biggeorge Lyrics

понеделник, 22 януари 2024 г.

Собствениците на Vbox7 скриха всички потребителски клипове, за да избегнат съдебни дела с носителите на авторските права

Собствениците на Vbox7 скриха всички потребителски клипове, за да избегнат съдебни дела с носителите на авторските права

Новото лого на Vbox7.com


Днес си влязох в профила във Vbox7 и установих, че всичките ми видеоклипове са заключени като лични клипове.
Всички сайтове цитират една и съща новина:
Vbox7 изтри всички потребителски клипове, за да ''уреди авторските права''
На 15 януари Vbox7 изтри всички потребителски клипове, качени на сайта от 2006 г. насам. Клиповете продължават да са достъпни за гледане, но само за лично ползване от съответните потребители, заявиха пред OFFNews от екипа.
Vbox7 e българска цифрова видео развлекателна платформа, създадена в края на 2006 г. от Богомил Павлов. През 2007 г. НетИнфо купува сайта. Оттогава Vbox7 е част от портфолиото на Нова Броудкастинг Груп - една от най-големите дигитални медийни и технологични компании в страната.
На сайта на Нова телевизия Vbox7 е описан като платформа за видео съдържание "таргетирана към аудиторията от милениъли и Gen Z поколението".
За изтритите клипове алармира Борислав Маринов в програмистката Фейбук група DevBG. Той написа, че без предупреждение са били изтрили всички клипове на сайта, качени от потребители. Според Маринов това съставлява 99% от съдържанието на Vbox7 от 2006 г. до началото на 2024 г.
"Запазени са само клипове от партньорските канали - със значка AVT, THE или PART. За един момент милиони видеа бяха изгубени. Има ли начин как да бъде направи петиция, да се организира подписка, да се напише общо писмо или каквото и да е, за да подтикнем НетИнфо да ги възстановят под някаква форма", пита той.
Борислав Маринов пише още, че "макар и позамрял" през последните години, Vbox7 е истински феномен, капсула на времето и неизменна част от българското интернет пространство. "Редно е да бъде съхранен", призовава той.
OFFNews се свърза с пиар екипа на Нова Броудкастинг Груп, която е собственик на НетИнфо. Оттам потвърдиха новината.
"Действително, считано от 15.01.2024 г. всички клипове, които нямат значки и представляват user generated content, не са публично достъпни на платформата Vbox7.com. Същите не са изтрити като продължават да са достъпни за личен преглед и ползване от съответните потребители, които са ги качили в профилите на всеки от тях.
В съвременното почти изцяло дигитално общество поддържането на UGC уебсайт е все по-трудно с оглед множество претенции, касаещи авторството. В тази връзка, предприемането на конкретната стъпка е продиктувана от желанието ни съдържанието на сайта да бъде с изцяло уредени авторски права. Всеки потребител има възможност да се запознае с условията на Партньорската ни програма, като при заявка по нея екипът ни преценява дали съответният потребител отговаря на условията за монетизация или за получаване на значки AVT или THE (с оглед типа съдържание, което качва)."

Между другото сред всичките ми клипове имаше и авторски такива, които съм правил със собствените си ръце, а не съм ги копирал от другаде, но и те са заключени.
Мога да кажа, че е жалко това, което се случва.
След като обикновените потребители не печелят пари от съдържанието, което са качили, то и авторските права не са нарушени.
Само в САЩ и Западна Европа качването и споделянето на чуждо съдържание е нарушение на авторски права.
През последните 30 години в западните страни и в САЩ имаше случаи на съдебни дела за милиони долари срещу обикновени хора свалили една mp3-ка от Интернет.
В България ситуацията беше различна - ако не печелиш пари от чуждо съдържание, не си нарушил закона и беше позволено да се споделя всичко, стига да не монетизираш съдържанието си.
Все пак 10 % данък от нула приходи от чуждо съдържание, пак си остава нула.
Предполагам, че откакто Нова Броудкастинг Груп закупиха Нет Инфо през 2015 г. е имало съдебни дела срещу Vbox7, за да ги принудят в крайна сметка да заключат всички видеоклипове.
Което означава, че виновните за случващото се в момента с Vbox7 са лейбълите и филмовите компании.
Най-вероятно и политиците от сглобката имат пряко участие.
Те изпълняват нарежданията на посолството на САЩ в България, което от 15 години иска да се отърве от два сайта - Vbox7 и Zamunda.
Сега става така че в Интернет има повече цензура отколкото преди 1989 г. и през 90-те, когато хората си разменяха видео- и аудиокасетки.
Това е крайният резултат от управлението на диктаторски мислещите хора в българската политика.
Най-жалкото е, че в резултат на заключването на видеоклиповете на обикновените потребители още повече ще спадне посещаемостта на Vbox7.
Също така ще намалее популярността на всички български изпълнители, което ще срине музикалния бизнес в България.

Тук искам да отбележа, че аз и всички останали обикновени потребители на Vbox7 сме прекарали хиляди човекочасове лично време в този сайт да конвертираме и качваме съдържание, за което никой и стотинка не ни е платил.
Ако лейбълите и филмовите компании трябва да ни компенсират труда, ще им се наложи да ни платят милиони левове.
Но това, което се случи във Vbox7 през януари 2024 г. обяснява защо от ноември 2023 г. YouTube е пълен с реклами.
Вероятно така наречените "компании носители на авторски права" са вдигнали цените са разпространение на съдържанието им в Интернет.
Затова и YouTube се опитват да увеличат приходите си от реклами.
Затова и Vbox7 скрива цялото си съдържание, за да избегне претенциите на алчните лейбъли.

Това, което Борислав Маринов иска няма как да стане:
"Има ли начин как да бъде направи петиция, да се организира подписка, да се напише общо писмо или каквото и да е, за да подтикнем Нет Инфо да ги възстановят под някаква форма?"
Нет Инфо е частна компания собственост на Нова Броудкастинг Груп.
Корпорациите вземат корпоративни решения, които са добри за бизнеса - да няма дела за авторски права и да няма дразнители на лейбъли, филмови компании и политиците от управляващата клика.
Така че заключването на цялото видеосъдържание във Vbox7 качено от 2006 г. до 2024 г. фактически е края на този сайт, като място за видеосподеляне.
Сега Vbox7 се превръща в копие на NovaPlay.
Това е добре за Нова Броудкастинг Груп, но не и за обикновените потребители.
Но на никого не му пука за обикновените потребители, така че няма смисъл да се ядосваме.
Вървим уверено към цифрова диктатура или криптофашизъм.
В някакъв момент може да се окаже, че няма разлика между държави като Русия, Китай, Северна Корея и Европейския съюз.
Започвам да си мисля, че беше грешка да влизаме в ЕС и НАТО.
Преди да влезем в тези две организации имаше повече свобода на словото и свобода на мисълта.
Накрая искам да припомня още нещо:
В самото си начало Интернет е създаден за свободно споделяне на информация между потребителите.
Интернет не е създаден, за да могат една малко група хора да печелят пари от съдържание, чийто авторски права те държат, но те самите не са създали.
Вярно е, че Интернет се превърна в помийна яма след като всички хора на Земята се сдобиха със смартфони и куцо и сакато има достъп до Мрежата, за да излива простотията си публично.
Но това, че всички хора на планетата ежедневно са в глобалната мрежа не значи, че Интернет трябва да се превърне в тиранично копие на реалността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!