biggeorge Lyrics

неделя, 1 септември 2013 г.

Къде са врабчетата ...

Къде са врабчетата ...
и другите птици?

Тези дни се огледах около нас и не намерих нито едно врабче.
Преди десетина години живееха под покрива ни и понякога влизаха на стълбите, от където ги улавяхме и пускахме на свобода.
На електрическият стълб до нас живееха едни птичета, които всяка пролет вдигаха неистов шум като се приберяха от Африка.
Сега и тях ги няма.
Дори и гаргите са се разкарали.
До преди година и гълъбите бяха изчезнали, но сега едно семейство си е направило гнездо под нашата стряха.
Чудя се къде са всички птици?
Измрели ли са или просто им е омръзнала човешката истерия и са емигрирали към по-спокойни земи?
Във вашият град има ли врабчета?
А други птици?

Намерих една статия за птиците, копирам я тук, който иска може да си построи хранилка с подръчни материали и да подпомогне изхранването на птичата популация в града си :
=====================Цитат=====================
"Зрънце любов" за врабчетата и другите градски птици през зимата
След като зимният студ настъпи истински и снежно този месец, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира съвсем навреме кампанията си "Зрънце любов" за подхранване на дивите пойни птици през студените месеци. "Спасителната" акция се организира за четвърта поредна година, но тази зима природозащитниците се надяват в нея да се включат много повече хора, като направят дарение или поставят своя хранилка за птици.
Не всички отлитат на юг
Някои от птиците, които познаваме - синигерите, кълвачите, врабчетата, червеношийките, сойките и още някои други видове, не отлитат на юг и остават да зимуват в България. Проблемът е, че на тези птици им е изключително трудно да оцелеят в тези студени месеци, особено когато падне сняг.
Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло, и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семки. Затова БДЗП организира поставяне на хранилки за птици в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси.
За да се включите, трябва само да направите своя хранилка от употребявана пластмасова бутилка, да я поставите на балкона, в двора или в най-близкия парк и редовно да я пълните със слънчогледови семки.
Как да си построим хранилка с подръчни материали
Семенцата трябва задължително да бъдат сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птички, зимуващи по нашите ширини.
Фотогалерия: Да направим хранилка за птици от пластмасова бутилка
Снимка 1
Колкото повече наближава зимата, толкова по-трудно ще е на птичките живеещи в града да си намират храна. Най-трудна става задачата им, когато натрупа снегът.
За да научи детето по-лесно кои птички остават да зимуват през зимата и с какво се хранят те, урокът може да бъде съчетан с изработването на хранилка за птички, която да окачите на балкона или на двора. Така то ще има и стимул да следи кои птички са се престрашили да опитат от зрънцето, което само е сложило.
Снимка 2
За направата на хранилката по идея на Българското дружество за защита на птиците са необходими:
- пластмасова бутилка от минерална вода/ безалкохолно,
- две сухи пръчки, дълги около 20-25 см и широки по сантиметър,
- макетно ножче или ножица,
- връв, дълга - 20-30 см,
- семена.
Снимка 3
В долната част на бутилката се прави отвор с ножица или макетно ножче, който да е достатъчно голям, за да минат пръчките през него.
Снимка 4
Срещу него се прави още един такъв отвор и се промушва пръчката.
Снимка 5
Над нея може да се направят отвори за още една пръчка, така че да има място за повече птиченца.
Снимка 6
На около 4 см над отворите за пръчките се правят по-малки дупки, през които птичките да могат да кълват зрънца.
Снимка 7
Семенцата винаги трябва да са сурови и безсолни, като най-добрият вариант са слънчогледови семки.
Снимка 8
Те се пълнят с фуния през гърлото на шишето, като е нормално в началото докато се пълни през дупките да излизат семенца. Когато шишето е пълно, те си остават по местата.
Снимка 9
До гърлото на шишето се правят две малки дупки, през които се прокарва връзката. Добре е шишето да се окачи на високо и на места, които не са достъпни за котки.
Хранилката може да се декорира с боички (най-добре акрилни) или да се облепи с цветна хартия.
Снимка 10
Добре е децата да знаят, че птиците имат нужда да свикнат с новата хранилка. Понякога може да им е нужна седмица, докато се престрашат да опитат от семенцата. Когато го направят обаче, не трябва да се забравя хранилката празна
Миналата година БДЗП поддържаше над 100 хранилки в цяла България. Те се зареждат ежедневно от наши доброволци и за целта им трябват много семки. Затова и дружеството стартира дарителска кампания в онлайн платформата "За България", където всеки може да дари на БДЗП за закупуването на 500 кг семки, с които да се пълнят хранилките в цялата страна. Можете да направите своето дарение тук.
Защо е важно да помогнем на птиците през зимата?
Толкова сме свикнали с птиците в града, че ги приемаме като фон на нашето ежедневие. Истината е, че от тяхното оцеляване зависим и ние, хората, защото всичко в екосистемата е свързано и без отделните й брънки не може да съществува хармония.
Един пример за това от столицата. Софийските кестени в големите паркове и междублоковите пространства са белите дробове на града, които ни осигуряват така оскъдния чист въздух, прохлада и сянка през лятото. Кестените са дом и на много обитатели – насекоми, гризачи и птици, някои от тях – вредители.
В последните десетина години софийските кестени пожълтяват и листата им окапват още през юни. Това се дължи на опасния листоминиращ молец, който унищожава дърветата.
Син синигер
Единственият му естествен враг, открит до момента, е синигерът – известен природен санитар, който на ден изяжда огромно количество насекоми, равняващо се на собственото му тегло. В периода, докато храни малките си, едно семейство синигери може да изяде няколкостотин килограма насекоми.
Истината е, че синигерът също е засегнат от една доста тревожна тенденция, която констатира БДЗП с проучването си "Мониторинг на обикновените видове птици". Данните му сочат, че през последните шест години:
домашното врабче намалява с 42%
гугутката намалява с 35%
сойката намалява с 30%
косът намалява с 22%
големият синигер намалява с 13%.
Биоразнообразието в града има значение и ни засяга пряко. От всички нас зависи и дали София ще е следващата столица – след Лондон и Париж, където домашните врабчета ще изчезнат напълно.
==============================================
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Къде са врабчетата ...

2 коментара:

  1. Врабчетата са намалели, но още не са съвсем изчезнали. През лятото се виждат да шумолят храстите на големите градски паркове. Всъщност гълъбите са доста повече от врабчетата. Някъде бях чела, че врабчетата са намалели, защото популацията на насекоми в големите градове е намаляла. Не знам точно с какви насекоми се хранят врабчетата, освен с червейчета, но ако се хранеха те и гълъбите с хлебарки, знам, че определено нямаше да има и една хлебарка в София.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз наскоро видях врабчета, но са малко в сравнение с преди години.
      Чудя се къде ли са отишли и защо ние все още седим тук, след като тях ги няма?!?

      Изтриване

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!