biggeorge Lyrics

петък, 18 януари 2019 г.

За или против сурогатното майчинство в България?

За или против сурогатното майчинство в България?





Много жени приемат майчинството за най-естественото и лесно нещо на света.
Разбира се, това е така, докато не дойде моментът, в който една влюбена двойка не реши, че иска да увеличи семейството си с още един член.
Тогава при много от тях се появяват проблеми, а за съжаление, голяма част от младите семейства разбират, че не могат да имат деца.
След признаването на проблема започва търсенето на решение.
Думата сурогат означава заместник или заместител и сурогатна майка е тази, която отдава своята утроба на друга двойка, за да могат да имат дете.
На Запад, където все по-малко бебета се предлагат за осиновяване, сурогатството печели популярност независимо от законовите и етичните проблеми.
Много хора се притесняват от възможността за злоупотреби със сурогатството.
Най-големият страх е, че сурогатното майчинство може да доведе до експлоатация на бедни жени, които могат да бъдат използвани като машини за бебета.
Възникват много деликатни проблеми по тази тема - както юридически, така и финансови, етични, психологически и др.
Като негативно последствие от сурогатното майчинство хората често посочват факта, че при случай на сурогация, нерегламентирана от закона, има опасност заместващата майка да откаже да даде детето на биологичните родители.
Възможно е също да започне да ги изнудва финансово.
Друг проблем е дали самото осиновяване ще протече гладко.
В законите трябва да се предвиди сурогатната майка да бъде жена, която има поне едно свое дете.
Причината е, че ако в следствие на бременността сурогатната майка получи увреждане и се окаже репродуктивно неспособна, да не съди лекаря или семейството.
Сурогатното майчинство в някои страни е разрешено от закона само като некомерсиално - без заплащане на майката и със забрана да се рекламира дейността и специално да се подбират жени за целите й.
И заплатените, и алтруистичните форми на сурогатно майчинство са законни в: Армения, Беларус, Бразилия, Грузия, Гърция, Иран, Казахстан, Кипър, Русия, Украйна, САЩ (щатите Арканзас, Вермонт, Калифорния, Масачузетс, Охайо, Тексас, Уисконсин, Флорида и град Вашигнтон) и ЮАР.
Алтруистичното сурогатно майчинство е законно в: Аржентина, Австралия, Белгия, Великобритания, Виетнам, Дания, Израел, Индия, Канада (без Квебек), Нова Зеландия, Португалия, САЩ (щатите Айова, Вашингтон, Вирджиния, Делауеър, Илинойс, Луизиана, Мейн, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Хампшър, Орегон, Северна Дакота, Тенеси, Юта), Тайланд, Унгария, Уругвай и Холандия.
Сурогатното майчинство е забранено в: Германия, Исландия, Испания, Италия, Квебек (Канада), Китай, Молдова, Пакистан, Саудитска Арабия, САЩ (щатите Аризона, Мичиган и Ню Йорк), Турция, Финландия, Франция, Швейцария, Швеция и Япония.
В България сурогатното майчинство не е законово регулирано, но търговията с деца се наказва от закона.
За или против сурогатното майчинство сте?
Трябва ли да се легализира сурогатното майчинство в България?

Споделете в коментар!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!