biggeorge Lyrics

петък, 30 декември 2022 г.

Христо Грозев, Русия и Белингкат - кои са участниците и каква е тяхната роля в този "спектакъл"?

Христо Грозев, Русия и Белингкат - кои са участниците и каква е тяхната роля в този "спектакъл"?


Христо Грозев


На 26 декември 2022 г., понеделник, Христо Грозев беше обявен за издирване от Русия.
В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че Грозев е издирван за нарушаване на "член от Наказателния кодекс на Руската федерация", като не става ясно какви точно са предполагаемите нарушения.

Но кой всъщност е Христо Грозев?
Според Уикипедия Христо Грозев е български разследващ журналист, медиен експерт и медиен инвеститор.
Разбира се, той не е нито едно от тези неща.
Христо Грозев, както го нарича Петър Волгин в публикация в профила си във Фейсбук, е "един обикновен интригант, човек на западни специални служби, момче за изпълнение на поръчки, провокатор или обикновен лъжец. Обаче със сигурност не е журналист, да не говорим за разследващ.".

На 27 декември 2022 г., вторник, стана ясно, че посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана на разговор в Министрество на външните работи (МВнР).

На 28 декември 2022 г., сряда, Христо Грозев даде интервюта за Би Ти Ви и Нова телевизия.
Той каза, че не знае какво е обвинението срещу него в Русия.
"С нетърпение очаквам да разбера в какво съм обвинен“, каза Грозев.
Грозев каза, че е наел руски адвокат, който също не може да разбере какви са обвиненията срещу него.
"Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас", каза Грозев.
По думите му не е нужно да се търси причина в случаите, по които работи в момента.
„Те действат бавно. Имат дълга памет и не прощават“, каза Грозев.

Елеонора Митрофанова


На 29 декември 2022 г., четвъртък, българското външно министерство изрази официален протест пред руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова заради решението на Москва да обяви за издирване българския гражданин Христо Грозев, но тя не се впечатли и за пореден път демонстрира арогантност, като "успокои", че журналистът не е заплашен, а само предупреден да не посещава Русия.
Нищо не заплашва Христо Грозев, казваме му просто не идвай в Русия, каза Митрофанова в изявление след срещата ѝ в българското външно министерство.
Тя бе извикана да даде обяснения, след като стана ясно, че българският разследващ журналист Христо Грозев е включен в списъка за федерално издирване от Русия.
В характерния си стил Митрофанова каза, че няма информация защо търсят Грозев, но уточни, че го търсят само в Русия.
"Той си живее някъде и ще продължава да живее. Нищо не го заплашва. Още веднъж, за него това означава "Повече не идвай тук. Той може да ходи където си иска", каза Митрофанова след срещата, която продължи около 30 минути.
Въпреки че от няколко дни е ясно за издирването на Грозев, Митрофанова посочи, че не се знае какво е конкретното обвинение.
""На сайта на руското МВР никога не се описват конкретните обвинения срещу лица, обявени за издирване. Процедурата е такава, че следователят, който води конкретно дело, може да обяви гражданин за издирване. И това не е централизирана информация. И затова е важно вашето МВР да отправи запитване до нашето вътрешно ведомство, за да се изясни ситуацията", посочи тя.
По-късно от руското посолство съобщиха, че по време на срещата е било посочено, "че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, независещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му".
"Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот", посочиха от руското посолство.
Грозев предполага, че е преследван от Москва заради работата си около опита за отравяне на руския опозиционер Алексей Навални и по други подобни случаи от последните години.
Разследванията на журналиста за базирания в Нидерландия сайт "Белингкат" често са насочени срещу режима в Русия.
В началото на годината Христо Грозев стана изпълнителен директор и председател на борда на базирания в Нидерландия разследващ сайт Белингкат.
Сайтът се занимава с анализ на данни.
Той е основан през 2014 г. от от британския блогър Елиът Хигинс.
Сайтът привлече вниманието на руските власти след публикуване на разследването по случая свалянето на полет MH17 на авиокомпания "Малайзия Еърлайнс" над Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души.

Логото на Белингкат


И така стигаме до най-логичния въпрос: разследващ сайт ли е Белингкат или е просто поредния пропаганден рупор на колективния Запад?
Първото, което направих, за да разбера що за сайт е Белингкат беше да проверя финансите им.
Исках да знам кои са организациите, които им дават пари и в чия полза работи Белингкат.
Отворих сайта Белингкат на страницата, на която разказват сами за себе си.
Там има секция наречена "Финансиране и партньорства".
В нея пише следното:
В момента Белингкат получава грантове от следните организации:
1. Фондация "Адезиум"
2. Фондация "Алфред Ландекер"
3. Фондации "Civitates"
4. ЕС
5. Холандската лотария с пощенски код
6. Тръст "Сигрид Раусинг"
7. Фондация "Демокрация и медии"
8. Фондация на шведските пощенски кодове
Белингкат не търси и не приема финансиране и дарения директно от което и да е национално правителство.
Белингкат може да иска или приема дарения от международни или междуправителствени институции като Европейската комисия или ООН.
Белингкат може да приеме или поиска финансиране, което се разпространява от частна фондация, която приема държавни средства, стига да е независима от което и да е национално правителство.
Няма да позволим каквито и да е отношения на финансиране да ни възпрепятстват да критикуваме органи, които предоставят средства, да разкриваме всякакви неправомерни действия, в които тези органи могат да бъдат замесени или да повлияят на нашата редакционна независимост.
Около 35% от бюджета на Белингкат в момента се събира от семинари, провеждани от Белингкат през цялата година и по целия свят.

Но тези хвалебствени думи, които Белингкат са написали сами за себе си, се оказват въздух под налягане.
Както се оказа впоследствие Белингкат е финансиран от контрагенти на разузнаването на САЩ и Обединеното кралство, които са помагали на екстремистите в Сирия.
От стартирането си през юли 2014 г. самопровъзгласилият се уебсайт за разследвания с отворен код Белингкат се утвърди като любимец на основните западни медии, с гмуркането си в предполагаемите атаки с химическо оръжие на сирийското правителство и операциите на руското разузнаване, обсипани с похвали и бляскави награди.
Въпреки че яростно настоява, че е независим от влиянието на правителството, Белингкат се финансира както от Националния фонд за демокрация на правителството на САЩ, така и от Европейския съюз.
Служители на ЦРУ са декларирали своята "привързаност" към Белингкат и има недвусмислени признаци, че изданието си е партнирало тясно с Лондон и Вашингтон за постигане на техните цели.
Сега, когато медийният консорциум получи достъп до високотехнологични сателити, способни да заснемат изображения с резолюция 50 cm на всяко място на Земята, е време да поставим тези връзки под микроскоп.
За да проучите връзката между Белингкат и центровете на властта, не търсете повече от официално публикуваните финансови отчети от 2019 до 2020 г.
Според тези записи Белингкат е приела огромни суми от контрагенти на западното разузнаване.
Тези фирми за печелене на война на свой ред са предоставили пряка подкрепа на съюзническите с Ал Кайда джихадистки групи в Сирия – същите елементи, които са предоставили на Белингкат „доказателства“, за да осъди Дамаск задочно по всякакви съмнителни обвинения.
Групата от спонсори на Белингкат, свързани със западното разузнаване, е само най-новата индикация, че неговият основател Елиът Хигинс получава привилегирована, наклонена информация от екстремистки източници в Сирия и че медийните операции на неговата организация са били провеждани съвместно с тези елементи.
Неотдавнашната история на Хигинс за популяризиране на главния пропагандист на ISIS в Twitter повдига допълнителни сериозни въпроси относно зависимостта на Белингкат от салафитско-джихадистки елементи в Сирия.

Журналистът и академик Алън Маклауд разкри в детайли дълбоките и последователни връзки на Белингкат със западните служби за сигурност.
Белингкат е наела зашеметяващ брой бивши военни и разузнавателни оперативни служители, разполагайки ги, за да подсилят имперските наративи (на САЩ и Великобритания), като същевременно печелят спонсорство от редица правителства и квази-правителствени органи.
Въпреки това масовите репортери продължават да разпространяват измислицата, че Белингкат е „независима“ и не получава финансиране от никоя държава.
Лондонският „Таймс“ например погрешно твърди, че организацията „разумно отказва пари от правителствата“.
От своя страна уебсайтът на Белингкат заявява, че не „набира или приема финансиране директно от което и да е национално правителство“, но „може да набира или приема дарения от международни или междуправителствени институции“ и „финансиране, което се разпространява от частна фондация който приема държавни средства.“

Все по-голям брой правозащитни групи и международни органи си „партнират“ с Белингкат.
Уебсайтът на организацията се хвали, че нейните разследвания с отворен код са информирали дейностите на Технологичния консултативен съвет на Международния наказателен съд, както и на новосъздадения международен независим и безпристрастен механизъм на ООН за Сирия.
Белингкат също посочи Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) като „партньор“, преди внезапно да премахне разкритието.
Хигинс неправдоподобно твърди, че този запис е просто грешка, произтичаща от небрежно копиране и поставяне.
Въпреки че Националният фонд за демокрация, част от американското разузнаване, е допринесъл значително за Белингкат, степента, до която Министерството на външните работи си партнира с медийната организация, не може да бъде установена.
Искане за свобода на информацията, подадено до отдела през януари 2019 г., изисква всички вътрешни документи, свързани с изследване на сирийската криза, в които се споменава организацията, особено тези, свързани с използването на химически оръжия в страната, и „всякакви документи, които се отнасят до надеждността на Белингкат като източник при изготвяне на изследователски оценки.“
В отговор Министерството на външните работи заяви, че „нито може да потвърди, нито да отрече, че притежава информация, свързана с искането“, на основание „защита на националната сигурност“.
Все пак, изтекла оценка на Белингкат, поръчана от Министерството на външните работи, излага с осъдителни думи мнението на отдела за „надеждността“ на организацията.
Установено е, че Белингкат е „донякъде дискредитиран, както чрез разпространението на самата дезинформация, така и чрез желанието си да изготвя доклади за всеки, който е готов да плати“.
Като се има предвид интимната връзка на Белингкат с такива подли играчи в мръсната война срещу Сирия, може да се счита за изключително тревожно, че се гордее с подобни интимни връзки със същите официални органи, натоварени с разследването на предполагаеми правителствени престъпления, извършени там.
Има обаче индикации, че Белингкат са излезли от релси.
На 9 август European Press Prize обяви, че оттегля статута на лауреат, даден на вече бившия служител на Белингкат Даниел Ромейн за работата му по геолокиране на изображения, свързани с насилие над деца в Източна Европа, поради многобройни „обосновани оплаквания“.
Може би също ще дойде денят, когато Елиът Хигинс и Белингкат ще надживеят своята полезност за западните разузнавателни агенции.

Изводът е, че Белингкат е организация, която работи в полза на интересите на САЩ и Великобритания.
Така наречените разследващи журналисти от Белингкат черпят идеи за пропагандните си материали от колегите си в ЦРУ и МИ5/МИ6.
Затова не трябва да се има никакво доверие на Христо Грозев.
По-скоро той трябва да бъде предаден на руското правосъдие и съден за престъпленията, които е извършил срещу Русия.
Христо Грозев не е разследващ журналист, а обикновен пропагандатор на американските и британските служби за сигурност и трябва да бъде вкаран в затвора за подривната си, терористична дейност, не само в Русия, но и в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!