biggeorge Party Zone

четвъртък, 28 юли 2016 г.

Експериментът Кладенецът на отчаянието - 1960 г.

Експериментът Кладенецът на отчаянието - 1960 г.Д-р Хари Харлоу е доста противоречива личност.

Той става известен най-вече заради неетичните си експерименти с маймуни.

Изследвал поведението на малки маймунки от вида макак резус, които били насилствено отделени от майките си.

Един от експериментите му включвал затварянето на бебето в клетка заедно с макет на маймуна, обсипан с метални шипове, но държащ шише с храна.

Имало и още един макет на майка - гумен и покрит с хавлия, при който обаче нямало храна.

Харлоу се заел да провери при кой от двата макета маймуните ще прекарат повече време.

Оказало се, че повечето предпочели мекия, топъл гумен макет, въпреки че той не удовлетворявал никакви физиологични нужди.

При другата "майка" те ходели само когато огладнеят.

Друг негов експеримент, наречен "Кладенецът на отчаянието", е още по-ужасяващ.

При него Д-р Харлоу взел съвсем малки маймунки, насилствено отделени от своите майки и ги поставил в клетки със стоманена решетка съвсем сами, за да изкорени връзката с майката.

Те останали така цяла година и когато били пуснати, се оказало, че много от тях проявяват психотични симптоми.

Д-р Харлоу се опитал да ги рехабилитира, но много от тях не могли да преминат този процес - дори доброволно се изолирали от останалите.

Женските маймунки пък, които на по-късен етап родили, от своя страна не приели бебето си, като някои от тях дори стигнали до убийство.

С експериментите си Харлоу всъщност цели да покаже важността на това децата да общуват с близките си, да се чувстват защитени от тях и да получават необходимите грижи, внимание и обич, за да се изградят като здрави личности.

Харлоу е известен и с други неетични експерименти върху животни, но се счита, че точно този експеримент е привлякъл вниманието на обществото към лабораторните животни и в крайна сметка довел до днешните етични регулации и създаването на американското движение за правата и свободата на животните.

Въпреки добрите му намерения се счита, че експериментът е неетичен, тъй като подлага на психически тормоз живи същества, като с това опропастява живота им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!