biggeorge Lyrics

неделя, 13 март 2011 г.

Часът на Земята 2011!




Часът на Земята 2011 - 26 март (събота), 20.30 ч.

Какво е "Часът на Земята"



Изключи светлината, включи се

Четвъртото издание на "Часът на Земята" ще се случи на 26 март 2011 (събота), 20.30 ч. Вижте официалния видеоклип на "Часът на Земята 2011".

Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.

"Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.

През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.

През 2009 г. в "Часът на Земята" се включиха един милиард души в 4189 града в 88 държави.

През 2010 г. «Часът на Земята» подобри рекорда си, защото в инициативата участваха 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията „Дейвис” в Антарктика.

През 2011 г. идеята е да бъде насърчен всеки от нас да направи първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот и след датата 26 март, на която официално ще се състои "Часът на Земята".

Официалният видеоклип на "Часът на Земята 2011" в You Tube:



Официалният видеоклип на "Часът на Земята 2011" в Vbox7:





По време на „Часът на Земята 2011” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата - Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело "Ландън Ай" в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви: "Посланието на "Часът на Земята" е просто. Климатичните промени тревожат всички нас. Решенията са ясни и по силите на хората, обществата, компаниите и правителствата по цялото земно кълбо. "Часът на Земята" е както предупреждение, така и лъч надежда.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Източник:Часът на Земята 2011 - 26 март (събота), 20.30 ч.

Как се включва България



Какво ще се случи на 26 март 2011 г.?

Предстоят концерти в самия "Час на Земята" в София и Перник.

„Часът на Земята” в България се провежда под патронажа на г-жа Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия. Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, са сред официалните „посланици” на „Часът на Земята”.

София, Бургас, Русе, Плевен, Благоевград, Видин, Враца, Перник, Добрич, Разград, Асеновград, Своге, Белоградчик, Трявна, Балчик, Белене, Две могили, Лом и Севлиево потвърдиха участие в "Часът на Земята 2011" на WWF.

Националното сдружение на общините в Република България официално подкрепя "Часът на Земята" и призова членовете си да се включат.

В София ще притъмнее фасадното осветление на Народния театър "Иван Вазов", Археологическия музей, хотел "Шератон", Гранд хотел София.

Междувременно се гответе за серия едновременни концерти на закрито в София и Перник в самия "Час на Земята" - събота, 26 март 2011, от 20,30 ч. с участието на Калин Вельов, Миленита, „Д2”, „Тролите”, Антони Дончев, Марина Господинова и Венцислав Благоев, които ще се представят акустично и на приглушена светлина.

Очаквайте скоро и подробности за фотоконкурса ""Часът на Земята" около мен".



През 2010 г. участваха 44 български града

Угаснаха общински сгради, паметници, църкви и площади

"Часът на Земята 2010" освен София затъмни още:
Асеновград, Белене, Белоградчик, Благоевград, Бургас, Бяла, Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Велинград, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Гулянци, Две могили, Добрич, Долна Митрополия, Исперих, Козлодуй, Котел, Кюстендил, Ловеч, Лом, Несебър, Никопол, Плевен, Пловдив, Попово, Разград, Разлог, Русе, Своге, Севлиево, Сливен, Смолян, Стара Загора, Троян, Трявна, Търговище, Хасково, Ценово, Чипровци, Шумен.

Угаснаха светлините по фасадите на поне една общинска сграда, паметник или друго популярно място, както и всички останали светлини без отношение към пряката безопасност на гражданите.

Вижте снимки от събитията в България.

Сгради в София, които угаснаха за „Часът на Земята 2010”:
Народно събрание – сградите на пл. "Батенберг" и пл. "Народно събрание", Министерски съвет, администрация на президента, Министерство на околната среда и водите, Министерство на транспорта, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Народен театър „Иван Вазов”, Театър на българската армия, театър ”Сълза и смях”, Национална художествена галерия и Етнографски музей, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Национална художествена академия, Национален архелогически институт и музей, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, катедрален храм „Александър Невски”, църква „Св. Неделя”, църква „Св. София”, Руска църква, Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, паметник на Цар Освободител, паметник на Васил Левски, Гранд хотел София, НДК, ЦУМ, БНБ, банка BNP Paribas, магазини и светещи реклами на „Глобул” и „Германос”, "Бизнес парк София", централа и офиси на "Овергаз", светещи реклами на "Кока Кола", бар "Casa de Cuba", бирхале "Амстердам", ресторантите "Mediterraneo", "Torό", "The Sushi Bar", "La Piccola Casa" и "Hamachi", "Бар на края на вселената", ресторанти "Happy".

Известни места по света, които угаснаха за „Часът на Земята 2010”:
Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Бъкингамският дворец, часовникът Биг Бен и "Даунинг Стрийт" 10 в Лондон, Акрополът в Гърция, Наклонената кула в Пиза, фонтана Ди Треви в Рим, четири от петте най-високи сгради в света, включително извисяващата се на 800 метра Бурж Калифа в Обединените арабски емирства, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима, Забраненият град в Пекин, египетските пирамиди.

Официални лица на "Часът на Земята 2010" в България бяха британският посланик Н.Пр. Стийв Уилиамс и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Източник:Как се включва България

Какво да правим на тъмно за един час ;-)



- Регистрирайте се на международния интернет сайт на "Часът на Земята" на WWF, където може да отбележи какво смятате да промените след 26 март - да карате повече колело, да смените крушките с енергоспестяващи, да направите топлоизолация на апартамента или да използвате повече градски транспорт вместо личен автомобил...

- Поставете банери за "Часът на Земята" на сайта си или блога си с размери 300х250 и 728х90.

- Изпратете картичка за климатичните промени, изработена безвъзмездно за WWF от екип от международни дизайнери. Може да я включите в социалните мрежи като Facebook, в които сте регистрирани.

- Скоро ще може да свалите безплатни приложения за вашия мобилен телефон, за да бъдете в час с последните развития около "Часът на Земята".

- Участвайте във фотоконкурса ""Часът на Земята" около мен". Снимайте какво се случва преди и по време на инициативата във вашия град, квартал, жилищен комплекс или село. Изпратете ни снимките на емейл: kampania@wwfdcp.bg. Не забравяйте да ги направите от едно и също място и един и същ ъгъл преди и по време на "Часът на Земята", за да си личи разликата. Може да спечелите една от тениските на "Часът на Земята 2011", а ние ще поставим най-добрите снимки на българския сайт на WWF.

- Качете вашите видео клипчета от "Часът на Земята" в YouTube или VBox7 и ни изпратете линка на емейл: kampania@wwfdcp.bg, за да сложим най-добрите на българския сайт на WWF.

- Предложете на любимия си ресторант, пицария или бар да организира специална вечеря на свещи или да обяви "happy hour", в който да предлага - например - безалкохолни коктейли със сертифицирани био съставки.

- Запалянковците могат да организират конкурс по табла или шах на светлината на фенерчета или пък да играят с челници на "летяща чиния" с фосфоресциращо фризби. Преди да се включите в забавленията се уверете, че теренът е добре разчистен, за да няма опасност от сблъсквания с други предмети или приятели ;-)

Ето какво още са правили хората по време на минали издания на "Часът на Земята":

- киновечер с приятели
- игра на криеница с фенерчета
- рисуване със светлина
- куклен театър на сенките с фигури, изрязани от картон
- медитация на светлината на екзотични свещи
- специален онлайн фенер за "Часът на Земята"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Източник:Какво да правим на тъмно за един час ;-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!