Осемнайсет странни деликатесни ястия, които можете да опитате по света
Цените ли вкусната храна?
А искате ли да опитате нещо наистина различно?
Предлагам ви кулинарна разхода из някои от най-странните блюда, които могат да ви сервират по света:
1. Супа от костенурки
Тя се приготвя от определени видове костенурки с по-мека черупка и се счита за деликатес в Китай и Източна Азия.
2. Хакарл
Исландското национално ястие се прави от вид акула, която е оставена да ферментира в продължение на месеци, а след това се суши.
3. Апинг
Това е пържена тарантула, сервирана с черен пипер.
Става популярна при глада в Камбоджа през 70-те години, а днес е деликатес.
4. Сурстрьоминг
Херинга, оставена да ферментира почти до разлагане, която има ужасна миризма.
Консумира се в Швеция.
5. Сурово конско месо
С малко мазнини и калории, то се поднася като част от порция суши в Япония.
6. Жабешки бутчета
Пържени или печени, те вървят с гарнитура от чесън.
Имат вкус на пиле и са популярни във Франция.
7. Фугу
Едно ястие, с което рискувате живота си, тъй като този вид риба е изключително отровна.
Готвачите трябва да имат специална подготовка.
8. Каш
Ястие от сварени кравешки крака и глави, сервира се с вид хляб и чаша водка.
Консумира се в Близкия изток.
9. Смрадливи главички
Името е противно, но зад него се крият оставени да ферментират рибешки главички и вътрешности, най-често от сьомга.
Яде се от индианците в Аляска.
10. Крокодилско месо
Определено не е от по-конвенционалните местни ястия.
Комбинира вкус на пилешко и рачешко.
Яде се в Австралия и Югоизточна Азия.
11. Биволски тестиси
Панирани и сервирани като бърза храна в американския Запад и Западна Канада.
12. Казу Марцу
Екстремен вид сирене, приготвено от овче мляко, като в него се съдържат живи ларви.
Произход - Сардиния.
13. Тъпоклюна кайра
Тази птица е защитена в някои страни, а в други като Исландия се яде като деликатес.
14. Отлежали яйца
Китайците ги запазват в специален разтвор в продължение на месеци.
Жълтъкът позеленява, а белтъкът става тъмно кафяв.
Миризмата пък е доста силна.
15. Червей Мопане
Доста голям и сочен червей, видът Мопане се приготвя с чили, домати и чесън.
Консумира се в Южна Африка.
16. Пържена гърмяща змия
Ястие, традиционно за югозападните американски щати.
Месото се одира от костите и се пържи.
Има вкус, сходен с пилешкото месо.
17. Нсенене
Това е вид скакалец в Уганда, пържи се в мазнина и се сервира с лук.
18. Месо от кит
Обработено на грил или дори сурово, то се яде в Скандинавските страни и Япония.
Цените ли вкусната храна?
А искате ли да опитате нещо наистина различно?
Предлагам ви кулинарна разхода из някои от най-странните блюда, които могат да ви сервират по света:
1. Супа от костенурки
Тя се приготвя от определени видове костенурки с по-мека черупка и се счита за деликатес в Китай и Източна Азия.
2. Хакарл
Исландското национално ястие се прави от вид акула, която е оставена да ферментира в продължение на месеци, а след това се суши.
3. Апинг
Това е пържена тарантула, сервирана с черен пипер.
Става популярна при глада в Камбоджа през 70-те години, а днес е деликатес.
4. Сурстрьоминг
Херинга, оставена да ферментира почти до разлагане, която има ужасна миризма.
Консумира се в Швеция.
5. Сурово конско месо
С малко мазнини и калории, то се поднася като част от порция суши в Япония.
6. Жабешки бутчета
Пържени или печени, те вървят с гарнитура от чесън.
Имат вкус на пиле и са популярни във Франция.
7. Фугу
Едно ястие, с което рискувате живота си, тъй като този вид риба е изключително отровна.
Готвачите трябва да имат специална подготовка.
8. Каш
Ястие от сварени кравешки крака и глави, сервира се с вид хляб и чаша водка.
Консумира се в Близкия изток.
9. Смрадливи главички
Името е противно, но зад него се крият оставени да ферментират рибешки главички и вътрешности, най-често от сьомга.
Яде се от индианците в Аляска.
10. Крокодилско месо
Определено не е от по-конвенционалните местни ястия.
Комбинира вкус на пилешко и рачешко.
Яде се в Австралия и Югоизточна Азия.
11. Биволски тестиси
Панирани и сервирани като бърза храна в американския Запад и Западна Канада.
12. Казу Марцу
Екстремен вид сирене, приготвено от овче мляко, като в него се съдържат живи ларви.
Произход - Сардиния.
13. Тъпоклюна кайра
Тази птица е защитена в някои страни, а в други като Исландия се яде като деликатес.
14. Отлежали яйца
Китайците ги запазват в специален разтвор в продължение на месеци.
Жълтъкът позеленява, а белтъкът става тъмно кафяв.
Миризмата пък е доста силна.
15. Червей Мопане
Доста голям и сочен червей, видът Мопане се приготвя с чили, домати и чесън.
Консумира се в Южна Африка.
16. Пържена гърмяща змия
Ястие, традиционно за югозападните американски щати.
Месото се одира от костите и се пържи.
Има вкус, сходен с пилешкото месо.
17. Нсенене
Това е вид скакалец в Уганда, пържи се в мазнина и се сервира с лук.
18. Месо от кит
Обработено на грил или дори сурово, то се яде в Скандинавските страни и Япония.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!