Рецепта "Тиквеник с точени кори ала Бигджордж"
Баницата с тиква става най-вкусна с домашно точени кори, но точенето на кори си е сложна процедура изискваща доста време и още повече умения.
Затова предложената тук рецепта е за тиквеник с готови кори.
Ако обаче умеете да точите използвайте плънката от рецептата, така вашият тиквеник ще стане още по-вкусен.
Необходимите продукти са:
1 бр. тиква с тегло около 2-3 кг.
1 пакет кори за баница
300 гр. захар
1/2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. орехови ядки
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 пакетче канела
200 мл. олио
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете тиквата и я почистете от семките.
Сварете тиквата в тенджера.
След като се свари добре с помощта на лъжица изгребете вътрешността на тиквата.
С вилица намачкайте тиквата и към нея добавете захарта, орехите, стафидите и канелата.
Разбъркайте добре тиквената смес.
Тиквеникът се реди в предварително намазана с олио тава.
След като тиквената смес е поизстинала разтворете пакета кори, вземете една кора, намажете я леко с олио и в тесния й край сложете от сместа, след което навийте на руло и поставете рулото в тавата.
Редете тиквеника от стените към вътрешността на тавата.
Ако ползвате по-фини кори, то ползвайте по две, а не по една, за да не се накъсат при завиване.
Повторете процедурата за навиването на рулцата, докато свършат корите и сместа.
Накрая намажете тиквеника с олио.
Тиквеникът с точени кори се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви, за което са му необходими около 50-60 минути.
След като е готов го извадете от фурната и го изчакайте да изстине.
Изстиналият тиквеник поръсете с пудра захар.
Приятен апетит!
Баницата с тиква става най-вкусна с домашно точени кори, но точенето на кори си е сложна процедура изискваща доста време и още повече умения.
Затова предложената тук рецепта е за тиквеник с готови кори.
Ако обаче умеете да точите използвайте плънката от рецептата, така вашият тиквеник ще стане още по-вкусен.
Необходимите продукти са:
1 бр. тиква с тегло около 2-3 кг.
1 пакет кори за баница
300 гр. захар
1/2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. орехови ядки
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 пакетче канела
200 мл. олио
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете тиквата и я почистете от семките.
Сварете тиквата в тенджера.
След като се свари добре с помощта на лъжица изгребете вътрешността на тиквата.
С вилица намачкайте тиквата и към нея добавете захарта, орехите, стафидите и канелата.
Разбъркайте добре тиквената смес.
Тиквеникът се реди в предварително намазана с олио тава.
След като тиквената смес е поизстинала разтворете пакета кори, вземете една кора, намажете я леко с олио и в тесния й край сложете от сместа, след което навийте на руло и поставете рулото в тавата.
Редете тиквеника от стените към вътрешността на тавата.
Ако ползвате по-фини кори, то ползвайте по две, а не по една, за да не се накъсат при завиване.
Повторете процедурата за навиването на рулцата, докато свършат корите и сместа.
Накрая намажете тиквеника с олио.
Тиквеникът с точени кори се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви, за което са му необходими около 50-60 минути.
След като е готов го извадете от фурната и го изчакайте да изстине.
Изстиналият тиквеник поръсете с пудра захар.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!