biggeorge Lyrics

събота, 29 юни 2013 г.

Директива на ЕК разорява банките!

Директива на ЕК разорява банките!
Истина или лъжа?

=====================Цитат=====================
Ексклузивно: Не плащайте кредитите си! Директива на ЕК разорява банките

Европейската комисия нанесе неочакван удар върху банките. След заседание, проведено в строга секретност и необявено преди това официално, Европейската комисия излезе с директива, забраняваща на банките да преследват неплатежоспособните си клиенти и да начисляват лихви върху кредитите им в рамките на следващите 5 години, съобщава freeallabc.wordpress.com.

Директивата трябва да се приложи незабавно в рамките на целия Европейски съюз.

Това означава, че от утре всеки, който е взел пари на кредит от която и да е банка, оперираща на територията на Евросъюза, може да спре да обслужва кредита си, без да се притеснява, че ще бъде съден, преследван и тероризиран от банковите институции. Единственото, което трябва да направи, е да подаде заявление, че прекратява обслужването на кредита си за следващите 5 години.

Заявлението се подава в три екземпляра - един към банката, отпуснала кредита, един за централната банка на страната от територията, на която е изтеглен заемът, един остава за кредитополучателя.

Този гратисен период, както го нарекоха от Еврокомисията, важи за абсолютно всички видове кредити, независимо дали са изтеглени от частни или юридически лица. Тоест, ако вие сте взели ипотечен кредит, потребителски кредит, имате кредитна карта или друг някакъв кредит, от утре можете спокойно да спрете да го обслужвате.

Настоящата директива прекратява и започналите преследвания на банките срещу лица, които са престанали да изплащат кредита си през последните две години.

От Европейската комисия обосноваха това историческо решение със следните мотиви:

1. Голяма част от кредитите са отпуснати при силно занижени критерии относно платежоспособността на клиентите и то с ясното съзнание за случващото се от страна на банковото ръководство, дори с поощрението му.

2. Настоящата стъпка има за цел да даде глътка въздух на бизнеса като цяло и отделния човек в частност, като разпредели товара на кризата равномерно върху виновниците тя да се случи.

3. Настоящата стъпка трябва да окаже дисциплиниращ ефект върху банковия сектор и да го накара да осъзнае, че ако иска да прави печалби на всяка цена, трябва да е готов да плати социалните последствия от действията си.

4. Настоящата директива трябва да окаже положителен социален ефект върху всички слоеве на обществото и да намали натрупаното обществено напрежение, придобило напоследък застрашителни размери.

Това решение породи изключително гневни реакции сред банковото съсловие включително и в България.

Левон Хампарцумян го нарече недомислица и детски опит за спиране на времето. Той заплаши, че ще организира протести, чрез социалната мрежа фейсбук с единственото искане България да излезе незабавно от Евросъюза, за да могат банките да си приберат дължимите суми: "Ние банкерите не сме виновни, че хората са глупави и алчни и са се налапали с по два-три кредита, заяви г-н Хампарцумян – Ние не сме карали насила никого да взима кредити, всичко това е било изцяло доброволно решение. Не е наша вината, че печелим пари за сметка на глупаците, ако нямаше глупаци нямаше да има и банки. Ние не сме виновни, че глупаците не четат условията при отпускането на кредити или че не ги разбират. Ние не сме виновни за безумието на глупците. Искаме си парите и ще си ги вземем."

Левон Хампарцумян е направил група във фейсбук с името "Да спрем безумието на Европейската комисия". Групата наброява вече близо 500 члена, изцяло от управителните съвети на действащите в страната банки. Те се организират за протестни действия още утре, като смятат да блокират движението пред парламента от 10 до 12 часа.
==============================================
Тази новина истина или лъжа е?
Възможно ли е да се случи нещо подобно?

Ако някой има информация за директивата на ЕК нека да я публикува тук.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Директива на ЕК разорява банките!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!