biggeorge Lyrics

понеделник, 29 януари 2018 г.

За или против връщането на наборната военна служба в България?

За или против връщането на наборната военна служба в България?
Трябва ли да се върне казармата?
Не.
В България има професионална армия.
Ако трябва - нека се запълнят редиците на професионалната армия, а не да се създават паралелни структури за национална отбрана.

Има ли желаещи да преминат през така наречената "доброволна казарма"?
Има.
Националисти, неонацисти, комунисти, ислямисти, терористи и други диктаторски мислещи хора.

С динковци, националисти и други радикали ли ще се напълни българската армия?
Армията ще се напълни с послушни на властта хора.
Хора, които са готови сляпо да изпълняват заповеди, а не да мислят с главите си.
Така както последователите на Хитлер и Сталин сляпо са следвали заповедите им.
Армията трябва да е деполитизирана, защото ако хората в нея принадлежат на политически партии, то това не е армия, която да пази държавата от чужда опасност, а армия, която да хвърли страната в гражданска война.
Ако ще имаме такава политизирана армия, по-добре въобще да нямаме армия.
Българският народ 7 века е оцелял без държава и армия, но пък гражданските междуособици са затрили не една държава и нация.

Кого ще защитава тази новосформирана армия - народа или управляващите националисти?
Наборната армия ще защитава този, който им плаща заплатите.
Ако парите идват САЩ - ще се бият за тях, ако идват от Русия - ще се бият за тях, ако идват от Ислямска държава - ще се бият за тях.
Наборните войници ще следват старата поговорка: "Интереса клати феса!".

В новата казарма ще има ли извращения, тормоз и убийства както имаше преди?
Разбира се, че ще има.
Те затова и искат да възстановят наборната военна служба.
За да могат да убият инакомислещите, несъгласните, тези, които не искат да бъдат верни последователи.

Колко ще струва връщането на казармата и кой ще обучава войниците?
Възстановяването на казармата ще струва толкова колкото струва поддръжката на професионалната армия и отгоре.
Има поделения, които ще трябва да бъдат възстановени, войниците ще трябва да бъдат облечени, нахранени, оборудвани, въоръжени, транспортирани и всичко това ще струва адски много пари на българския данъкоплатец.
А най-доброто е, че изпълнението на поръчките ще бъде дадено на фирми, които са приближени на управляващите.
Не съм казал, че това е добре за българския народ и България.

Трябва ли и учениците да преминават военно обучение?
Няма нужда деца да бъдат учени да убиват.
От Хитлеровата младеж нищо добро не се е получило и от Националистката младеж нищо добро няма да излезе.

Какво ще стане след това с преминалите през казармата?
Ще бъдат верните "кучета" на властта.
Те ще гарантират и подпомагат оставането във властта на националистите.
Както каза Министъра на войната: "Ако избухне гражданска война наборната армия е тази, която ще опази страната.".
А между кой две страни ще се води тази гражданска война в България само една каракачанка знае!

Платени войници ли ще станат или ще отидат в запаса?
Където и да се озоват наборните войници те ще бъдат добре обучена бойна сила, която може и ще бъде хвърлена когато и където потрябва.

Кой ще контролира войниците да не сформират паравоенни организации?
Както всички знаем контрол в България няма, затова и в момента е много възможно на територията на страната да има тренировъчни лагери на паравоенни организации и частни армии.
Няма как да знаем дали е така или не, просто защото няма кой да окаже контрол.
По време на войната в Украйна много българи заминаха за там да се бият за чужда кауза.
Сега те се завърнаха тук, добре обучени да убиват, и никой не знае къде са, колко са и какви са намеренията им.

Кой може да гарантира, че обучените войници няма да бъдат личната гвардия на националистите?
Никой не може нищо да гарантира, защото няма как да се разбере какви са мотивите на наборните войници да се включат в "доброволната" казарма.
Може един войник да е движен от родолюбиви чувства, а друг - от омраза.
Затова е много вероятно войниците да се окажат скрития коз в ръкава на управляващите.

И накрая трябва ли изкаралите казарма да получават държавна работа с предимство?
Не, не трябва.
Това е дискриминация.
Постове се заемат въз основа на знания, умения и професионални качества, а не на факта, че някой е бил войник в редиците на Българска националистическа армия.
Това се нарича кадруване и в демократичните държави е напълно отречено като практика.
-----------------------------------------------------------------
И още една статия на същата тема:

Опасната лъжа с връщането на казармата

Абсурдно, но факт: в България отново се говори за връщане на казармата. Защитниците на тази идея трябва да знаят, че въвеждането на всякаква форма на масово военно обучение рискува да излезе извън контрол. Ето защо:

Коментар от Иван Бедров:

Темата е сериозна, но да започнем с веселата част. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов сподели следната своя идея: българите, преминали „доброволна казарма“, да бъдат назначавани на държавна работа с предимство - „Добър ден, идвам от казармата, може ли да ме вземете за митничар?“. Това е толкова абсурдно, че рискува да засенчи най-нелепото в случая - започва отначало разговорът за „връщането на казармата“. Добрата новина е, че това най-вероятно изобщо няма да се случи. Но притеснителната е, че при всеобщото безредие в институциите, въвеждането на някаква форма на масово военно обучение рискува да излезе извън контрол. И така да си произвеждаме с пари на данъкоплатците нови отряди от динковци и всякакви други, които се изживяват като паравоенни дружини. Като онези, които обявяват от време на време, че ще свалят правителството или ще извадят България от ЕС.

„Връщането на казармата“ е лъжа, насочена към най-носталгично настроените избиратели, които вероятно си превеждат израза като връщане към „едно време“. Невъзможно е. Но напредването по тази тема е опасно - не само заради риска държавата да изпусне от контрол преминалите военно обучение, а и заради демонстрираното неуважение към програмата, която същото това правителство е приело. В нея не пише „връщаме казармата, а после ще им даваме държавна работа“.

Какво ни обеща правителството

Песента „връщаме казармата“ никога не е изпадала от класацията на най-любимите клишета на българските популисти. Т.нар. патриоти отдавна говорят за това. Бареков също не остана по-назад. В края на предишното Народно събрание Патриотичният фронт дори внесе законопроект за връщане на задължителната казарма, който, разбира се, беше отхвърлен. И понеже „патриотите“ държат на казармата, в програмата на правителството беше записан „ПРИОРИТЕТ 27: Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Повишаване капацитета на резерва“. В програмата следват и конкретните мерки: „стартиране на широк обществен дебат по темата за въвеждане на наборна военна служба“, както и „извършване на анализ на процеса за набиране на доброволни резервисти и разширяване на възможностите за осъществяване на доброволна военна служба“.

Сега виждаме, че точно тези две мерки не се изпълняват. Нито имаме представен анализ, нито достатъчно информация, за да стартира обещаният широк обществен дебат. Министър Каракачанов спомена, че се мислело за въвеждане на доброволно военно обучение - или 6, или 9 месеца. Колко ще струва това? Какво ще правят тези хора? Кой ще ги обучава? Как това ще бъде съобразено със способностите на професионалната армия? А със съюзниците от НАТО? Какво ще става след това с преминалите обучение? Властта засега не дава отговор на нито един от тези въпроси. Веднъж се споменават 400 лева за издръжката на доброволен войник месечно, друг път - 1000. Все едно говорим за социално убежище, което предлага покрив и храна, а не за сложна система, каквато е националната отбрана.

А има ли желаещи?

Това е най-важният въпрос, за който също не е представено проучване. От 2008 година българската армия е изцяло професионална, а сред постоянните ѝ проблеми е именно т.нар. некомплект - тоест, няма достатъчно желаещи да станат войници при това заплащане. Кой тогава ще иска да ходи в казарма съвсем без пари? Но въвеждането на някаква форма на масова военна подготовка ще произведе друг тип желаещи - ремонтирането на стари поделения и осигуряването на храна за доброволците ще стават чрез обществени поръчки. Със сигурност вече има фирми, които се навъртат около управлението и окуражават политиците „да върнат казармата“. Този фактор не е за пренебрегване.

Но най-сериозният риск си остава контролът върху преминалите обучение. Да предположим, че има желаещи. Вероятно сред първите ще са тези здрави момчета, които свикнахме да наричаме динковци. Държавата призна, че не може да намери и вкара в затвора десетки осъдени за тежки престъпления. Демонстрира всекидневно как харчи пари за нещо, за което изобщо няма дългосрочен план - над десет години изгражда електронно управление и сега започва отначало. Как точно тази държава ще гарантира, че придобилите военни умения ще останат под контрола ѝ? В добрия случай просто ще плащаме подготовката на частни бойци, които да участват в различни конфликти по света. В лошия случай тези хора ще останат тук и могат да си намерят друг работодател. Не държавата.
-----------------------------------------------------------------
Източник: Опасната лъжа с връщането на казармата

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!