biggeorge Lyrics

сряда, 31 януари 2024 г.

Управляващите нацисти от сглобката ли са виновни, че Vbox7.com ще скрие всички клипове?

Управляващите нацисти от сглобката ли са виновни, че Vbox7.com ще скрие всички клипове?
Промени в Закона за авторското право и сродните му права направени от "не-коалицията" прецакват Vbox7.com и Videoclip.bg!


Логото на Vbox7.com


Днес установих, че съм получил имейл от Vbox7.com.
Той е със следното съдържание:

Важно съобщение, касаещо съдържанието

Уважаеми потребители,
Считано от 15.01.2024 г. и във връзка с промени в ЗАПСП, всички видеа, които представляват User-generated content (UGC) с неуточнени авторски права няма да бъдат публично достъпни на платформата Vbox7.com, като ще бъдат достъпни само за личен преглед и ползване от потребителите, които са ги качили в личните им профили след успешен вход.

Единствено изключение е допуснато за периода от 22.01.2024 г. до 22.02.2024 г., когато всички видеа, независимо от това дали са с уточнени авторски права или не, ще бъдат достъпни за публичен преглед, освен ако потребителите сами не са избрали различен режим.

След посочения едномесечен прозорец, за публично преглеждане ще са достъпни само видеа със значки AVT, THE или PART, както и отделни видеа, за които макар и да не са в канал със значка, съответният потребител, който ги е качил докаже пред VBOX7, че притежава авторски права или разрешение от автора за публично споделяне на съответното видео в платформа за видеосподеляне каквато е Vbox7.com.

Подробности за промяната може да прочетете в блога на Vbox7.com
Достъп до лично видео съдържание без уточнени авторски права (или какво става с Vbox7 след 15.01.2024 г.)

Месец между минало и бъдеще

Повече информация за Партньорската програма и значките
Партньорска програма

Как да получа авторска значка?

При каквито и да е въпроси относно промяната, не се колебайте да се свържете с екипа на Vbox7.com през контактната ни форма https://www.vbox7.com/contact/.

С уважение,
Екипът на Vbox7.com


Разгледах линковете, който екипа на Vbox7.com е предоставил в писмото и попаднах на следното изречение:
"Причините за настъпилите промени са много и няма да ги посочваме подробно, защото много малко са тези, които действително се вълнуват от промените в законодателството, които са факт."

Започнах да ровя в Интернет и да търся дали има промени в Закона за авторското право и сродните му права.
Оказва се, че управляващите нацисти от сглобката са приели Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права от 1 декември 2023 г.
Управляващите нацисти от сглобката са създали "специален член" 22б в Закона за авторското право и сродните му права, който спокойно можем да наречем член "Vbox7".
Този член е насочен директно срещу сайтовете за споделяне на видеоклипове - Vbox7.com и Videoclip.bg.
В този член е уточнено, че съдържание без уредени авторски права качено в сайт като Vbox7.com и Videoclip.bg или трябва да бъде скрито, или трябва да бъде премахнато.
На практика управляващите нацисти от сглобката искат да закрият Vbox7.com и Videoclip.bg
Дори и всички потребители на Vbox7.com да излезем на протест пред Народното събрание, управляващите нацисти няма да ни обърнат внимание.
Нацистите от сглобката имат мнозинство в Народното събрание и няма да премахнат член 22б от Закона за авторското право и сродните му права.
Дори и да се опитаме да нахлуем вътре в Народното събрание, за да променим лично закона най-много да да си изядем боя от полицията.
Ние, обикновените потребители, сме безгласни букви, мамка му!
Vbox7.com и Videoclip.bg също са тотално прецакани.
Единственият вариант е някой да съди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че са му нарушени човешките права, защото няма свободен достъп до колекцията си от любими видеоклипове, които е събрал във Vbox7.com.
Никой от обикновените потребители не е спечелил и стотинка от съдържанието, което е качил във Vbox7.com.
Всички сме създавали колекции от любими видеоклипове, които харесваме и обичаме да гледаме.
И сме го правили за забавление, а не за пари.
Същите видеоклипове във Vbox7.com и Videoclip.bg са качени на много други места със свободен достъп, включително YouTube.
Съдържанието в YouTube е публично достъпно и свободно за споделяне.
С действията си управляващите нацисти от сглобката унищожават българското онлайн пространство превръщайки го в криптофашистка диктатура, прикрита зад защита на авторските права.

Нещо повече - с промените внесени със Закона за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права от 1 декември 2023 г. се спира работата и на Читанка.инфо/Моята библиотека.
Сайтът от създаването си е обект на атаки от страна на българските издателства и техните организации като „Асоциация българска книга“.
Противниците на сайта заемат позиция, че има нарушаване на авторските права, поради възможността за свободен достъп до текста на произведенията.
През 2020 година един от собствениците на иззет десет години преди това сървър осъди България в Европейския съд по правата на човека.
Съдът в Страсбург установява, че няма нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права.
Основанието е, че Законът разрешава „възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели“.


В този ред на мисли рано или късно управляващите нацисти ще поискат да закрият библиотеките и читалищата.
През последните три десетилетия Посолството на САЩ в България имаше огромен проблем с обществените библиотеки и читалищата в България, които дават свободен достъп до книги, учебници, вестници и списания.
Неведнъж американски посланици са предявявали претенции, че България трябва да закрие всички обществени, училищни, университетски библиотеки и читалища.
В САЩ библиотеките не дават достъп до актуални книги, учебници, вестници и списания, заради рестриктивните закони защитаващи авторските права на издателствата.
Затова и американците са тъпи, полуграмотни, малоумни наркомани и алкохолици.
Целта на управляващите нацисти от сглобката е да превърнат българите в същата аморфна наркоманизирана и алкохолизирана маса.
Подрастващите поколения вече са унищожени, след като ГЕРБ съсипаха българското образование от 2009 г. до днес.
Остава да бъдат унищожени и възрастните поколения с някоя война и България ще бъде ликвидирана.

За финал ето какво гласи новосъздадения член 22б от Закона за авторското право и сродните му права:

Използване от доставчици на онлайн услуги за споделяне на съдържание

Чл. 22б. (Нов - ДВ, бр. 100 от 2023 г., в сила от 01.12.2023 г.) (1) Предлагането на електронен достъп до произведения, качени от потребителите на онлайн услуга за споделяне на съдържание, се извършва от доставчика на услугата, за което той трябва да получи разрешение от носителите на права.
(2) Разрешението по ал. 1 обхваща и:
1. действията по възпроизвеждане на произведението, в рамките на онлайн услугата за споделяне на съдържание, за целите на предлагането на електронен достъп;
2. действията в рамките на полученото разрешение, извършвани от потребителите на онлайн услугата за споделяне на съдържание, ако те действат с нетърговска цел или не генерират значителни приходи.
(3) Независимо от предвиденото в предходните алинеи, ако потребителят на онлайн услугата за споделяне на съдържание има право да предлага електронен достъп до качените от него произведения, то обхваща и попадащите в рамките му действия на доставчика на онлайн услугата за споделяне на съдържание.
(4) Член 16, ал. 1 от Закона за електронната търговия не се прилага за действията по този член на доставчик на онлайн услуга за споделяне на съдържание. Това изключване не се отнася за действия на доставчиците на онлайн услуги за споделяне на съдържание за цели, които попадат извън обхвата на този член.
(5) За предлагането на електронен достъп по този член без необходимото разрешение отговорност носи доставчикът на онлайн услугата за споделяне на съдържание, освен ако докаже, че едновременно е:
1. положил всички възможни усилия за получаване на разрешение;
2. положил всички възможни усилия в съответствие с високите секторни стандарти за дължима професионална грижа, за да гарантира, че конкретните произведения, за които носителите на права са му предоставили съответната и необходима информация, не са налични в онлайн услугата за споделяне на съдържание;
3. действал без забавяне, след като е получил достатъчно обосновано уведомление от страна на носителите на права, за да преустанови достъпа до или да премахне от уебсайтовете си произведенията, за които е постъпило уведомлението, и е положил всички възможни усилия за предотвратяване на бъдещото им качване в съответствие с т. 2.
(6) При преценка за наличието на условията за освобождаване от отговорност по ал. 5 се спазва принципът на пропорционалност, като се вземат предвид и следните елементи:
1. видът, аудиторията и обемът на услугата, както и видовете произведения, качени от потребителите на услугата;
2. наличието на подходящи и ефективни средства и тяхната цена за доставчиците на услуги.
(7) Действително новосъздаден доставчик на онлайн услуги за споделяне на съдържание носи отговорност за предлагането на електронен достъп по този член без необходимото разрешение, освен ако докаже, че едновременно е:
1. положил всички възможни усилия за получаване на разрешение;
2. действал без забавяне, след като е получил достатъчно обосновано уведомление от носителите на права, за да преустанови достъпа до произведенията, за които е постъпило уведомлението, или за да свали тези произведения от своите уебсайтове.
(8) Когато средният месечен брой на отделните посетители на доставчик на услуги по ал. 7 надвишава 5 000 000 посетители, изчислени въз основа на предходната календарна година, за да се освободи от отговорност, той трябва да докаже и че е положил всички възможни усилия за предотвратяване на бъдещо качване на произведенията, за които са постъпили уведомления, и носителите на права са предоставили съответна и необходима информация.
(9) Доставчиците на онлайн услуги за споделяне на съдържание предоставят на носителите на права по тяхно искане подходяща информация относно функционирането на техните практики във връзка с действията по ал. 5, 7 и 8. Когато е дадено разрешение по ал. 1, доставчиците на онлайн услуги за споделяне на съдържание предоставят на носителите на права информация относно използването на произведенията, за което е дадено разрешение.
(10) Разпоредбите на този член не засягат и не ограничават прилагането на глава пета, както и на други основания за използване без разрешение, предвидени в закон. Прилагането на този член не води до предотвратяване на наличието на произведения, качвани от потребители, които не нарушават авторското право и сродните му права, включително в случаите, в които е допустимо свободно използване и доставчикът на онлайн услуги за споделяне на съдържание няма право да блокира или да премахва такова съдържание на основание на този член. Доставчикът на онлайн услуги за споделяне на съдържание включва в общите си условия информация за възможностите за допустимо свободно използване на произведения в съответствие с действащото законодателство.
(11) Доставчикът на онлайн услуга за споделяне на съдържание включва в общите си условия и осигурява прилагането на бързи и ефективни процедури за подаване на жалби от потребителите на услугата му и за разрешаване на спорове, свързани с преустановяване на достъпа до или премахването на произведения, качени от тях. Общите условия съдържат и информация за адрес и електронен адрес за подаване на жалба, срок за разглеждане на жалбата и за връщане на отговор по същия начин, по който е постъпила жалбата. Отказът да се уважи жалбата се мотивира.
(12) Когато носители на права поискат да бъде преустановен достъпът до техни конкретни произведения или тези произведения да бъдат премахнати, те трябва надлежно да обосноват искането си.
(13) Жалбите, подадени по реда на ал. 11, се разглеждат без ненужно забавяне, а решенията за преустановяване на достъпа до или за отстраняване на каченото съдържание подлежат на човешка преценка.
(14) Когато не се постигне споразумение по реда на ал. 11, страните може да разрешат спора чрез медиация съгласно чл. 94ю и 94я.
(15) Независимо от механизмите за защита по ал. 11 и процедурата по медиация по ал. 14, когато във връзка със спорове по този член потребителите се позовават на разрешение или на допустимо свободно използване, всяка от страните може да отнесе спора до компетентния съд.
(16) Не се считат за доставчици на онлайн услуги за споделяне на съдържание по смисъла на този член доставчици като:
1. онлайн енциклопедии с нетърговска цел;
2. образователни и научни хранилища с нетърговска цел;
3. платформи за разработване и споделяне на софтуер с отворен код;
4. доставчици на електронни съобщителни услуги;
5. платформи за онлайн търговия;
6. доставчици на услуги "в облак" между предприятия;
7. доставчици на услуги "в облак", които позволяват на ползвателите да качват съдържание за собствена употреба.
(17) Разпоредбите на този член не засягат и не ограничават прилагането на чл. 17 от Закона за електронната търговия.
(18) Прилагането на този член не трябва да води до идентифициране на отделни потребители. Предоставените лични данни се обработват в съответствие с изискванията за тяхната защита.
(19) Доставчик на онлайн услуга за споделяне на съдържание е положил всички възможни усилия за получаване на разрешение по ал. 1, ако е започнал преговори с организациите за колективно управление на права по глава единадесет "и" или с други правоносители, като се отчитат видът и обемът на съдържанието, което преобладава в услугата на съответния доставчик. Доставчик на онлайн услуга за споделяне на съдържание е положил всички възможни усилия и в случаите, когато надлежно е установил, че такова разрешение не е необходимо, включително защото правото за използване се притежава или е било предоставено на потребителя или на доставчика на онлайн услуга за споделяне на съдържание, или е въз основа на законно право на свободно използване.
(20) Разпоредбите на този член не се отнасят до компютърните програми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!