biggeorge Lyrics

петък, 21 юли 2017 г.

Сексуални проблеми при мъжете

Сексуални проблеми при мъжете






Сексуалният проблем или сексуалната дисфункция се отнася до проблем по време на някои от фазите на сексуалния цикъл, който пречи на двойката да постигне удовлетворение от сексуалните занимания.
Въпреки че многото проучвания по темата показват, че сексуалната дисфункция е нещо нормално (43% от жените и 31% от мъжете съобщават за затруднения от някакъв характер), все още хората - и особено мъжете - се притесняват да коментират въпросите за сексуалните си проблеми - както с интимния партньор, така и със специалист.
За щастие, повечето случаи на сексуална дисфункция подлежат на лечение, така че е важно проблемът да бъде споделен със специалист или поне с партньора.

1. Каква е причината за сексуалните проблеми?

Сексуалната дисфункция може да е резултат от физиологичен или психологичен проблем.
Физиологичните причини могат да включват, без да се изчерпват, със следните заболявания и състояния: диабет, сърдечни заболявания, неврологични нарушения, хормонален дисбаланс, хронични заболявания на бъбреците или нарушаване функцията на черния дроб, алкохолизъм, наркотична зависимост.
В допълнение, страничните ефекти на някои медикаменти, включително антидепресанти, могат да повлияят отрицателно на сексуалното желание и сексуалната функция.
Психологическите причини включват стрес от работата, тревожност и страх, притеснения за представянето като сексуален партньор, проблеми в отношенията на партньорите, депресия, чувство на вина, както и негативите от предишна травма в сексуалните изживявания.

2. Какви са най-честите сексуални проблеми при мъжете?

Най-често срещаните мъжки сексуални проблеми се отнасят до нарушения в еякулацията, еректилна дисфункция и подтиснато сексуално желание.
Нарушенията в еякулацията са няколко вида:
– преждевременната еякулация, която настъпва преди или скоро след проникването;
– потисната или закъсняла еякулация, когато тя настъпва бавно;
– обратна еякулация, когато по време на оргазма еякулацията се насочва назад към пикочния мехур, вместо през уретрата и навън от пениса.
В някои случаи преждевременната или потиснатата еякулации са причинени от психологически фактори, сред които биха могли да влизат отношението към секса като към грях, липса на привличане към партньорката или негативен сексуален опит и преживявания в миналото.
Преждевременната еякулация, която е най-честата форма на сексуална дисфункция при мъжете, често е и заради нервност на мъжа за това как ще се представи по време на сексуалното преживяване.
Обратната еякулация е характерна при мъжете, които страдат от диабет или диабетична невропатия, при която, поради проблеми с нервите в пикочния мехур, еякулацията се връща назад.
Същият проблем може да възникне и при мъже, претърпели операция на простатата.
Еректилната дисфункция, позната също като импотентност, се определя като неспособност да се постигне или поддържа ерекцията, необходима за осъществяване на полов акт.
Причините за тази дисфункция могат да включват заболявания, свързани с кръвоносната система, нервни увреждания, психологически фактори като стрес, тревожност, депресия.
Може да става въпрос и за травма на пениса.
Някои хронични заболявания и определени лекарствени продукти също могат да бъдат сред причините.
Подтиснатото сексуално желание или загубата на либидото се отнася до намаляване на желанието или интереса към сексуалната дейност.
Намаленото желание може също да е поради физически или психологически фактори.
То се асоциира и с намалените нива на хормона тестостерон.
От психологическите причини най-често се посочват стреса, напрежението, депресията.
Някои заболявания също са сред основните фактори - диабет, високо кръвно налягане.
Както вече споменахме, определени медикаменти, сред които антидепресанти, се явяват фактор за намаляване на сексуалното желание, а особено често причината е в нерешени проблеми в отношенията между партньорите.

3. Могат ли да бъдат излекувани сексуалните проблеми на мъжа?

В повечето случаи - да, но успехът на лечението зависи от причината на проблема.
Някои от проблемите и по-точно тези, които са физиологични, могат да бъдат решени с лечението на физиологичното заболяване или състояние.
Леките дисфункции, които са свързани със стреса, страха или тревогата по време на акт, често могат успешно да бъдат преодолени с консултации при специалист, възпитание и ограмотяване по въпросите на секса, както и с подобряване на общуването между партньорите по тези въпроси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!