма особено много хранителни вещества). При консумирането на прясна, натурална маруля, ще получите много антиоксиданти, витамини и минерали.

18. Гъби

Да, малко е спорно дали това е точно зеленчук или не, но както и да ги наричаме, гъбите са богат източник на витамин D и чудесна съставка на всяка пролетна диета заради ниското съдържание на натрий. Традиционната бяла печурка, която най-често откриваме по магазините, се отличава с богато съдържание на цинк, фосфор, калий и калций. А липсата на захари и мазнини ги прави подходящи за хора, имащи проблем с кръвната захар.

19. Кромид лук

Антибактериалните свойства на лука са безспорни и поради тази причина той трябва да е неизменна част от трапезата – не само през пролетта, но и през цялата година. Подобно на чесъна, лукът съдържа антиоксидант наречен кверцетин, който може да ви помогне при традиционните пролетни алергии.

20. Бамя

Обикновено бамята няма да излезе на пазара преди края на пролетта. Ако сте вегетарианец, добре е да знаете, че този зеленчук ще повиши нивата ви на фолиева киселина и тези на витамин В, плюс ползите от наличието на добри дози витамин А и С, желязо, калций и магнезий.

21. Репички

Въпреки че получават по-малко внимание през пролетта за сметка на доматите, краставицата и марулята, репичките могат да дадат на салатата ви неочаквано приятен и пикантен вкус. Освен това са богати и на витамин С. Полезни са за косата и храносмилателния тракт.

22. Спанак

Спанакът е един от най-разнообразните зелени зеленчуци. Дали ще си направите витаминозно смути, ще го използвате за салата или ще го добавите към ориза си, благодарение на него ще получите добри дози на бета-каротин, витамин С, Е и разбира се желязо, но не чак толкова, колкото се парадира. Спанакът отдавна е детрониран от челните места по съдържание на желязо за сметка на морските дарове, натуралния шоколад и др., и въпреки това е доста добър източник на протеин и фибри.

23. Тиква тип "цигулка"

Полезните свойства на тиквата (независимо дали я наричаме плод или зеленчук) и особено семките в нея, са безспорни.

24. Патладжан

Изпечен на скара или на тиган, полят с ароматен чесново-млечен сос – традиционно ястие за пролетната българска трапеза. Освен че има още десетки вкусни кулинарни разновидности (кьопоолу, рататуй, тюрлю гювеч и т.н), "синият домат" предлага витамини, минерали и футонутриенти като флавоноиди и насунин с ясно изразен антиоксидантен ефект. Характерно за патладжана е и съдържанието на хлорогенова киселина, която освен антибактериални способности, може да понижи лошия холестерол.

25. Лапад

Типично пролетен зеленчук, лападът съдържа прилично количество витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, като мазнините липсват напълно от неговото хранително съдържание. Наред със спанака и копривата, лападът е изключително здравословна храна, сериозно препоръчвана за вегетарианци.

Кои са любимите ви зеленчуци?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!