biggeorge Lyrics

вторник, 15 март 2011 г.

Малко размисли за Япония, България, журналистите, Бойко и света!

Здравейте! Изображение
Усещам,че трябва да се намеся в тази тема,въпреки че се ограничавам от участие в злободневните дискусии.
Да,това,което показват някои хора в България с паниката си е признак за невежество и тотално нежелание за ограмотяване.
Сега малко ще поговоря като специалист и се надявам да не звуча назидателно ... Изображение
Реакторите в старите руски(съветски) АЕЦ-и за от отворен тип.
Това означава,че реакторите и околната среда са в непосредствена близост - в случая с "Чернобил"(и "Козлодуй",примерно) един прозорец дели залата с реактора и турбините от външния атмосферен въздух.
Освен това в реакторите на руските АЕЦ се използват въглеродни пръти(химически чист графит и тежка вода) за контролиране на скоростта за протичане на ядрената реакция.
При самата реакция уран-235 се разпада на торий-231 и хелий-4,а въглерода служи за поглъщане на неутроните на хелия - иначе те въздействат на другия уран и го карат да ускори деленето си.
Във всеки реактор има определен минимум на въглеродни пръти,които винаги трябва да са вътре в реактора,за да забавят ядрената реакция.
Докато в реактора протича деленето,се отделя топлина,която с помощта на тежката вода се пренася извън реактора в първичен кръг.
Чрез топлообмен(конвекция) топлината се предава на вторичен воден кръг,а от там по тръби водата(под формата на пара) стига до турбините.
Те се въртят с няколко хиляди оборота и задвижват турбогенератори,които произвеждат електрическата енергия,която след секунда - две достига до домовете ни по системата от електропроводи.
АЕЦ "Чернобил" е избухнала,защото операторът на централата е извадил и последните въглеродни пръти от реактора.
Направил го е,защото без негово знание друг от техниците е включил не една,а две охлаждащи помпи към реактора. Изображение
Това намалило драстично температурата на реактора и водата,от там се намалила и скоростта на въртене на турбините,а от там и произвежданата електроенергия.
За да достигне нормалните показатели на работа диспечера е извадил и последните пръти,но само след няколко минути техника установил грешката си и спрял втората помпа.
Дипечера е действал така,защото за намаленото енергоподаване е щял да го отнесе от началниците си.
По времето на комунизма служителите в различните елементи на електроенергийните системи(ЕЕС) са били по - скоро войници,отколкото обикновени работници на трудови договори.
Без да си член на ДС или някой от семейството ти да е човек на ДС не е било възможно да станеш инженер в АЕЦ,ВЕЦ,ТЕЦ,подстанция,диспечерско управление или където и да е - някой е трябвало да гарантира за теб,че не си диверсант и няма да навредиш на ЕЕС и на държавата.
Както и да е!
Отплеснах се ... Изображение
Проблема е,че системите в старите АЕЦ са с няколко минутно забавяне на обратната връзка и когато и инженера в контролната зала осъзнал грешката си виждайки колко висока е температурата в реактора,вече е било късно да се направи каквото и да е.
Температурата в реактора е достигнала критични стойности,започнал е процес на топене на урана и горене на въглеродните пръти.
Дори и след като наредил вкарване на всички пръти в реактора реакцията не е можела да бъде спряна и след по - малко от две минути е настъпила експлозията.
Тъй като реакторите от този тип не са под бетонен кожух покрива на централата е бил пробит,а тонове разпрашен уран са излетели в атмосферата.
В други страни по света реакторите се правят по друг начин - около самия реактор има бетонен кожух,който не позволява експлозия и радиоактивния материал няма как да излезе навън.
Залата,в която се намира самия реактор също е от непроницаем бетон,без прозорци.
Това гарантира,че каквото и да стане,радиация в големи количества няма да напуснат централата.
Освен това за охлаждане и забавяне на реакцията се използва само тежка вода или дори обикновена вода(зависи от количеството на уран-235 в общото количество на урана,използван за гориво),водород и т.н.
През 1979 година в Съединените щати в АЕЦ "Three Mile Island" се случва инцидент подобен на този в Чернобил години по - късно.
Реактора е стопен и то само няколко месеца след окончателното построяване и пускането на централата в действие.
Централата е затворена,а този инцидент е послужил на МААЕ да създаде нови изисквания към новостроящите се АЕЦ,така че подобни инциденти да са трудно осъществими. Изображение
За съжаление,зад Желязната завеса тази информация става известна едва след април 1986 г.
В Япония реакторите са от затворен тил.
Експлозиите,на които става свидетели в последните дни са в резултат на огромното налягане на охладителя,с който се опитват да намалят температурата в реакторите.
Самите реактори няма как да избухнат и да освободят огромно количество радиация и радиоактивен материал в атмосферата(колкото и да им се иска на някои български журналисти това да стане реалност!).
Единственото,което може да се случи е реакторите да се стопят,което означава да затворят АЕЦ-и "Фукушима" завинаги.
Ако успеят да ги охладят ще могат да подменят повредените части и АЕЦ-те ще заработят отново или ще бъдат разглобени и деактивирани окончателно,но самите централи и района около тях ще могат да бъдат рекултивирани и възстановени в първоначалния си вид.
Ако обаче се стопят реакторите ще трябва да ги бетонират и капсулират,и да оставят на бъдещите поколения след стотина(или по - скоро хиляди) години да се кахърят с тях.
Няма място за излишна паника особено в България,защото,за да дойде радиация от Япония до нашата територия първо ще трябва да мине над Азия на запад или над Тихия океан,Северна Америка,Атлантическия океан и Европа на изток.
Обаче,за да има радиация където и да е,тя първо трябва да излезе от АЕЦ-и "Фукушима",което няма да стане.
Единственото,което можем да направим е да стискаме палци на японците успешно и бързо да си охладят реакторите,и да си възстановят държавата,след това страшно бедствие.
П.п.:Това дето го написах май няма да се събере в един пост ... следва втора част ... Изображение
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ето и втората част ...
А за българите и спонтанната паника,която обзема всички ... нямам какво да кажа. Изображение
За всичко за виновни хиените,наречени журналисти - направиха хората на луди с глупостите си.
Онзи ден гледах един,който снимаше на една бензиностанция,а зад него шофьорите бибипкаха с клаксони в знак на протест.
На лицето му беше изписано такова задоволство ...
Ако имаше един начин щеше да накара някой да се забие с колата си в бензинова колонка или да се самозапали,за да могат с оператора да снимат горящия му труп ...
За съжаление,журналистите са като бесни кучета,които ръфат "труповете" на новините,докато нищо не остане. Изображение
За единия рейтинг са готови на всичко ...
Гледах новините,в които съобщиха за японските АЕЦ - първо казаха,че е имало експлозия,че е изтекла радиация и след това(под мустак) смотолевиха,че нямало нищо опасно.
На хора живяли в комунизма това им звучи по следния начин:"Централите избухнаха,всичката радиация излезе навън и скоро ще умрем като кучета.Но няма нищо опасно ... вервайте ни!"
Онзи ден един американски учен се раздрънка за оста на Земята.
То е ясно,че това не е новина,но нашите медии го раздухаха все едно след пет минути Земята ще се разбалансира и всички ще изхвърчим от нея заради центробежните сили и клатенето.
Е,моля ви се,три дни да ни говорят как оста на Земята се изместила първо с 8 сантиметра,а след това със 17 сантиметра ... дразнещо е.
Аз знам за какво става дума,но 99 % не знаят и ще си помислят,че края на света наистина идва. Изображение
Накрая все пак казаха,че това с изместването нищо не значи,не е от особено значение за живота ни за напред и е просто поредната косвена новина свързана със земетресението в Япония,но то три дни като ти набиват,че оста е отишла "по дяволите" надали някой ще им повярва,че това "нищо не значи".
Вместо да говорят за човешката трагедия,за хората в Япония,за мащабите на бедствието и за помощта,която трябва да им окажем,те дрънкат глупости - новини,които са залъгалки за слаби,възприемчиви и податливи на влияние умове.
И с тъпите си рекламни шапки преди да започнат да говорят за Япония само губят ефирно време.
Както и да е.
А преди тази трагедия да се случи,три дни обясняваха на бабите по селата как да набират номера на хоремага и на кметството по новата система с кода на селото отпред.
Много беше забавен опита на журналистите да изфабрикуват водеща новина от нищото - снимаха една баба,която звънеше на съседката,за да изпробва как действа телефонната система.
Боже,колко интересно.
Преди години бях телеманиак - не спирах телевизора.
За последните 5 - 10 години успяха да ме откажат да гледам телевизия ... изобщо. Изображение
Ако не са разните филми,които от време на време дават изобщо няма да го пускам.
Не ми се гледат и новините,а ми бяха любимата част от телевизионната програма.
А и медиите се напълниха с едни гъзолизци ... лижат където,когото и каквото могат,за да се издигнат.
Преди няколко дни Бойко излезе и се изказа по някакъв проблем,да се чуди човек защо му излъчват простотиите?!? Изображение
Вчера - пак.
Днеска - отново.
А,бе,тоя е голям капацитет - най - накрая заяви,че за всичките ни проблеми е виновен светът,който отивал "на майната си" и ако зависело от него той щял да го "оправи",но,за съжаление(на Бойко,не на света,света естествено се радва,че "оправянето" му не зависи от Бойко!),това "не било в неговите ръце".
Ех,как ми се иска Бойко да стане не Президент на България,а Президент на Света!
Това вече е една достойна позиция за неговите възможности - така ще може да се разгърне на максимум,да покаже способностите си да "оправя" където,когото и каквото свари.
Мечти,мечти!
П.п.:Спрете да пиете йод,защото ще се повредите сериозно.
Прекаляването с йод води до отслабване и базедова болест,и е също толкова опасно колкото и пълната му липса в човешкия организъм.
Всяко лекарство приемано в големи дози става отрова!
А и няма защо да пиете йод.
И да дойде радиация от някъде,то си има специални лекарства,с които се оправят пораженията,а не да се наливаш с йод до припадък.
Ох,писна ми от простотията! Изображение Изображение
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Източник:Япония паникьоса бургазлии- изкупиха йода

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!